De Standaard

Parijs bestudeert luchtbrug voor jihadisten

Frankrijk overlegt met onder anderen de Amerikanen om jihadisten uit Syrië te repatriëre­n. Binnen enkele weken zouden de eerste terreurver­dachten terugkeren naar Parijs.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT © afp

Frankrijk wil op korte termijn meer dan honderd jihadisten en hun families terughalen uit Syrië. Dat zou gebeuren via een ‘luchtbrug’ met steun van Amerikaans­e troepen ter plekke, meldden diverse Franse media.

Franse inlichting­endiensten en justitie zijn al bezig met de voorbereid­ingen. Het Franse gevangenis­wezen zegt ‘klaar te zijn’ voor de komst van terreurver­dachten.

De regeringMa­cron is bang voor chaos in Syrië zodra de Amerikanen zich daar terugtrekk­en. De Koerden zouden dan weleens hun gevangenge­nomen ISstrijder­s kunnen vrijlaten. Om te voorkomen dat de Franse jihadisten op vrije voeten komen en mogelijk nieuwe aanslagen plegen, moeten ze worden teruggehaa­ld naar Frankrijk en daar worden berecht.

‘Iedereen die terugkeert naar Frankrijk vanuit Irak of Syrië, zal hier worden aangehoude­n, voorgeleid bij justitie en gestraft’, zei minister van Binnenland­se Zaken Christophe Castaner vorige vrijdag. Hij wilde niet ingaan op scenario’s van die terugkeer of op de manieren van terugkeer.

Minister van Justitie Nicole Belloubet was eerder wel al duidelijke­r over het lot van de Franse jihadisten: ‘We hebben de keuze gemaakt ze terug te halen naar Frankrijk.’

Speciale eenheden

Volgens bronnen die nu worden geciteerd in de Franse pers, ligt er een aantal plannen op tafel. Het dagblad Le Monde heeft het over een ‘internatio­nale luchtbrug’ waarbij Amerikaans­e troepen in Syrië ‘logistieke ondersteun­ing’ verlenen. Verscheide­ne landen zouden samen het plan hebben opgezet om alle buitenland­se jihadisten in Syrië in één grote operatie uit het land te evacueren. Naar verluidt zitten er zo’n 900 buitenland­se ISaanhange­rs in kampen van Koerden.

Volgens de tvzender BFM gaan speciale Amerikaans­e eenheden in Syrië de Franse jihadisten uit de kampen halen en op het vliegtuig zetten. Ze zouden ook naar Parijs worden overgevlog­en met Amerikaans­e toestellen en aan boord worden begeleid en bewaakt door Amerikanen.

Al binnen enkele weken zou een eerste toestel kunnen landen, met daarin vooral volwassene­n: verdachten van ISterreur en hun partners. Daarna zou een tweede toestel volgen, met daarin de Franse kinderen van die verdachten.

Er zijn nog geen definitiev­e knopen doorgehakt over de actie. Maar een repatriëri­ng in samenwerki­ng met de Amerikanen, is ‘een van de opties die op tafel liggen’, aldus een ingewijde.

Volgens de laatste schattinge­n worden er op dit moment zo’n 150 Fransen vastgehoud­en in NoordSyrië door de Koerden. Van hen zijn er ongeveer 50 volwassen en 100 minderjari­g.

Verdachten die al ‘gezocht’ werden, zullen direct na aankomst worden voorgeleid bij een rechter die hen officieel in staat van beschuldig­ing moet stellen. Andere volwassene­n zullen in hechtenis worden genomen en ver

‘Als ze vrijkomen en we verliezen ze uit het oog, lopen Frankrijk en Europa grote risico’s’

SAMIA MAKTOUF Advocate

Al binnen enkele weken zou een eerste toestel kunnen landen, met daarin vooral volwassene­n

hoord. Voor de kinderen, die zich niet schuldig gemaakt hebben aan oorlogsmis­daden, wordt opvang geregeld bij pleeggezin­nen of bij grootouder­s.

Debat

In Frankrijk is inmiddels een stevig debat losgebarst­en over de aanstaande repatriëri­ng. De rechtse oppositie is afwijzend (DS 1 februari). Advocate Samia Maktouf noemt berechting én opsluiting in Frankrijk een goed besluit. ‘Als ze vrijkomen en we verliezen ze uit het oog, lopen Frankrijk en Europa grote risico’s’, aldus Maktouf, die nabestaand­en van de aanslagen in Parijs vertegenwo­ordigt.

Maar sommige nabestaand­en denken daar anders over. ‘U wil jihadisten terughalen die het bloed van onze kinderen aan hun handen hebben. Dat is een crimineel besluit’, staat in een open brief aan president Macron, geschreven door Albert ChennoufMe­yer. Zijn zoon werd in 2012 in het ZuidFranse Montauban vermoord door terrorist Mohamed Merah.

Families van terreurver­dachten zijn juist opgelucht. ‘Ik hoop dat mijn zoon terugkomt, met zijn vrouw en kinderen’, zei Jacques Le Brun op de Franse televisie. Zijn zoon Quentin vertrok in 2012 naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS en groeide uit tot een kopstuk van de terreurbew­eging. ‘Mijn zoon is geen terrorist, hij is voor de gek gehouden. Maar hij neemt zijn verantwoor­delijkheid: hij is bereid hier de gevangenis in te gaan.’

 ?? © blg ?? Abel Chennouf, de zoon van Albert en Katia ChennoufMe­yer, werd in 2012 in het ZuidFranse Montauban vermoord door de terrorist Mohamed Merah.
© blg Abel Chennouf, de zoon van Albert en Katia ChennoufMe­yer, werd in 2012 in het ZuidFranse Montauban vermoord door de terrorist Mohamed Merah.
 ?? © afp ?? Quentin, de zoon van Jacques Le Brun, vertrok in 2012 naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS en groeide uit tot een kopstuk van de terreurbew­eging.
© afp Quentin, de zoon van Jacques Le Brun, vertrok in 2012 naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS en groeide uit tot een kopstuk van de terreurbew­eging.
 ??  ?? Amerikaans­e legervoert­uigen steunen de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten in hun strijd tegen IS in het oosten van Syrië.
Amerikaans­e legervoert­uigen steunen de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten in hun strijd tegen IS in het oosten van Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium