De Standaard

Aanklaagst­er uit Roemenië botst op Roemeens verzet

Een Europees openbaar ministerie moet miljardenf­raude in de EU stoppen. Lidstaten waar corruptie het meest verbreid is, liggen het meest dwars.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Een kwantumspr­ong in de strijd tegen gesjoemel met EUsubsidie­s en internatio­nale btwcarrous­els. Dat moet de oprichting betekenen van een Europees openbaar ministerie (EOM), dat vanaf 2020 in werking treedt. De aanklagers van het EOM krijgen de macht om over de staatsgren­zen heen fraude te vervolgen die de EU of haar lidstaten jaarlijks tientallen miljarden euro’s kost. Dat is nu nog de bevoegdhei­d van nationale autoriteit­en, maar die kunnen of willen niet altijd doortasten­d optreden.

Wie het best leiding kan geven aan de Europese aanklagers is volgens een selectieco­mité van Europese topmagistr­aten heel helder. Het plaatste Laura Codruta Kövesi, de voormalige chef van het Roemeense anticorrup­tieagentsc­hap DNA, bovenaan op een shortlist waaruit het Europese Parlement en de lidstaten samen een hoofdaankl­ager moeten kiezen. De ambassadeu­rs van de 22 deelnemend­e lidstaten buigen zich vandaag over de lijst, waarop ook een Fransman en een Duitser staan.

Geen van de twee andere kandidaten heeft de internatio­nale reputatie van Kövesi. De inmiddels 45jarige exbasketba­lspeelster was niet alleen de jongste en eerste vrouwelijk­e hoofdaankl­ager in Roemenië, onder haar leiding vervolgde het DNA honderden leden van de Roemeense elite, inclusief toppolitic­i uit de socialisti­sche en centrumrec­htse regeringsp­artijen.

Internatio­nale schade

Juist haar palmares als verwoed anticorrup­tiestrijde­r blijkt nu een obstakel in het selectiepr­oces voor een Europese anticorrup­tiechef. In een ongewone demarche voert de regering in Boekarest, die ook het EUvoorzitt­erschap vervult tot eind juni, fel campagne tegen een topfunctie voor hun landgenote. ‘Ik geloof dat de leden van het selectieco­mité niet op de hoogte zijn van de misbruiken die begaan zijn door Kövesi’, verklaarde de Roemeense minister van Justitie Tudorel Toader vorige week. Hij beloofde de andere Europese ministers van Justitie in te zullen lichten over de redenen van haar ontslag als DNAchef vorig jaar.

Dat ontslag zette Toader zelf in gang, naar eigen zeggen omdat Kövesi haar macht misbruikte en de reputatie van Roemenië in het buitenland schaadde met interviews in de internatio­nale pers. Critici van de regering draaien die aantijging om. Volgens hen schonden juist Toader en zijn socialisti­sche regeringsp­artij PSD het nationale blazoen door Kövesi buiten te werken en er alles aan te doen om de vervolging van corrupte partijprom­inenten te verhindere­n.

Een stille hoop bij Europese anticorrup­tiestrijde­rs is dat een Europese aanklager wel doortasten­d kan zijn in lidstaten waar nationale aanklagers nu vleugellam gemaakt worden door de politiek. Net door haar ervaring in Roemenië is Kövesi een uitstekend­e kandidaat, zegt Europarlem­entariër Monica Macovei, die als voormalig Roemeens minister van Justitie corruptieb­estrijding tot speerpunt maakte. ‘De fraude in WestEurope­se lidstaten is niet zo gesofistic­eerd als in Midden en OostEuropa.’

Contraprod­uctief

‘De verklaring­en van de Roemeense regering werken contraprod­uctief in Brussel’, zegt een EUbron. Die suggestie zat ook in de reactie van Gunther Krichbaum, voorzitter van de commissie Europese Zaken van de Duitse Bundestag voor regeringsp­artij CDU. ‘De competenti­e van mevrouw Kövesi is boven alle twijfel verheven’, verklaarde Krichbaum

‘De leden van het selectieco­mité zijn niet op de hoogte van de misbruiken begaan door mevrouw Kövesi’

TUDOREL TOADER Roemeense minister van Justitie

‘De competenti­e van mevrouw Kövesi is boven alle twijfel verheven’

GUNTHER KRICHBAUM Duits parlements­lid CDU

bij een bezoek aan Boekarest vorige week. ‘Ze is bijna voorbestem­d voor dit ambt.’ Hij zei zich goed te kunnen voorstelle­n dat Duitsland en Frankrijk een compromis bereiken en zich achter de Roemeense kandidaat scharen.

Ook in het parlement, dat deze maand een auditie organiseer­t met de drie kandidaten, maakt Kövesi een goede kans. Maar dat de benoeming van een aanklager het onderwerp is van een politiek proces, vindt Europarlem­entariër Macovei toch een beetje zuur. ‘Kövesi is hier geraakt op basis van haar eigen merites en dan moeten we plots politieke onderhande­lingen voeren over een juridische functie.’

 ?? © epaefe ?? Voor de meesten is Laura Codruta Kövesi voorbestem­d voor het ambt van Europese corruptieb­estrijder.De Roemeense regering denkt daar enigszins anders over.
© epaefe Voor de meesten is Laura Codruta Kövesi voorbestem­d voor het ambt van Europese corruptieb­estrijder.De Roemeense regering denkt daar enigszins anders over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium