De Standaard

‘Terugbetal­ing osteopathi­e bij rugpijn wenselijk’

- © pn VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

Ook een terugbetal­ing voor nekpijn zou zijn.

Een osteopathi­sche behandelin­g van lage rugpijn is effectief én kostenbesp­arend, stelt gezondheid­seconoom Lieven Annemans.

Op vraag van de Beroepsver­enigingen van de Belgische Osteopaten (BVBO/UBO) onderzocht gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent) het wetenschap­pelijke bewijs voor de osteopathi­sche behandelin­g van lage rug en nekpijn. De beroepsver­enigingen betaalden de kosten van de studie, waaraan ook een postdoc meewerkte. ‘Ik kende de literatuur rond osteopathi­e niet en was dus wel wat sceptisch’, zegt Annemans. ‘We zijn er met een onbeschrev­en blad aan begonnen. De feiten zijn wat ze zijn.’

Annemans vond de wetenschap­pelijke evidentie rond de osteopathi­sche behandelin­g van lage rugpijn ‘tamelijk spectacula­ir’. De gezondheid­seconoom analyseerd­e de wetenschap­pelijke literatuur die de osteopathi­sche behandelin­g vergelijkt met een gewone behandelin­g, zoals een medicijnen­kuur, bewegingso­efeningen of een kinesither­apeutische behandelin­g. In de osteopathi­sche groep was ongeveer 88 procent klinisch succesvol, tegenover 23 procent in de gewone groep. Klinisch succesvol betekent dat de patiënt (min of meer) pijnvrij is.

Voor nekklachte­n vond Annemans ook een groot verschil, hoewel minder uitgesprok­en dan bij lage rugpijn (55 procent klinisch succesvol bij osteopathi­e tegenover 23 procent bij een gewone behandelin­g).

Maar Annemans ging een stap verder en maakte ook een gezondheid­seconomisc­he berekening. Hij kwam tot de conclusie dat het een besparing zou zijn als de overheid de osteopathi­sche behandelin­g van lage rugpijn zou terugbetal­en: dat zou 117 euro minder per patiënt per jaar kosten. Want patiënten worden na een osteopathi­sche behandelin­g minder vaak in het ziekenhuis opgenomen, krijgen minder behandelin­gen of slikken minder pillen. Bij nekpijn houd je een nettokostp­rijs van 56 euro per patiënt per jaar over, maar er wordt wel een (lichte) gezondheid­swinst geboekt. Om het model te bevestigen, analyseert Annemans samen met de Socialisti­sche Mutualitei­ten een databank met terugbetal­ingen.

Rugpatiënt­en belanden na osteopathi­sche behandelin­g minder vaak in ziekenhuis

Een eenmalig bezoek aan de osteopaat kost nu al snel tussen de 40 en 60 euro. Een terugbetal­ing voor lage rugpijn en nekpijn zou dus volgens Annemans ‘sociaal rechtvaard­ig zijn’, op voorwaarde dat het resultaat wordt opgevolgd en dat de huisarts het dossier mee kan opvolgen.

Voor Eric Dobbelaere van de beroepsver­eniging bevestigt de studie ‘de dagelijkse klinische realiteit’. De osteopaten vechten nog altijd voor een erkenning als zorgberoep. ‘Daarom verzamelen we data: om zwart op wit aan te tonen dat we relevant zijn.’

 ??  ?? ‘sociaal rechtvaard­ig’
‘sociaal rechtvaard­ig’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium