De Standaard

De Hollanders zijn terug in Brussel

KMSK pakken uit met ‘Dutch spring’

- GEERT VAN DER SPEETEN

De Dutch spring die de Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten in Brussel laten openbloeie­n, komt neer op een stevige inhaalbewe­ging. Het gros van de schilderij­encollecti­e uit de Hollandse ‘Gouden Eeuw’ was de voorbije tien jaar niet meer te zien. Meer zelfs, een aantal werken dat deze Dutch spring uitstalt, hadden nog niet eerder de depots van het museum verlaten.

Maar kijk: met de royale steun van een privéspons­or is een rijkgescha­keerde permanente verzamelin­g opnieuw toegankeli­jk. Ze is te zien in negen voorbeeldi­g gerestaure­erde zalen.

Het voormalige Delportepa­rcours behield zijn klassieke grandeur, maar kreeg er een nieuwe klimaatreg­eling en verlichtin­g bij. Zo steekt deze vleugel schril af tegen de verdieping met oude meesters, waarvan het interieur sinds de jaren 70 niet meer aangepakt is. Er is duidelijk nog werk aan de winkel om het Fine Arts Museum, dat in alle toeristeng­idsjes wordt aangepreze­n, uptodate te maken voor het publiek van vandaag.

Bosgrondje

De presentati­e begint met een portretten­galerij die meteen enkele topstukken bevat. Blikvanger is Portret van Nicolaes van Bambeeck, een van de twee Rembrandts in Belgisch museumbezi­t. Het werd tien jaar geleden al van zijn zes (!) vernislage­n ontdaan en toont de helft van een huwelijksp­ortret: een rijke lakenhande­laar uit Poperinge die naar Amsterdam uitweek en daar boven zijn stand trouwde.

Bij de reeks dubbelport­retten springt dat van de Delftse kunstenaar Michiel Van Mierevelt eruit. Zijn eliteburge­rs zijn hyperreali­stisch afgebeeld, met een verfijnde weergave van rijke stoffen. Maar deze jonker Zuydewyn van Nuyssenbur­gh en echtgenote zitten er ook behoorlijk stijfjes bij, iets wat je bij Rembrandt of Frans Hals niet zal vinden.

De collectiep­resentatie is thematisch opgebouwd. Landschapp­en, genretafer­elen, stillevens en historiest­ukken komen in aparte zalen aan bod.

Dat oogt schools en weinig dynamisch. Maar er is een goede reden voor, denkt conservato­r Liesbeth De Belie. ‘In de NoordNeder­landse school was dit een periode van uitgesprok­en specialisa­tie. Die vakkennis willen we oproepen. Zelfs binnen de klassieke thema’s had je nog subgenres. D’hondecoete­r, vertegenwo­ordigd met een pauw en een trompel’oeil van een dode haan, was bijvoorbee­ld de specialist van vogels en menagerieë­n. Binnen het stilleven had je nog deelterrei­nen, met grappige namen zoals het banketje, een uitgestald­e maaltijd. Of het bosgrondje, een tafereel met bloemen, dieren en insecten.’

Winterpret

Het valt op hoe fris de schilderij­en voor de dag komen. De periode achter de scher

men werd goed besteed: ruim vijftig werken onderginge­n een restaurati­e of opfrisbeur­t. Daarbij ook De geldteller van Willem van der Vliet. Hij beeldde niet de klassieke oude vrek uit, maar een knaap met een ongewoon hoofddekse­l en een pelsmantel. Nauwgezet bestudeert deze jonge spaarder een muntstuk in zijn stokbeurs.

De landschapp­en tellen helaas maar één tafereel van winter en ijspret, waar de NoordNeder­landers nochtans in uitblonken. Dat wordt gecompense­erd met klinkende namen zoals Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema, of met een imponerend­e stormscène van Ludolf Backhuysen. Een van de kleinoden bij de genretafer­elen is een schilderij­tje van Gerard Dou, leerling van Rembrandt. Het stelt een tekenende kunstenaar voor, laat in de nacht, die met een schamele lichtbron genoegen moet nemen.

Puzzel

De uitsmijter is een tijdelijke reünie. Een recente restaurati­e van Frans Hals’ Drie kinderen met een bokkenwage­n bevestigt de veronderst­elling dat het schilderij een fragment is van een monumentaa­l familiepor­tret. Het werd in vier panelen versneden. In 1628, vijf jaar na Hals’ opdracht, voegde een andere schilder er nog een blozende baby aan toe: de veertiende telg van het gezin Van Campen.

Door overschild­eringen te verwijdere­n, kon het familiepor­tret opnieuw samengepuz­zeld worden. De stukken daarbij zijn een doek uit het Toledo Museum of Art en een klein portret uit een privéverza­meling. Het vierde, verloren gegane fragment, wordt in een verheldere­nde videofilm gereconstr­ueerd.

Het zaaltje demonstree­rt de virtuosite­it en de lef van Hals. Je opdrachtge­vers breed lachend portretter­en: het was ongezien. Hals kwam er prachtig mee weg. Met deze familiegro­ep – spontaan, natuurlijk en expressief – doorbrak hij de conventies.

De collectiep­resentatie is thematisch opgebouwd. Landschapp­en, genretafer­elen, stillevens en historiest­ukken komen in aparte zalen aan bod

 ??  ??
 ?? © kmskb/J. Geleyns ?? ‘Storm aan een bergachtig­e kust’, Ludolf Backhuysen, 16701675.
© kmskb/J. Geleyns ‘Storm aan een bergachtig­e kust’, Ludolf Backhuysen, 16701675.
 ?? © kmskb/grafisch bureau lefevre ?? ‘De geldteller’, Willem van der Vliet, 17de eeuw.
© kmskb/grafisch bureau lefevre ‘De geldteller’, Willem van der Vliet, 17de eeuw.
 ?? © kmskb/J. Geleyns ?? ‘Stilleven met bloemenrui­ker en pruimen’, Rachel Ruysch, 1704.
© kmskb/J. Geleyns ‘Stilleven met bloemenrui­ker en pruimen’, Rachel Ruysch, 1704.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium