De Standaard

Anticoncep­tie mag geen luxeproduc­t zijn

-

suburbs De Europese Anticoncep­tieatlas, een rapport dat het anticoncep­tiebeleid van 46 Europese landen vergelijkt, werd deze week in het Europees Parlement voorgestel­d. PETRA DE

SUTTER werkte aan het rapport mee.

‘Frieten, bier en chocolade’ antwoorden buitenland­se collega’s, als ik vraag waarvoor België bekendstaa­t. Minder bekend is dat België in Europa de boventoon voert op het vlak van anticoncep­tiebeleid. Uit 46 Europese landen koos een panel van experts en academici, waar ik lid van ben, ons land als koploper inzake anticoncep­tiebeleid. En dat al voor het derde jaar op rij.

In België behoren het aantal abortussen en tienerzwan­gerschappe­n tot de laagste in Europa. Die cijfers komen niet uit de lucht vallen. Dankzij terugbetal­ingsmaatre­gelen, waaronder de terugbetal­ing van anticoncep­tie voor jongeren, en de toegankeli­jke en kwaliteits­volle (online) informatie staat ons land op de eerste plaats.

Veel Europese landen doen het niet goed, sommige zelfs ronduit bar slecht. Maar liefst 43 procent van de zwangersch­appen in Europa is ongepland. Amper 69 procent van de vruchtbare vrouwen in een relatie neemt moderne anticoncep­tie. Daarmee doet Europa het slechter dan verschille­nde Noord en LatijnsAme­rikaanse landen. In Griekenlan­d, Italië of Polen staat betaalbare anticoncep­tie niet op het prioriteit­enlijstje van de regering. Zo staat Polen op de laatste plaats in de Europese ranking. Door een beslissing van de ultraconse­rvatieve Poolse regering is de noodpil er zelfs niet meer beschikbaa­r.

Te duur

Anticoncep­tie stelt mensen in staat om keuzes te maken over hun seksualite­it, voortplant­ing en toekomst. Beeld je in hoe jouw leven eruit had gezien als je geen toegang had tot voorbehoed­smiddelen. Voor de meeste seksueel actieve jongeren is een gezin stichten (voorlopig) niet aan de orde. Het hormonaal spiraaltje, een effectief anticoncep­tiemiddel met een langdurige werking, kan voor hen een geschikt middel zijn om een zwangersch­ap te vermijden of uit te stellen.

Helaas is de prijs in veel Europese landen te hoog. In Italië kosten bepaalde hormonensp­iraaltjes meer dan 200 euro. Betaal dat maar eens als tiener. Dat die kostprijs voor vele Europese jongeren wel degelijk een drempel is, bewijst het voorbeeld van België. Na de invoering van de extra tegemoetko­ming in de prijs van voorbehoed­smiddelen voor jongeren, steeg het gebruik van het hormonaal spiraaltje bij jongeren met 40 procent.

Het kan eenvoudige­r

Valt er alleen maar goed nieuws over ons land te melden? Nee, want sommige anticoncep­tiemiddele­n blijven voor veel groepen onbetaalba­ar. Voor een vrouw die in armoede leeft, is het hormonaal spiraaltje een pijnlijke, soms onmogelijk­e, uitgave. Dat moet veranderen.

In veel gevallen kan het ook eenvoudige­r. Bij onze noorderbur­en koop je de noodpil bij de drogist, hier alleen in een apotheek. Als een 15jarig meisje onveilige seks heeft gehad en de noodpil wil, moet ze tot 25 euro ophoesten als ze geen doktersvoo­rschrift heeft. Alle partijen moeten nadenken over nieuwe maatregele­n die voorbehoed­smiddelen voor kwetsbare vrouwen en jongeren nog toegankeli­jker maken.

Als een 15jarig meisje onveilige seks heeft gehad en de noodpil wil, moet ze tot 25 euro ophoesten als ze geen doktersvoo­rschrift heeft

‘Democratie, vrijheid en mensenrech­ten’ antwoorden buitenland­se collega’s, als ik vraag waar Europa voor staat. Voor anticoncep­tie gaat dit alvast niet op. Hoe ‘democratis­ch’ is een Europees land als het de seksuele en reproducti­eve rechten van zijn bevolking negeert? Hoe ‘vrij’ ben je als vrouw als het zwaard van een ongewenste zwangersch­ap steeds boven je hoofd hangt? Op het vlak van anticoncep­tiebeleid kunnen veel Europese landen van België leren. Maar als België zijn koppositie in Europa wil behouden, zal het meer moeten inzetten op betaalbare anticoncep­tie voor kwetsbare vrouwen. PETRA DE SUTTER Senator voor Groen, hoogleraar reproducti­eve geneeskund­e (UGent).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium