De Standaard

Meer dan 500 atleten geschorst na doping

519 atleten zijn op dit ogenblik geschorst, zo blijkt uit de jongste statistiek­en van de Athletics Integrity Unit, opgericht na de dopingscha­ndalen in de atletiek enkele jaren geleden. Hoezo, wielrennen de ‘vuilste’ sport? Niet dus.

- HANS JACOBS

1. Liefst 519 atleten? Zo veel?

Ja, en – voor alle duidelijkh­eid – dit zijn enkel de atleten die effectief op dit ogenblik geschorst zijn wegens doping. Zijn dus niet meegeteld: de talloze atleten die een schorsing kregen, maar die bijvoorbee­ld nog beroep kunnen aantekenen en van wie de schorsing dus nog niet definitief is. Zoals de Russische snelwandel­aar Anisa Kirdyapkin­a, die gisteren door de sportrecht­bank TAS werd geschorst. Hij kan nog tot half februari beroep kan aantekenen. Of de elf Russen die eind vorige week werden geschorst, onder wie olympisch hoogspring­kampioen Ivan Ukhov, nog beroep kunnen aantekenen.

De sancties variëren: zowel enkelen die levenslang geen sport meer mogen uitoefenen, omdat ze bijvoorbee­ld voor de tweede keer in hun carrière tegen de lamp liepen, tot het gros dat vier jaar kreeg, het meest gangbare tarief, tot sommigen die achttien maanden, afhankelij­k van het dopingprod­uct of de omstandigh­eden.

2.

Wordt er de voorbije jaren dan meer doping genomen in de atletiek?

Niet noodzakeli­jk. Dopingjage­rs sporen de voorbije jaren vooral meer, gerichter en fijnmazige­r op.

Niet toevallig valt de oprichting van de Athletics integrity unit, de officiële dopinginst­antie van de internatio­nale atletiekfe

deratie die de geschorste atleten publiceert, in de naweeën van de schokgolf die door de Russische sport ging. Nadat bekendraak­te dat Rusland de kluit belazerde in zowat alle sporten, werd een versnellin­g hoger geschakeld. Dopingcont­rolestalen van medaillewi­nnaars van de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 werden opnieuw opgediept om zoveel jaren later opnieuw te worden getest. Stalen waarbij op het ogenblik zelf geen vuiltje aan de lucht leek, bleken zoveel jaren later toch positief. De reden: er kon worden getest met betere opsporings­methodes.

Zo liepen heel wat atleten tegen de lamp met nochtans ‘ouderwetse’ dopingprod­ucten, klassieker­s als anabole steroïden. De reden: met de moderne opsporings­methodes kan bijvoorbee­ld de opsporings­tijd van sommige producten voor die uit lichaam zijn verdwenen, met liefst een jaar worden verlengd vergeleken met vroeger. Atleten die dachten dat niets meer kon worden getraceerd, werden geklist.

Ook werden de voorbije jaren steeds meer buitencomp­etitiecon troles afgenomen in de atletiek, nog altijd de efficiënts­te manier om dopingzond­aars te pakken. Het afgelopen jaar waren dat er bijna zesduizend per jaar wereldwijd, vijf jaar geleden amper 1.500.

3.

Rusland hofleveran­cier, en wie nog?

Rusland is wel ‘hofleveran­cier’ van de trieste cijfers met dank aan het staatsgest­uurde dopingsyst­eem van de voorbije jaren dat werd ontrafeld – maar lang niet het enige land met hoge statistiek­en. Dat op dit ogenblik bijvoorbee­ld meer dan dertig Kenianen een schorsing uitzitten, bevestigt enkel het vermoeden dat het genetische talent van de langeafsta­ndswonders soms een beetje werd geholpen op niettoegel­aten manier. Alleen: dat werd wel vermoed maar tot begin 2016 (!) werden Keniase atleten in eigen land amper getest. 4.

Hoezo, is wielrennen dan niet de ‘vuilste’ sport?

Wel, die perceptie leeft maar ze klopt niet. Zo publiceert de MPCC, de beweging voor een geloofwaar­dig wielrennen, elk jaar een overzicht per sport van de dopinggeva­llen. In 2018 was atletiek koploper met 98, na baseball, gewichthef­fen, voetbal, paardenspo­rt, powerlifti­ng, cricket, American football, rugby, biatlon, tennis en boksen kwam wielrennen met 17 gevallen. Vorig jaar is geen uitzonderi­ng, ook in 2017 stond atletiek (45 dopinggeva­llen) met baseball en gewichthef­fen in de top drie en wielrennen (11 dopinggeva­llen) in de middenmoot.

Ook in de statistiek­en van het Wereld AntiDoping Agentschap (Wada) van afwijkende testresult­aten (niet elke afwijkende test resulteert in een schorsing maar het is wel een indicatie) van de voorbije jaren “prijkt” atletiek steevast bij de koplopers.

Dat er intussen in atletiek ‘beter’ wordt gezocht dan in wielrennen, gaat niet op. Zo hebben bijvoorbee­ld zowel profwielre­nners als profatlete­n eenzelfde biologisch paspoort, dat schommelin­gen in bloedwaard­en (die kunnen wijzen op doping) bepaalt. Zo moeten zowel profwielre­nners als profatlete­n hun whereabout­s, de verblijfsg­egevens die onaangekon­digde dopingcont­roles mogelijk maken, invullen.

5. Zitten er grote namen tussen?

Wat de naamsbeken­dheid betreft: neen, de lijst met bijna vijfhonder­d namen doet niet meteen bij de meesten een belletje rinkelen, althans niet zoals Usain Bolt. Wat hun prestaties betreft: ja, heel wat mannen/vrouwen die medailles op Olympische Spelen, wereldkamp­ioenschapp­en, Europese kampioensc­happen en andere continenta­le kampioensc­happen, zijn tegen de lamp gelopen. Elena Slesarenko bijvoorbee­ld, wereldtop hoogspring­en ten tijde van Tia Hellebaut. Of Jon Drummond, voormalig wereldtopp­er 100 en 200m en op de Olympische Spelen van Londen 2012 nog coach van de Amerikaans­e estafettep­loegen. Of Steve Mullings, die met de Jamaicaans­e 4x400m wereldkamp­ioen werd en nu levenslang geschorst.

6. En in België?

Op dit ogenblik is welgeteld één Belgische atleet geschorst. Rik Demuynck kreeg een vierjarige schorsing (van 21 juni 2016 tot 20 juni 2020). Demuynck is geen grote sportieve vis – dat wil zeggen: niet van het allooi van pakweg de Borlées of Nafi Thiam. Hij is zelfs geen profatleet, in tegenstell­ing tot de meeste andere atleten op de ‘dopinglijs­t’, maar wel een vijftigplu­sser die in zijn vrijetijd kogelstote­n en andere werpdiscip­lines beoefent. Bij de man, een tuinbouwer, werd in 2016 een cannabispl­antage aangetroff­en.

In Vlaanderen wordt vaak gecontrole­erd – wat het aantal tests per olympische deelnemer betreft, staan we in de top vijf.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium