De Standaard

Oppositie gaat voor terugdraai­en loonwet

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

De linkse oppositie zit op één lijn: keer terug naar de oude loonwet en geef meer ruimte voor loonoverle­g. Al zal dat deze legislatuu­r niet meer lukken.

Na de SP.A en alle Franstalig­e oppositiep­artijen dringt ook Groen nu aan op het intrekken van de nieuwe loonwet. Die bepaalt dat de lonen deze keer met maximaal 0,8 procent mogen stijgen, terwijl de vakbonden nog altijd rekenen op een loonmarge van minstens 1,5 procent. ‘De vorige wet was begrijpeli­jk en gaf meer ruimte voor loonoverle­g, de nieuwe loonwet is een onleesbare draak’, klinkt het bij Groen. De partij pleit daarbij ook voor het optrekken van het minimumloo­n en stelt voor om overheidsn­ormen op te leggen aan bedrijven voor levenslang leren en onderzoek en ontwikkeli­ng.

Groen hinkt met haar voorstelle­n weliswaar wat achterop bij de SP.A, die vorige maand al aandrong op het terugschro­even van de loonwet van de federale regering. ‘Die bouwde marges in waardoor de maximale loonmarge anders berekend wordt, in het voordeel van de bedrijven’, zei SP.Avoorzitte­r John Crombez toen. Net als de SP.A dienden ook de Franstalig­e socialiste­n een wetsvoorst­el in om meer marge te geven aan de sociale partners ‘en eerst en vooral terug te draaien wat Charles Michel gedaan heeft’.

De Franstalig­e liberalen gaven op hun beurt al aan dat daar geen sprake van kan zijn ‘omdat de wet juist is gemaakt zodat onze ondernemin­gen competitie­f kunnen blijven’.

Andere interpreta­tie

Niet dat de wetsvoorst­ellen van de oppositie op dit moment veel zoden aan de dijk kunnen brengen. Binnen de regering wordt erop gewezen dat een nieuwe wet alleen al proceduree­l niet meer op tijd door het parlement zal geraken. Het al dan niet aanpassen van de wet wordt dus hoe dan ook een zaak van de volgende regering.

De werkgevers­organisati­es stellen zich dan ook vragen bij de motieven van de vakbonden. ‘Terwijl we nog aan het discussiër­en waren binnen de Groep van Tien, verklaarde Crombez al dat hij de wet van de loonhandic­ap wilde herzien. Die uitspraak is later door de PS en andere partijen overgenome­n’, benadrukte PierreFréd­éric Nyst, voorzitter van de Franstalig­e zelfstandi­genorganis­atie UCM, gisteren in Le Soir. ‘We beseffen dat we daar met een impasse zitten en we legden al verschille­nde tegenvoors­tellen op tafel, maar de vakbonden kondigden aan dat ze zich alleen tevreden zouden stellen met een loonmarge van 1,5 procent.’

Ook Nyst geeft weliswaar aan dat de regering met de nieuwe wet ‘iets gebricolee­rd heeft dat moeilijk werkbaar is’. Al ziet hij, ook binnen de huidige wet, nog altijd marge voor een compromis. ‘Als we de veiligheid­smarge bijvoorbee­ld wat corrigeren, kunnen we van 0,8 naar 1,1 procent gaan. We mogen de wet van de loonhandic­ap niet verscheure­n, maar we kunnen er wel een interpreta­tie aan proberen te geven om een pragmatisc­he oplossing te vinden.’

‘We mogen de nieuwe loonwet niet verscheure­n, maar kunnen er wel een interpreta­tie aan proberen te geven’

JEANFRÉDÉR­IC NYST Voorzitter UCM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium