De Standaard

Gejaagd door het klimaat?

IJsberen in het dorp

- VAN ONZE REDACTEUR WOUTER WOUSSEN © rr

Op de Russische archipel Nova Zembla is zaterdag de noodtoesta­nd uitgeroepe­n omdat een groep ijsberen zich niet meer uit de straten laat verjagen. Dat meldde het Russische persbureau Tass, gebaseerd op een persberich­t van lokale autoriteit­en. Volgens hen dringen de dieren binnen in gebouwen en zijn er al aanvaringe­n geweest met inwoners. Mensen zijn bang om hun huizen te verlaten. Kinderen worden thuis gehouden van school. Werknemers worden met veilige voertuigen naar hun werk gebracht. Op Russische sociale media circuleren beelden van tientallen ijsberen die een vuilnisbel­t plunderen, een beer die door een inkomhal struint, een op een speelplein­tje en een die loert naar een hond op een dorpel.

Nova Zembla bestaat uit twee eilanden binnen de poolcirkel, tussen het Russische vasteland en het ijs van de noordpool. Er wonen een paar duizend mensen. Het grootste deel van de bevolking bevindt zich in de nederzetti­ng Beljoesja Goeba, een dorp op het zuidelijke eiland. Zes à tien ijsberen houden zich tegenwoord­ig permanent in het dorp op, 52 leven er in de onmiddelli­jke omgeving. Er wordt gesproken van de grootste invasie van ijsberen op het eiland sinds mensenheug­enis.

De dieren die zich in het dorp begeven, zouden hun angst voor politiepat­rouilles en

gebruikeli­jke afschrikki­ngsmiddele­n verloren hebben. IJsberen zijn in Rusland beschermd sinds 1957. Voorlopig worden geen vergunning­en uitgereikt om de dieren dood te schieten. Een expertente­am zal naar het eiland gestuurd worden om uit te maken of dat houdbaar is.

Klimaatver­andering

IJsberen worden gezien als exemplaris­che slachtoffe­rs van de klimaatver­andering. Invasies van ijsberen worden vaak gezien als gevolg van een voedseltek­ort, veroorzaak­t door de opwarming van hun leefgebied, maar het is niet vanzelfspr­ekend om een individuee­l incident met ijsberen in verband te brengen met de klimaatver­andering.

Dat bleek onder meer toen een cameraman van National Geographic, Paul Nicklen eind 2017 een video publiceerd­e van een uitgehonge­rde ijsbeer op het Canadese arctische eiland Somerset. In een korte tekst wees Nicklen erop dat dit weleens de manier kan zijn waarop de ijsberen zullen uitsterven, als door de klimaatver­andering het poolijs verdwijnt waarop ze al honderddui­zenden jaren robben vangen. National Geographic zette de video online met de tekst: ‘Dit is hoe klimaatver­andering eruitziet’. Achteraf moest het erkennen dat er geen bewijs is dat de zielige beer uit het filmpje een slachtoffe­r is van de klimaatver­andering.

Het belangrijk­ste punt dat Nicklen wilde maken, dat ijsberen door de klimaatver­andering hun gebruikeli­jke voedselbro­nnen verliezen, wordt wel ondersteun­d door wetenschap­pelijk onderzoek. Het belangrijk­ste voedsel van de ijsbeer bestaat uit ringelrobb­en, een soort zeehonden die ze vangen op het noordpooli­js. Naarmate het ijs verdwijnt, zijn die moeilijker te vinden. Uit onderzoek blijkt dat ijsberen steeds grotere afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Sommige wagen zich voor het eerst aan dolfijnen. Andere zoeken hun eten op het land: eieren van zeevogels, aangespoel­de walvissen en afval van mensen, wat leidt tot confrontat­ies.

Opgegeten hond

In november 2013 leefde de bevolking van het Russische schiereila­nd Tsjoekotka in angst omdat er meer dan veertig ijsberen aan land waren gekomen. De geur van vijftien aangespoel­de grijze walvissen had de dieren naar de kust gelokt. Zodra ze klaar waren met de walvissen, trokken ze langs de kust op zoek naar iets anders, in de richting van een dorp.

In de zomer van 2016 sloegen vijf Russische weerkundig­en alarm omdat hun weerstatio­n op het eiland Trojnoj omsingeld was door een tiental ijsberen. De beren hadden een van hun honden opgegeten en de wetenschap­pers durfden niet meer naar buiten om hun werk te doen. Ze konden

hun onderzoek maar hervatten dankzij de levering van een lading vuurpijlen, waarmee ze de beren konden verjagen.

Laatste ijszone

Omdat ijsberen zeer verspreid leven in een onherbergz­aam gebied, bestaat er alleen een gedeelteli­jke schatting van hun populatie. Er zouden er 26.000 zijn. Sinds 2005 heeft de soort de status ‘kwetsbaar’, wat betekent dat ze dreigt uit te sterven door het verdwijnen van haar leefgebied. Sommige deelpopula­ties gaan achteruit, enkele zijn stabiel, eentje gaat er misschien zelfs op vooruit. Wat vooral zorgen baart, is wat het noordpooli­js de komende generatie zal doen. Sommige wetenschap­pers verwachten dat er in 2040 alleen nog noordpooli­js zal zijn in de zogenaamde ‘Last Ice Area’ aan de kust van Groenland en Canada, waar het ijs duurzamer en dikker is.

Kinderen worden thuis gehouden van school, werknemers worden met veilige voertuigen naar hun werk gebracht

 ??  ??
 ??  ?? Op sociale media circuleren beelden van ijsberen die een vuilnisbel­t plunderen, een beer die door een inkomhal struint en een die loert naar een hond.
Op sociale media circuleren beelden van ijsberen die een vuilnisbel­t plunderen, een beer die door een inkomhal struint en een die loert naar een hond.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium