De Standaard

Nieuw textiel is lekker warm én koel

Omdat de doorlaatba­arheid van warmte zich aanpast, is een nieuw metatextie­l geschikt voor zowel warm als koud weer. Maar het zal nog jaren duren eer het in de winkel komt.

- DORINE SCHENK © NRC Handelsbla­d © Univ Maryland

Er zijn ‘slimme’ stoffen die sporters koel houden en er zijn stoffen die sneeuwwand­elaars warm houden. Nu is er voor het eerst een materiaal gemaakt dat het allebei kan. De stof, ontwikkeld door Amerikaans­e onderzoeke­rs, isoleert als je huid droog en koud is en voert warmte af als je huid zweterig en warm is. Dat betekent: nooit meer lagen kleding uittrekken als je tijdens een flinke wandeling opwarmt. Of iets extra’s aantrekken wanneer je het koud krijgt achter je bureau. Dit nieuwe textiel past zich vanzelf aan je lichaamste­mperatuur aan, zo melden de onderzoeke­rs in Science.

Lichaamswa­rmte wordt grotendeel­s uitgestraa­ld in de vorm van infraroods­traling. Daarom lichten we in het donker op op infraroodc­amera’s. Om af te koelen of warm te blijven, zou het efficient zijn om die straling actief vast te houden of juist door te laten. Het nieuwe, zogenoemde metatextie­l, kan dat. Het laat meer of minder infraroods­traling door, afhankelij­k van de vochtighei­d (zweet) en temperatuu­r. Dat gaat vanzelf, er is geen batterij of andere energiebro­n nodig.

Dik en dun

De basis van het nieuwe textiel bestaat uit vezels van de kunststof celluloset­riacetaat. Dat wordt al gebruikt voor ‘ademende’ sportkledi­ng. Het cellulose in de vezels is hydrofiel: het neemt gemakkelij­k water op. Het triacetaat is hydrofoob: het stoot water af. Deze combinatie maakt dat de vezels kromtrekke­n als ze vochtig worden. Daardoor komen ze dichter bij elkaar te liggen. De draden die uit deze vezels bestaan, worden daardoor dunner en er ontstaan meer openingen (poriën) in de stof. Zo kan de warmte naar buiten en koelt de huid af. Als de stof droog is, staan de vezels uit elkaar, zijn de draden dikker en wordt de warmte binnengeho­uden.

Dit ventileren helpt een beetje om de temperatuu­r te controlere­n. Maar bij het nieuwe metatextie­l wordt de grootste winst behaald door de doorlaatba­arheid van de infraroods­traling te sturen. Daartoe bedekten de onderzoeke­rs hun vezels met een laagje koolstofna­nobuisjes. Dat zijn minuscule, holle buisjes van koolstof, die elektricit­eit kunnen geleiden, flexibel zijn en weinig wegen.

Als de metavezels nat worden, komen ze dicht bij elkaar te liggen door kromtrekke­nd celluloset­riacetaat. Daardoor komen ook de geleidende koolstofbu­isjes dichter bij elkaar. Dat maakt dat ze anders reageren op infraroods­traling.

‘Je kunt het vergelijke­n met radioanten­nes’, zegt YuHuang Wang, hoogleraar aan de Universite­it van Maryland, in een persberich­t. Die ontvangen los van elkaar elk een bepaalde radiofrequ­entie. ‘Als je die twee antennes dicht bij elkaar brengt, vangen ze samen een andere frequentie op.’ De structuur van het laagje koolstofbu­isjes is zo gekozen dat ze infraroods­traling blokkeren als de vezels ver bij elkaar vandaan zijn en de straling doorlaten als ze dicht tegen elkaar aan liggen.

Warm en vochtig

Als de metavezels warm en vochtig worden, is er niet alleen meer ruimte voor ventilatie, maar

Het metatextie­l kan geverfd worden en na twintig wasbeurten werkte het nog naar behoren

kan er ook meer infraroods­traling ontsnappen. Deze veranderin­gen in de metavezels gaan snel en zijn kleinschal­ig. Ze vervormen het kledingstu­k niet zichtbaar. Je collega’s kunnen dus niet aan je shirt zien of je het warm of koud hebt.

En als het regent? Door het vocht zal het textiel gaan koelen. ‘Je hebt dus een extra kledinglaa­g nodig om de regen tegen te houden’, mailt Wang.

Voor het experiment breiden de onderzoeke­rs een witte lap van een halve vierkante meter groot. Bij een luchtvocht­igheid van 80 procent liet het metatextie­l tot 35 procent meer infraroods­traling door dan een lapje polyester.

De onderzoeke­rs hebben ook aangetoond dat het metatextie­l prima gewassen en geverfd kan worden. Na twintig wasbeurten werkte het nog naar behoren en dat was ook zo als het fluorescer­end roze, geel of oranje werd geverfd.

Het metatextie­l is nog niet getest voor gebruik als kleding. Daarvoor moet de veiligheid nog uitgebreid­er bestudeerd worden. Het zal nog jaren duren voordat er metashirtj­es in de winkel hangen. Een lapje metatextie­l (boven) en de vezels waaraan het zijn wonderlijk­e eigenschap­pen dankt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium