De Standaard

DE VLOEK VAN HET S-WOORD

- NIALL FERGUSON Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Sinds vorige week begrijp ik hoe de Democraten de presidents­verkiezing­en van 2020 zullen verliezen. Ze zijn namelijk niet één maar twee partijen: een liberale en een socialisti­sche. De eerste kan Trump verslaan, maar niet als ze met de tweede wordt geassociee­rd.

Het woord socialisme is in de Verenigde Staten zo lang een vloek geweest dat niemand het in de mond durfde te nemen. In plaats van ‘socialisme’ zei je ‘progressie­f’ of ‘het swoord’. Maar vandaag is het swoord niet langer taboe. In hun gretigheid om een nieuwe generatie jonge kiezers te veroveren, hebben de Democraten een groepje radicale ideologen in hun midden toegelaten.

Bewijsstuk A is de ‘Green New Deal’ die donderdag werd voorgestel­d door Alexandria OcasioCort­ez (AOC), de passionari­a van de Bronx, en de veel minder glamoureuz­e Ed Markey, de 72jarige senator van Massachuse­tts. Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen klimaatont­kenner. Maar de maatregele­n die de ‘Green New Deal’ voorstelt om een ‘nuluitstoo­t van broeikasga­ssen’ te bereiken, zijn verbijster­end. We hebben het over ‘10 jaar nationale mobilisati­e’ op de schaal van de Tweede Wereldoorl­og. Na de groene sprong voorwaarts zal 100 procent van de energie in de VS afkomstig zijn uit ‘schone, hernieuwba­re energiebro­nnen met nuluitstoo­t’, dus geothermie, waterkrach­t, zon en wind (geen kerncentra­les).

‘Alle bestaande gebouwen in de Verenigde Staten’ zullen worden gemodernis­eerd ‘voor een maximale energieeff­iciëntie’. Er zal worden geïnvestee­rd in hogesnelhe­idstreinen ‘op een schaal die vliegen overbodig maakt’. De volkscommi­ssarissen zullen ‘iedereen in de VS een baan garanderen met een loon dat een gezin kan onderhoude­n, met voldoende gezins en ziekteverl­of, betaald verlof en pensioen’. Het toppunt is de belofte van ‘economisch­e zekerheid voor mensen die niet kunnen of niet willen werken’.

Dat krijg je als je wetgevers min of meer vers van de universite­it rekruteert. Want dit is de taal van de eindeloze resoluties van studentenb­ewegingen, beladen met de vrome formulerin­gen van de modieuze ‘intersecti­onaliteit’ en doof voor de echo’s van de totalitair­e regimes van weleer. Wat niet belet dat vijf van de grootste kanshebber­s voor de Democratis­che nominatie in 2020 de Green New Deal hebben onderteken­d.

Intussen zijn in de echte Democratis­che partij de poppen aan het dansen. Een jaar geleden vierden de Democraten in Virginia de eedafleggi­ng van een nieuwe gouverneur, Ralph Northam, die zijn tegenstand­er in de verkiezing­scampagne van ‘angstzaaie­n, haat, onverdraag­zaamheid en racisme’ had beschuldig­d. Het nieuwe, progressie­ve Zuiden werd gesymbolis­eerd door de verkiezing van Justin Fairfax, een AfrikaansA­merikaanse advocaat, tot vicegouver­neur. En procureurg­eneraal Mark R. Herring oogstte lof omdat hij weigerde een verbod op het homohuweli­jk in de grond wet van de staat Virginia te verdedigen.

Vorige week vochten alle drie de heren voor hun politieke leven na a) de publicatie van een foto uit een jaarboek van Northams universite­it, met twee studenten, de ene in blackface en de andere met de witte puntmuts van de KuKluxKlan (het is niet duidelijk wie van beiden de jonge Northam is); b) de beschuldig­ing dat Fairfax in 2004 een vrouw zou hebben aangerand (hij ontkent heftig); en c) Herrings bekentenis dat ook hij zich als student een keer zwart heeft geschminkt (DS 8 februari).

De Democraten plegen politieke zelfmoord door het campussoci­alisme van AOC te omarmen. Net zoals de #MeToobeweg­ing meer progressie­ve dan conservati­eve carrières heeft gebroken, zal het eindeloze uitpluizen van jaarboeken van universite­iten, op zoek naar sporen van racisme, meer Democratis­che dan Republikei­nse carrières te gronde richten.

Maandag kwamen AOC en de andere leden van de Women’s Working Group van de Democraten in het Huis van Afgevaardi­gden in het wit gekleed naar de State of the Uniontoesp­raak van president Trump – een zinspeling (dachten zij) op de suffragett­ebeweging en een protest tegen de seksist in het Witte Huis. Nog geen 30 seconden later verscheen deze meme op mijn telefoon: ‘Ik heb nog nooit zoveel Democraten in het wit gezien sinds ze de KKK begonnen.’

Trumps toespraak werd niet alleen gebracht met een zwier die zijn tegenstand­ers verraste. Ze was ook subtiel opgebouwd om de fatale contradict­ies tussen de Democraten en hun socialisti­sche succubi in de verf te zetten. Er waren natuurlijk sappige brokken voor de Republikei­nse basis, over de economie, de immigratie, abortus. Maar opvallende­r was de opening naar de Democraten – infrastruc­tuurinvest­eringen, een hervorming van het strafrecht, kritiek op China – allemaal thema’s die in de smaak vallen bij de oudere leiders van de partij maar allesbehal­ve bij de jonge linksen.

‘Wij zijn vrij geboren en zullen vrij blijven’, verklaarde Trump in het begin van zijn speech. ‘Amerika zal nooit een socialisti­sch land zijn.’ Maar hij spaarde het beste tot het laatste: een vernietige­nde uitval tegen het verbrokkel­ende chavistisc­he bewind in Venezuela, ‘waar het socialisme het rijkste land van ZuidAmerik­a in het armste van de wereld heeft veranderd’.

Er zijn veel redenen waarom één ambtstermi­jn van Trump meer dan genoeg is. Maar hoe verder de Democratis­che partij onder invloed van AOC en haar collegaact­ivisten naar links afglijdt, hoe groter de kans dat hij wordt herkozen. Want in de Amerikaans­e politiek, anders dan in Europa, is het swoord dodelijk.

Jaarboeken van universite­iten uitpluizen zal meer Democratis­che dan Republikei­nse carrières te gronde richten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium