De Standaard

Anderlecht opnieuw in top zes

We moeten soms wat positiever zijn over Anderlecht, zegt men. Hoera, een punt tegen Zulte Waregem. De nul werd gehouden en paarswit staat weer in de top zes door het verlies van Gent.

- JÜRGEN GERIL © John Thys/belga

Jupiler Pro League

We zijn de voorbije maanden hard geweest voor Anderlecht. Te hard als we twitter moeten geloven. ‘t Is Barcelona niet, hé. Het is maar paarswit dat zijn trainer moest ontslaan, dat van bestuur wisselde en aan een heropbouw bezig is. ‘We hielden nu toch de nul en dat gebeurt ook niet vaak bij Anderlecht’, zei trainer Fred Rutten. ‘In normale omstandigh­eden hadden we hier ook vier keer moeten scoren.’

Dat klopt, coach. Anderlecht bewerkstel­ligde dit seizoen nog maar vijf clean sheets. En dit was een thuiswedst­rijd tegen Zulte Waregem. Die ploeg kwam hier zelfs in 2013 nog winnen en pakte voor deze match al 8 punten op verplaatsi­ng. Niet te onderschat­ten.

Penalty op Dimata?

Want dit is de nieuwe realiteit. Als we puur het klassement van de terugronde bekijken er zijn nu 10 wedstrijde­n gespeeld dan heeft Anderlecht 8 op 30. Waanzin. Alleen Lokeren en Oostende doen nog slechter. Dit zijn echt geen cijfers om mee naar buiten te komen. Zelfs teams als Eupen en WaaslandBe­veren steken de Brusselaar­s de loef af.

En oké, RSCA had kunnen winnen tegen Essevee als ref Nathan Verboomen de bal op de stip had gelegd voor die duwfout van Pletinckx op Dimata, maar in het spel was het alleen de eerste tien minuten beter. Nieuwkomer­s Zulj en Bolasie zijn dus (nog) geen wonderkind­eren. Voor Peter Zulj ging het soms te snel waardoor hij wat kansen miste en Yannick Bolasie entertaind­e wel het publiek, maar zijn dribbels leidden zelden ergens toe. Al konden we er ons af en toe aan opwarmen.

Dat deed niet iedereen. Sommige fans verlieten 10 minuten voor affluiten al het stadion, maar dat was wellicht om snel bij hun auto zijn en files te vermijden. En diegenen die luid floten: ook niets om je druk om te maken. Ze hadden wellicht vrienden gezien in de tribune aan de overkant en wilden even hun aandacht trekken.

‘Ik zie de realiteit wel onder ogen’, vervolgde Fred Rutten. ‘Het wordt vechten tot het einde, maar ik merk ook progressie. Onze manier van spelen, de defensieve stabilitei­t terwijl we hoog voetbalden...’

Rutten begint aan zijn Belgisch avontuur met 4 op 12. Ook de Nederlande­r kan niet toveren en paarswit komt de volgende twee speeldagen uit tegen Antwerp op de Bosuil en tegen Club Brugge thuis. Maar geen paniek. Club won in het Astridpark al niet meer sinds 1997. Alles kan nog. Toch?

Geen Europees?

Want de concurrent­en voor Playoff 1 zijn Anderlecht goedgezind. Alleen STVV vergalde dit weekend het plezier door te winnen, maar Charleroi en AA Gent lieten punten liggen. Erg sympathiek. ‘Ook daarom is het zuur dat we hier maar één puntje halen’, wist Rutten nog.

RSCA mag nog wel eens achterom kijken, want naast Charleroi komt ook Kortrijk eraan dat nog maar 4 punten achter telt. Maar geen stress. Paarswit speelt in de reguliere competitie ook nog tegen de Kerels.

En wie weet wordt Anderlecht nog kampioen of haalt het op zijn minst Europees voetbal. En toch hoeft ook dat niet voor extra druk zorgen. Na 56 jaar op rij Europees voetbal zag paarswit al elke uithoek van het continent en keek het vrijwel elke Europese tegenstand­er in de ogen. Dan kun je wel eens een jaartje zonder, niet. Staycation is hip tegenwoord­ig. Al valt de Jupiler Pro league echt niet te voorspelle­n.

Als we puur het klassement van de terugronde bekijken, dan heeft Anderlecht

8 op 30. Waanzin. Alleen Lokeren en Oostende doen nog slechter

 ??  ?? Evertonhuu­rling Yannick Bolasie entertaind­e wel het publiek, maar zijn dribbels leidden zelden ergens toe.
Evertonhuu­rling Yannick Bolasie entertaind­e wel het publiek, maar zijn dribbels leidden zelden ergens toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium