De Standaard

OPVOEDING OP EEN MODERNE LEEST SCHOEIEN

- INGE GHIJS

De schoolbel luidt om halfvier, op woensdag zelfs om twaalf uur. De werkdag zit er voor de meeste ouders dan nog lang niet op. Wie zorgt voor de kinderen? En wat als zoon of dochter graag wil voetballen of tennissen – sport is gezond, dat moeten we stimuleren – of naar een kunstacade­mie wil of gitaar wil leren spelen? Wie brengt hen naar de training of de les? Het is de bezorgdhei­d van duizenden ouders, elk schooljaar opnieuw. Tegelijker­tijd zitten we met (school)gebouwen die maar een aantal uren per dag gebruikt worden.

Dat de gemeenten in de toekomst verantwoor­delijk worden voor de naschoolse opvang, is in die zin een kans om school en vrije tijd op elkaar af te stemmen en om gebouwen efficiënte­r te gebruiken. Burgemeest­er en schepenen zullen nu op maat van hun gemeente en de behoefte van hun inwoners opvang kunnen organisere­n. En met de organisato­ren van buitenscho­olse activiteit­en afspraken kunnen maken om ze bijvoorbee­ld in de school te organisere­n of om vervoer in te leggen tussen school en sportclub of academie.

Het is een kans om ons idee rond kinderen, hun ontwikkeli­ng en opvoeding te schoeien op maat van de 21ste eeuw en aan te passen aan de werkelijkh­eid van twee buitenshui­s werkende ouders. Het zal heel wat werkende ouders een pak kopzorgen besparen, maar ook vooral moeders ontvoogden die, hoe je het ook draait of keert, meestal nog steeds verantwoor­delijk zijn voor de organisati­e en opvang. En die met een schuldgevo­el worden opgezadeld als ze niet aan de verwachtin­gen kunnen voldoen om na schooltijd zoon en dochter op te vangen.

Maar de implementa­tie van het decreet oogt eenvoudige­r en evidenter dan het in werkelijkh­eid zal zijn. De concurrent­ie tussen scholen zal er zeker door worden aangewakke­rd, want een school met een mooie sporthal die de turnkring of basketclub kan overtuigen in haar turnzaal trainingen te organisere­n, heeft een troef om kinderen aan te trekken die de concurrere­nde school niet heeft. Het zal heel wat organisati­etalent, diplomatie en inlevingsv­ermogen vergen van de gemeenten om ruzies te vermijden en ervoor te zorgen dat er zo rechtvaard­ig mogelijke oplossinge­n worden gevonden. En moed, om het nieuwe decreet niet minimalist­isch toe te passen omdat dat het gemakkelij­kste is.

Ook hierin kan de stem van de mondige burger het verschil maken. Ouder en burgercomi­tés kunnen hun beleidsvoe­rders, als ze hun verantwoor­delijkheid ontlopen, op hun plicht wijzen om onderwijs en ontwikkeli­ng van de jeugd op een moderne leest te schoeien.

Het zal heel wat organisati­etalent en diplomatie vergen van de gemeenten om ruzies te vermijden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium