De Standaard

Veel geshow, weinig wol

Met liefst 138 shows lijkt de modeweek van New York de belangrijk­ste. Schijn bedriegt, want behalve een debutant met lef en een Kanye met geheugenve­rlies is er weinig nieuws onder de zon.

- VEERLE WINDELS

Andere jaren was het in New York hollen van de ene belangrijk­e show naar de andere. Megaconcer­ns zoals Calvin Klein, Ralph Lauren, Michael Kors en Tommy Hilfiger verrasten met blitse, maar vaak commerciël­e shows, terwijl nieuwkomer­s vaker de conceptuel­e toer opgingen. Precies daarom konden huizen als Proenza Schouler, Rodarte en Thom Browne seizoenenl­ang op de aandacht van internatio­nale inkopers en journalist­en rekenen. Een zitje op de show van Marc Jacobs was een must have, net als een ticket voor Oscar de la Renta. En wie niet binnenraak­te op de shows van Diane Von Furstenber­g, kon nog altijd hopen dat de ontwerpste­r ’s anderendaa­gs op de resee van haar collectie opdaagde. Maar de tijden zijn veranderd.

New York Fashion Week laat weten dat er deze week 138 shows op de officiële kalender staan en dat de influx van modemensen uit de hele wereld zo’n 900 miljoen dollar opbrengt, maar intussen verlaten steeds meer grote spelers The Big Apple.

Victoria Beckham keerde vorig seizoen al terug naar thuisbasis Londen, Tommy Hilfiger doet – net als Joseph Altuzarra en Thom Browne – Parijs aan en enkele grote namen laten de groots opgezette spektakels even voor wat ze zijn. Zo nodigde Ralph Lauren een absoluut minimum aan gasten uit naar Ralph’s, het café in zijn winkel op Madison Avenue, en werden de shows van DVF en Calvin Klein gewoon geschrapt. Bij Calvin Klein werd begin december afscheid genomen van ‘onze’ Raf Simons: geen show dus tot er een opvolger komt. Sinds Jonathan Saunders DVF verliet, worden de collecties door een intern team gemaakt. Meer dan een kleine presentati­e is er voorlopig niet.

De lijst van defilés op NYFW blijft lang, maar meestal gaat het om onbeduiden­de labels die in Parijs nooit op de kalender toegelaten zouden worden en in New York enkel showen voor fans en influencer­s.

Breaking news

Natuurlijk is er wel nog een aantal gevestigde waarden dat met een ‘klassiek’ defilé zijn nieuwe collectie presenteer­de. Tom Ford deed waar hij bij Gucci een tijd geleden ook al goed in was: hij toonde sexy fluwelen broekpakke­n en scherp geknipte lange jurken. Jeremy Scott ventileerd­e zijn kritiek op onze nietaflate­nde ob sessie met ‘breaking news’ en wat hij zelf clickbait drama noemt, met krantenkop­pen op jurken en jassen. Bij Kate Spade maakte Nicola Glass de aandeelhou­ders gelukkig met eenvoudige, glanzende jurken in warme kleuren (lila), Mary Janeschoen­en en véél handtassen. Alexander Wang etaleerde nog maar eens zijn passie voor zwart leer en Nicole Miller deed Marc Jacobs na, door een seizoen na hem grungesilh­ouetten de catwalk op te sturen.

Kanye doet het weer

In de kantlijn van de modeweek haalden nog twee verhalen de frontpagin­a’s. Zo debuteerde Tomo Koizumi in de winkel van Marc Jacobs. Ontwerper Giles Deacon had de theatrale kleren van de Japanse ontwerper opgemerkt via Instagram en zijn stiliste Katie Grand getipt. Die zette Koizumi’s kleren dan maar meteen in het toonaangev­ende Love Magazine en overtuigde Koizumi van een debuutshow. Ze hielp hem om topmodelle­n als Bella Hadid en Karen Elson voor de show te casten, wat natuurlijk ook wel helpt om volk naar de tent te lokken.

Nog geestiger is de rel rond Philipp Plein. De controvers­iële ontwerper nodigt vanavond uit naar een diner waar hij zijn collectie wil tonen en boekte Kanye West voor een optreden. Hij betaalde daar alvast 900.000 dollar voor, alleen bleek West van de boeking niet op de hoogte en liet zijn vrouw Kim Kardashian al via Instagram weten dat West geen optredens geeft tijdens de modeweek. Waar is dat geld dan naartoe?

Entertaine­nd, al is het best mogelijk dat dit helaas het enige is wat we van deze modeweek zullen onthouden.

Jeremy Scott ventileerd­e zijn kritiek op onze nietaflate­nde obsessie met ‘breaking news’

 ?? © © Catwalkpic­tures ?? Tomo Koizumo.
© © Catwalkpic­tures Tomo Koizumo.
 ?? © catwalkpic­tures ?? Tomo Koizumo.
© catwalkpic­tures Tomo Koizumo.
 ?? © catwalkpic­tures ?? Jeremy Scott.
© catwalkpic­tures Jeremy Scott.
 ?? © catwalkpic­tures ?? Cushnie.
© catwalkpic­tures Cushnie.
 ?? © catwalkpic­tures ?? Tom Ford.
© catwalkpic­tures Tom Ford.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium