De Standaard

Olie loont nog steeds

-

Als we de opwarming van de aarde tot 1,5 procent willen beperken, moet de productie van olie en gas tegen 2030 dalen met 20 procent, en tegen 2050 met 55 procent, stelt het klimaatpan­el IPCC.

Zijn de grote oliemaatsc­happijen daarop voorbereid? Het afgelopen jaar hebben de vijf grootste –Chevron, ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell en Total– samen liefst 80 miljard dollar (71 miljard euro) winst gemaakt. Die hogere winst danken ze aan een sterke stijging van de olieprijs. Die bedroeg in 2018 gemiddeld 71 dollar per vat, tegenover 54 dollar een jaar eerder. Maar, zo stelt het persagents­chap AFP, de hogere winst vloeit ook voort uit het lage investerin­gsritme van de oliegigant­en. Daardoor maken ze minder kosten, terwijl ze wel nog de vruchten plukken van investerin­gen uit het verleden.

Schroeven ze hun investerin­gsplannen terug omdat ze weten dat olie in de toekomst niet meer zal lonen? Het valt te betwijfele­n. ExxonMobil heeft een plan om tegen 2025 een kwart meer olie op te pompen dan in 2017. Uit de laatste resultaten blijkt dat het grootste beursgenot­eerde oliebedrij­f goed op schema zit. Nochtans staat ExxonMobil achter de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs, en is het een voorstande­r van een CO2taks. Maar ExxonMobil gelooft niet dat de olieconsum­ptie snel zal dalen. De bevolking blijft groeien, en de levensstan­daard stijgt wereldwijd. ‘We voorzien de energie die nodig is’, zegt ceo Darren Woods aan het Britse weekblad The Economist. Die energie bestaat in belangrijk­e mate uit gas en olie.

ExxonMobil ontgint steeds weer nieuwe olievelden. Afgelopen week meldde het nog het aanboren van nieuwe olievelden in Guyana. En dat is nodig, meent het Internatio­nale Energieage­ntschap (IAE). Elk jaar is het noodzakeli­jk om een olieveld ‘ter grootte van de Noordzee’ te vervangen om de uitputting van de huidige bronnen door een steeds hogere vraag te compensere­n.

Daaruit moeten we niet concludere­n dat de oliegigant­en ‘des duivels’ zijn, stelt The Economist. ‘Ze reageren op prikkels vanuit de samenlevin­g. De financiële return op olie is hoger dan die op hernieuwba­re energie.’ De oliegigant­en worden wel ter verantwoor­ding geroepen door de klimaatbet­ogers, ze luisteren vooral naar hun aandeelhou­ders en willen zo veel mogelijk winst maken. Toegegeven, aandeelhou­ders hebben ook oren naar klimaatact­ies. Denk maar aan Shell dat, onder druk van de aandeelhou­ders, de bonus van de topman laat afhangen van de mate waarin de CO2uitstoo­t van de producten teruggedro­ngen wordt. Maar het toont vooral dat de markt het klimaatpro­bleem niet zal oplossen. Zolang olie loont, zullen de oliebedrij­ven blijven pompen. De onzichtbar­e hand zal de opwarming van de aarde niet tegenhoude­n.

Daarvoor hebben we de overheid nog. Zij kan olie minder lonend maken, bijvoorbee­ld door de uitstoot van CO2 te belasten en zo de onzichtbar­e hand in een andere richting te sturen. Erg waarschijn­lijk is dat voorlopig niet.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Zolang olie loont, zullen de oliebedrij­ven blijven pompen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium