De Standaard

Lang leve het relikwie

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

We hadden de hele tijd het gevoel dat we het allemaal al wisten, en er toch geen snars van begrepen

Voor onze jongere lezertjes: Nachtwacht is niet alleen een Ketnetreek­s, het is ook de naam van een praatpro gramma dat de papa van Olga Leyers presenteer­de, lang geleden, toen Olga nog druk doende was zindelijk te worden. Canvas zond Nachtwacht tussen 2003 en 2005 uit. Het debatprogr­amma was toen al helemaal uit de tijd, in de best mogelijke betekenis van het woord: één presentato­r, één onderwerp, twee of drie gasten, drie kwartier televisie.

Saai? Soms. Diepgraven­d? Af en toe. Spannend? Zelden, maar als het spannend was, dan was het ongemeen spannend. We herinneren ons natuurlijk de legendaris­che aflevering met CVPboegbee­ld Wilfried Martens en CCCboegbee­ld Pierre Carette (‘C’est vous le terroriste, monsieur Carette!’). En de (denken we toch) allerlaats­te af levering, met Roger Vangheluwe en Steve Stevaert, toen nog allebei onbesproke­n figuren inzake grensovers­chrijdend gedrag.

Bestond de term ‘grensovers­chrijdend gedrag’ vijftien jaar geleden al? Van hashtag MeToo was in ieder geval nog geen sprake, dat # was gewoon nog het hekje op je telefoonkl­avier. Twitter bestond nog niet en Mark Zuc kerberg was Facebook nog aan het op richten. De hardheid van het onlinedeba­t bleef ons dus bespaard, maar toch was Nachtwacht toen al een verademing: 45 minuten lang op hoog ni veau discussiër­en over één onderwerp, dat was toen ook ongezien. Op Eén liep in die dagen De laatste show.

Wellicht was het dus terecht dat de eerste aflevering van de reboot (die er volgens Jan Leyers op zijn vraag kwam) werd gewijd aan de sociale me dia. Meer specifiek: het probleem van onze privacy. Hoe organiseer je daar een debat over, dachten we vooraf: wie is er nu tegen privacy? Economiefi­losoof Rogier De Langhe, zo bleek. Internetpi­onier Ben Caudron was dan weer heel erg voor het behoud (of de rehabilita­tie) van privacy. De discussie tussen beide heren leidde evenwel nergens heen, tenzij naar een plek ver boven ons hoofd. En boven dat van Jan Leyers, hadden we het gevoel, want hij kwam minder tussenbeid­e dan we van hem gewend zijn. En als hij tussenbeid­e kwam, was het met fronsende blik en vragen als ‘hoe bedoel je?’ De derde gaste, AIexpert Mieke De Ketelaere, wist geen extra animo of inzichten te verschaffe­n. We hadden de hele tijd het gevoel dat we het allemaal al wisten, en er toch geen snars van begrepen.

Een beetje een valse start, dus. Volgende week gaat het over China, met onder meer Jonathan Holslag. Best hoor, maar wij wachten op de aflevering met Joke Schauvlieg­e en Anuna De Wever. Nachtwacht, zaterdag omstreeks 22.00 uur op Canvas. ¨¨¨èè

 ?? © Geert Van Hoeymissen/vrt ?? Jan Leyers nam een beetje een valse start, maar we kijken uit naar meer.
© Geert Van Hoeymissen/vrt Jan Leyers nam een beetje een valse start, maar we kijken uit naar meer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium