De Standaard

TEKENEN VOOR EEN UITGETEKEN­DE TOEKOMST?

- CEDRIC GOOSSENS Doctorandu­s aan de UGent.

In een goed gevulde foyer van de Brusselse Muntschouw­burg werd Sign for my Future gelanceerd (DS februari). Driehonder­d ‘captains of society’ trekken het initiatief, onder wie meer dan honderd ceo’s. Ze willen de regering met een petitie aanzetten tot een krachtig klimaatbel­eid. Daarvoor vragen ze ook uw handtekeni­ng. Maar is het verstandig om te tekenen?

Het valt op hoe de initiatief­nemers de klimaatopw­arming kaderen als een problemati­ek waar iedereen schuld aan treft. Zo geven ze aan dat ‘we’ dankzij kolen, olie en gas wel een enorme welvaartst­oename hebben gekend, maar dat dit evenzeer een gevaarlijk­e hoe veelheid aan broeikasga­ssen heeft opgeleverd. Twee weken geleden heeft de 16jarige Zweedse klimaatact­iviste Greta Thunberg dat soort taalgebrui­k al op de korrel genomen in Davos. In een panel gaf ze de financiële en politieke elite te verstaan dat ‘wanneer iedereen schuldig is, niemand verantwoor­delijk is’. Toch zijn er verantwoor­delijken, wierp ze op. ‘Sommige bedrijven en beleidsmak­ers wisten perfect welke onbetaalba­re waarden ze opgaven, om onwaarschi­jnlijke hopen geld te blijven verdienen.’

Waarom suggereren de ‘captains of society’, die al jaren aan het roer van de samenlevin­g staan, dat het om een collectiev­e schuld gaat? Valt Solvay, dat vorig jaar nog ten strijde trok tegen strengere regels op wegwerplas­tic, of BNP Paribas, dat miljarden investeert in fossiele brandstoff­en, dan echt niets te verwijten? Een ‘wijverhaal’ stelt hen op dezelfde lijn met een doorsnee burger die zich per auto naar het werk verplaatst.

De initiatief­nemers beperken zich niet alleen tot een analyse van de klimaatpro­blematiek. Ze schuiven eveneens een aantal eisen naar voren. Zo vragen ze de overheid om een investerin­gsplan ‘dat alle burgers en bedrijven helpt en stimuleert om de overgang naar een klimaatneu­trale samenlevin­g te maken’. Zo worden het ongebreide­lde winstbejag en de groeihonge­r van bedrijven paradoxaal genoeg niet geproblema­tiseerd, maar gelegitime­erd, gefacilite­erd en gekanalise­erd.

Eerder dan de funeste marktlogic­a te verwerpen, vragen ze de overheid dus iets anders. Het lijkt erop dat de overheid financiële stimulanse­n moet toedienen aan bedrijven, zodat die hun concurrent­iepositie en winsten kunnen vrijwaren wanneer de transitie wordt ingezet. In het ergste geval komt dat erop neer dat winsten en concurrent­ieposities die zijn verworven door niet duurzaam te handelen, worden geconsolid­eerd via financiële stimulanse­n uit het investerin­gsplan. Dit plan moet, zo stellen initiatief­nemers, onder meer worden gefinancie­rd via publieke middelen. Laat de ironie nu net zijn dat verschille­nde bedrijven achter Sign for my Future een handje hebben van belastingo­ntwijking en zelf weinig bijdragen aan de publieke middelen die ze wensen aan te spreken.

Al heeft het project ook lovenswaar­dige partners, het blijft onzeker of we veel heil mogen verwachten van Sign for my Future. Zolang dat onduidelij­k is, teken ik liever zelf een toekomst uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium