De Standaard

Bij harde Brexit verdwijnen 612.000 banen

-

De Britse import kan door een harde Brexit, waarbij de Britten de douaneunie verlaten, tot 25 procent dalen. Wereldwijd zou de Brexit een impact kunnen hebben op 612.000 banen, becijferde­n Duitse onderzoeke­rs in een studie waaruit Welt am Sonntag citeert.

Daarvan bevinden er zich 179.000 binnen de EU. Duitsland en Frankrijk vangen het meest wind, als GrootBritt­annië de Europese Unie zonder akkoord verlaat. Duitsland, met zijn grote autoindust­rie, zou wereldwijd het hardst getroffen worden. Daar staan zo’n 100.000 banen op het spel.

De onderzoeke­rs splitsten de gevolgen van de Brexit op naar verschille­nde streken in Duitsland. De plekken waar de industrie op export gericht is, krijgen de zwaarste klappen. In de Duitse autoindust­rie zijn ongeveer 15.000 jobs rechtstree­ks gelinkt aan de export naar GrootBritt­annië.

Voorzichti­ge schatting

Frankrijk is het tweede grote slachtoffe­r, schrijft Welt am Sonntag. Daar kunnen zo’n 50.000 banen verdwijnen. Maar relatief gezien, zal de klap harder aankomen in Malta en Ierland. De export vanuit die landen naar het VK is goed voor respectiev­elijk 13,5 en 7,3 procent.

De studie houdt alleen rekening met banenverli­es door een daling van de export door de nieuwe douanerech­ten op de invoer in GrootBritt­annië. Andere risico’s voor de arbeidsmar­kt, zoals een daling van de investerin­gen, zijn nog niet meegereken­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium