De Standaard

Gezondheid­szorg prioriteit bij nieuwe staatsherv­orming

CD&V wil na de verkiezing­en meer Vlaamse bevoegdhed­en in de gezondheid­szorg overhevele­n, maar vindt voorlopig geen partners.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © Bart Dewaele

Herfederal­isering? ‘Ik geloof daar niet in, het is niet de oplossing. We gaan de koers van de Belgische geschieden­is nu niet wijzigen, en die koers is het versterken van het beleid van de regio’s’, benadrukte CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke dit weekend in de Franstalig­e krant La Libre.

Dat standpunt is op zich niet nieuw, maar Beke voegde daar ook deze boodschap nog eens nadrukkeli­jk aan toe: ‘Vooral op het niveau van de gezondheid­szorg zijn er bijvoorbee­ld nog problemen en grote verschille­n tussen Wallonië en Vlaanderen. We moeten de beleidspak­ketten in de gezondheid­szorg homogenise­ren.’ Lees: de nieuwe staatsherv­orming wordt er bij uitstek één over de gezondheid­szorg.

Om de huidige problemen in de zorg in kaart te brengen, legde Beke zijn oor onlangs onder meer te luister bij Zorgnet Icuro, de grootste koepel van Vlaamse zorginstel­lingen. Ook de andere partijvoor­zitters gingen daar in de aanloop naar de verkiezing­en al eens polsen.

Het antwoord dat ze er kregen, is duidelijk. ‘Ik spreek mij niet uit in welke richting het moet gaan, federaal of Vlaams, maar bijsturen is echt wel nodig. De problemen nog eens over een regeerperi­ode tillen zou de gezondheid­szorg niet ten goede komen’, zegt Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van Zorgnet Icuro. Ook elders in de zorgsector klinkt al langer kritiek op de grote versnipper­ing in de gezondheid­szorg na de zesde staatsherv­orming.

Kafkaësk

Kafkaëske voorbeelde­n zijn er genoeg. De federale regering betaalt sinds kort een bezoek aan de psycholoog terug. Maar de centra voor geestelijk­e gezondheid­szorg, waarnaar patiënten kunnen worden doorverwez­en, zijn Vlaams. Mensen met een beperking moeten soms een Vlaams én een federaal onderzoek ondergaan om te zien hoe zwaar hun handicap is. Een ambulance die uitrijdt voor een spoedgeval, valt onder de federale regels. Een ambulance die een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis vervoert, valt onder Vlaanderen.

‘We zagen deze legislatuu­r dat een aantal hervorming­en het systeem inert heeft gemaakt’, zegt Cloet. ‘Dat geldt onder meer ook voor de financieri­ng van de ziekenhuiz­en. Met de federale projecten rond chronische zorg worden winsten geboekt, maar die mogen daarna niet ingezet worden voor gemeenscha­psbevoegd heden, zoals ambulante zorg (buiten het ziekenhuis, red.).’

Cloet waarschuwt tegelijk voor het doorknippe­n van de band met de federale sociale zekerheid. ‘Want veel budgetten zitten nog op federaal niveau. De deelstaten moeten daarna nog voldoende budgettair­e garanties kunnen bieden.’

Strijdpunt NVA

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V) houdt de specifieke eisen van zijn partij nog achter de hand. Hoe dan ook is het nog onduidelij­k met welke partners CD&V haar zevende staatsherv­orming zal uitvoeren. Open VLD kijkt eerder in de richting van een herfederal­isering. De NVA past voor ‘nieuw gebricolee­r’ met een nieuwe staatsherv­orming en gaat resoluut voor het confederal­isme. Al valt ook daar intern te horen dat ‘een van de eerste items op tafel toch een volledig Vlaamse gezondheid­szorg zal zijn’. De FOD Volksgezon­dheid is al deels ontmanteld en kan volgens de partij gemakkelij­k volledig opgedoekt worden.

Njet van CDH

Ook langs Franstalig­e kant ligt de kwestie nog altijd bijzonder gevoelig. Zo gaf Beke dit weekend ook aan dat hij de banden wil aanhalen met de Franstalig­e christende­mocraten. Het antwoord van de nieuwe CDHvoorzit­ter Maxime Prévot is helder. ‘Ik ben absoluut voorstande­r van het aanhalen van de christende­mocratisch­e banden, maar voor een nieuwe staatsherv­orming pas ik op dit moment.’ Zo doet hij de deur meteen dicht. ‘De mensen willen dat we met hun problemen bezig zijn in plaats van er zelf nieuwe te creëren.’

‘De problemen nog eens over een regeerperi­ode tillen, zou de gezondheid­szorg niet ten goede komen’

MARGOT CLOET

Gedelegeer­d bestuurder Zorgnet Icuro

 ??  ?? Wouter Beke: ‘Herfederal­isering? Ik geloof daar niet in.’
Wouter Beke: ‘Herfederal­isering? Ik geloof daar niet in.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium