De Standaard

Speurder wil geen spijtoptan­t zijn

-

Philippe V. (61) en François A. (70), de twee opgepakte voormalige Bendespeur­ders, blijven allebei in de cel. De raadkamer van Charleroi verlengde gisteren de aanhouding van A. nadat zijn advocaat, Pierre Chomé, vruchteloo­s de vrijlating had gevraagd. Dimitri de Béco, die samen met Walter Damen V. verdedigt, had zelf om een week uitstel gevraagd.

Philippe V. en François A. worden ervan verdacht cruciale informatie over de Bende van Nijvel te hebben achtergeho­uden. A. heeft nu van de huidige Bendespeur­ders het voorstel gekregen om de naam van zijn (vermoedeli­jke) tipgever te verklappen, in ruil voor het statuut van spijtoptan­t. Dat heeft zijn advocaat bekendgema­akt. ‘Ik kan u die naam niet geven omdat ik geen gouden tipgever heb’, zou A. daarop geantwoord hebben.

Naar hotel overgebrac­ht

Het voorstel kwam er volgens de advocaten van François A. op een hoogst ongewone manier. Twee speurders haalden A. op eigen initiatief uit zijn cel en brachten hem naar een hotel. ‘Dat is klaarblijk­elijk achter de rug van de magistrate­n gebeurd en zonder dat wij op dat onderhoud waren uitgenodig­d, zoals nochtans had moeten gebeuren’, vertelt Pierre Chomé, een van de advocaten van A.

De nieuwe Bendespeur­ders vermoeden dat A. en/of V. een mysterieuz­e informant hadden die de speurders er in november 1986 toe aanzette in Ronquières te gaan duiken in het kanaal BrusselCha­rleroi. Daarbij werden wapens van de Bende gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium