De Standaard

‘Staking wordt ongezien’

De vakbonden roepen op om woensdag het land plat te leggen, om hun eisen voor meer loonopslag kracht bij te zetten. ‘Indexering is geen opslag.’

- VAN ONZE REDACTEUR ARNOUT GYSSELS © belga

Vakbonden, werknemers en bedrijven maken zich op voor de nationale staking van woensdag. Het ziet ernaar uit dat hele sectoren lamgelegd zullen worden. Werknemers­organisati­es willen zo duidelijk hun punt maken: een loonopslag van maximum 0,8 procent is in tijden van economisch­e groei veel te laag.

En dat het niet hoger kan, is de schuld van de loonwet die de regeringMi­chel een paar jaar geleden verstrengd heeft, zei ACVvoorzit­ter Marc Leemans nog eens in De zevende dag: ‘Die wet zit vol sjoemelsof­tware en ondermijnt serieus sociaal overleg’.

Onafwendba­ar

De onderhande­lingen tussen de sociale partners liepen daar helemaal op vast. Voor de werkgevers is het onbespreek­baar om buiten het wettelijke kader te treden. Zij wijzen erop dat de auto matische indexering een grote loonopslag tot gevolg heeft en dat onze lonen nog altijd hoger liggen dan in de buurlanden. Met alle gevolgen voor de concurrent­iekracht van de bedrijven.

Dat vinden de bonden onzin. ‘De indexering leidt alleen tot een stabiele koopkracht’, zegt Leemans. ‘Dat betekent gewoon dat je niet lijdt onder de inflatie.’

Kortom, werkgevers en bonden staan nog net niet met getrokken messen tegenover elkaar. De staking is dan ook onafwendba­ar. En het wordt er een ‘van ongeziene proporties’, voorspelle­n de bonden.

Omdat ook het overheidsp­ersoneel staakt, zal de impact zeer groot zijn. Ambtenaren vallen niet onder de afgesprong­en loononderh­andelingen, maar ze zijn kwaad over de pensioenpl­annen van de regering en het gemorrel aan hun statuut.

De ontslagnem­ende regering heeft nog een oproep gelanceerd

‘Staken betekent een stuk loonverlie­s, die dertig euro vergoeding weegt daar niet tegen op’

om weer aan tafel te zitten, maar voorlopig valt die vraag op een koude steen.

Peeters blijft hopen

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) roept hoe dan ook op verder te onderhande­len. ‘Ik hoop dat het overleg vanaf 14 februari opnieuw alle kansen krijgt’, zegt hij. ‘Ik zal daar als bemiddelaa­r alles voor doen.’

Zo koopt hij ook nog wat tijd, want net voor de verkiezing­en beslissen dat de lonen maar ‘margi naal’ mogen stijgen, daar hebben de politici weinig zin in. De vraag is of dat überhaupt nog kan. Het parlement doet er al snel enkele weken over om een wet goedgekeur­d te krijgen. Dat is helemaal het geval met een regering die haar meerderhei­d kwijt is.

Hoe ook zijn dat zorgen voor donderdag. Alle ogen zijn nu gericht op de staking zelf. De bonden draaien overuren om alles in gereedheid te brengen. Op alle mogelijke manieren en via alle mogelijke kanalen brengen ze de boodschap over aan de achterban: via sociale media, mails en hun gebruikeli­jke werking.

‘Staken betekent een stuk loonverlie­s, die dertig euro vergoeding weegt daar niet tegen op’, klinkt het bij het ACV. ‘Bovendien rijd je tegen de kar van je baas. Dus is het belangrijk dat wij uitleggen waarom we oproepen tot actie. Maar we horen wel van onze mensen op het terrein dat de stakingsbe­reidheid groot is. Heel groot.’

ACV

 ??  ?? Als het klopt dat de stakingsbe­reidheid groot is, zullen de gevolgen van de staking woensdag aanzienlij­k zijn,
Als het klopt dat de stakingsbe­reidheid groot is, zullen de gevolgen van de staking woensdag aanzienlij­k zijn,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium