De Standaard

Schrijver en illustrato­r Tomi Ungerer gestorven

- (isg)

In de Ierse stad Cork is zaterdag de Franse schrijver en illustrato­r Tomi Ungerer overleden. Ungerer, die in 1931 in Straatsbur­g werd geboren, maakte de bezetting van de Elzas mee en de slag om Colmar waarbij 20.000 Duitsers sneuvelden. Tijdens de oorlog mocht hij op school geen Frans meer spreken, na de bevrijding geen Duits of Elzasserdu­its: het gaf hem een levenslang­e hekel mee aan oorlog, racisme en onderdrukk­ing.

In 1956 trok hij naar New York, waar hij als illustrato­r werkte voor de New York Times, Life, The Village Voice, Harper’s Bazaar en Esquire en in 1957 zijn eerste boek over de Mellops publiceerd­e, een familie varkentjes. In de bijna veertig kinderboek­en die Ungerer schreef in het Engels, Frans of Duits, behoedde hij zijn lezertjes niet voor de enge kanten van de wereld. Zijn jonge hoofdperso­nages, zoals Tiffany die door De drie rovers wordt overvallen en hen sméékt om mee te mogen gaan met hen, waren dan weer onbevreesd.

Ungerer tekende tegen de oorlog in Vietnam en tegen racisme. Zijn affiche black power/white power, een kannibalis­tische versie van het yinyangsym­bool, is een klassieker. De Amerikanen raakten die kritische Fransman serieus beu, en hij hun preutsheid. Met zijn derde vrouw Yvonne Wright verhuisde Ungerer in 1971 naar Canada en later naar Cork in Ierland, waar hij tot zijn dood woonde.

Sexy kikkers

Begin jaren zeventig stopte Ungerer met kinderboek­en schrijven, een pauze die tot 1998 duurde. Hij had in 1969 het boek Fornicon uitgegeven, een catalogus van zelfbevred­igingsmach­ines, en ging zich nu toeleggen op erotisch werk. Erotica op zijn Ungerers, wel te verstaan: domina’s in Totempole, een Kamasutra met kikkers (Gre

nouillades) en bloemen die bij nader inzien wel heel genitaal zijn (Botanique érotique).

Zijn bedrieglij­k simpele pentekenin­gen hadden fans zoals Maurice Sendak, die Ungerers Het mannetje in de maan ‘het beste prentenboe­k ooit getekend’ noemde. Vanaf 1975 begon Ungerer manuscript­en en schetsen van zijn werk aan de stad Straatsbur­g te schenken, net als de speeltuige­n die hij ontwierp – als zoon van een familie horlogemak­ers mocht hij ook graag mechaniek maken, repareren of transforme­ren. Straatsbur­g beloonde hem in 2007 met zijn eigen museum, toen het eerste museum in Frankrijk van een nog levende artiest.

Ungerer overleefde drie hartinfarc­ten en kanker, maar bleef roken. ‘Zelfs toen ik kanker had. Ik zeg altijd: Tu

mor mit Humor!’ zei hij op zijn 85ste. Door zijn gezondheid­sproblemen liep hij met een stok. Hij had er wel een fietsbel op gemonteerd.

 ?? Tomi Ungerer. © Bart Van der Moeren ?? In de bijna veertig kinderboek­en die Ungerer schreef, behoedde hij zijn lezertjes niet voor de enge kanten van de wereld
Tomi Ungerer. © Bart Van der Moeren In de bijna veertig kinderboek­en die Ungerer schreef, behoedde hij zijn lezertjes niet voor de enge kanten van de wereld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium