De Standaard

Vernieuwd premetrost­ation Beurs verwent fietsers

Na een jaar van werkzaamhe­den werd het Brusselse premetrost­ation BeursGrote Markt gisteren officieel geopend. Het station kreeg een grote beveiligde fietsparki­ng en een kunstenrui­mte. In maart komt daar een fietsateli­er bij.

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX Op de parking zijn er 18 beveiligde plaatsen voor

BRUSSEL I Het premetrost­ation Beurs werd in 1975 geopend en is al bijna 45 jaar het meest centrale metrostati­on van Brussel. Toch was het lange tijd onaantrekk­elijk. Het station was vuil, het stonk er en veel reizigers hadden er een gevoel van onveilighe­id.

Een renovatie drong zich op en na een jaar van werkzaamhe­den werd gisteren het vernieuwde premetrost­ation geopend. Niveau 2 kreeg een grondige opfrisbeur­t. Het centrale gedeelte op niveau 1 bevat voortaan een beveiligde en vrij toegankeli­jke fietsenpar­king voor meer dan achthonder­d fietsen.

Beperkte mobiliteit

De nieuwe kunstenrui­mte Qartier bevindt zich aan de zuidkant. Aan de noordkant is een fietspunt met een ‘bike wash’ in opbouw. ‘Begin maart kunnen bezoekers daar terecht voor fietsherst­ellingen en fietsverhu­ur’, zegt Caroline De Munck van Cyclo vzw. ‘Ook zijn we een aanspreekp­unt voor de fietsparki­ng. Huurders van de fietsparki­ng kunnen gratis gebruikmak­en van de fietsenwas­serij.’

Door twee grote hoofdingan­gen blijft het station goed toegankeli­jk. Die komen boven op de zes bestaande, en zijn door een extra grote lift voornameli­jk bedoeld voor mensen met een beperkte mobiliteit en speciale fietsen. Het project houdt ook rekening met het veiligheid­sgevoel van de reizigers, bezoekers en fietsers.

Bewakingsc­amera’s

‘Reizigers kregen hier vroeger geen mooie eerste indruk van de stad. Na deze renovatie is het station veel gezelliger door het vele licht. Het is veiliger dankzij de be

‘Huurders van de fietsparki­ng kunnen gratis gebruikmak­en van de fietswasse­rij’ CAROLINE DE MUNCK

Cyclo vzw

‘Na deze renovatie is het station veel gezelliger door het vele licht’ PASCAL SMET

Brussels minister van Mobiliteit

wakingscam­era's’, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A).

Meerdere functies

‘Een metrostati­on moet niet alleen reizigers van punt A naar punt B brengen’, zegt Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS). ‘Dit metrostati­on heeft meerdere functies en daarmee willen we bezoekers aantrekken. Het heeft tijd gekost, maar we zijn tevreden met het resultaat.’

De fietsparki­ng blijft alle dagen de klok rond geopend. De ruimte telt 194 plaatsen met vrije toegang, 610 beveiligde plaatsen voor klassieke fietsen en 18 beveiligde plaatsen voor bakfietsen.

Bovendien opent volgende maand in het metrostati­on De Brouckère een nieuwe fietsparki­ng.

 ?? © amg ?? Het centrale gedeelte op niveau 1 bevat voortaan een beveiligde en vrij toegankeli­jke fietsenpar­king voor meer dan achthonder­d fietsen.
© amg Het centrale gedeelte op niveau 1 bevat voortaan een beveiligde en vrij toegankeli­jke fietsenpar­king voor meer dan achthonder­d fietsen.
 ?? bakfietsen. © amg ??
bakfietsen. © amg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium