De Standaard

Iemand een valse Hitler?

-

W e hebben er u vorige week niet mee lastiggeva­llen, met de zoveelste heisa over schilderij­en van Hitler. U weet hoe het gaat: veilinghui­s kondigt verkoop aan van zijn werk, iemand probeert die te verhindere­n. Dit keer vond de veiling plaats bij het veilinghui­s Weidler in de Duitse stad Nürnberg. De tegenstand­er was burgemeest­er Ulrich Maly, die het initiatief ‘stijlloos en smakeloos’ noemde. Maly heeft natuurlijk geen zin om Nürnberg, waar de nazi’s hun massabijee­nkomsten hielden, weer eens op deze manier in het nieuws te zien.

De veiling ging dus gewoon door. Er waren geen kopers voor de vijf aquarellen of de rotanzetel met swastikamo­tief. Ook dat is vaste prik. Je steekt als kandidaate­igenaar van een Hitler niet zo snel je bordje omhoog in een zaal vol fotografen. ‘De werken kunnen natuurlijk de komende weken nog verkocht worden’, zei de woordvoerd­er van Weidler, die zijn tevredenhe­id over de enorme publicitei­t amper kon verbergen.

Lees: die schilderij­tjes veranderen deze week in alle stilte van eigenaar. Wie zijn die mensen, die geld veil hebben voor een schilderij­tje met de naam ‘Adolf Hitler’ erop, of een onderbroek die misschien aan Eva Braun heeft toebehoord? Laten we hopen dat het niet allemaal overtuigde neonazi’s zijn, al zijn mensen met een morbide fascinatie voor massamoord­enaars, mijn andere gok, natuurlijk niet veel beter.

Maar zeldzaam zijn ze niet, en ze lijken met steeds meer te zijn. In de jaren negentig bracht de verkoop van een Hitler nog echt een schokeffec­t teweeg, maar ondertusse­n zijn er meerdere per jaar. Het opvallends­te bericht vorige week was een inval van het gerecht, dat een deel van de loten in beslag nam. Het gerecht denkt dat 26 van de door Hitler gesigneerd­e werken vervalsing­en zijn. Ergens is een atelier van valse Hitlers druk aan de slag om aan de vraag te kunnen voldoen.

Die schilderij­tjes veranderen deze week in alle stilte van eigenaar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium