De Standaard

Donald Trump niet blij met compromis over Muur

-

Een hek van 1,37 miljard in plaats van een muur van 5,7 miljard

De Amerikaans­e president Donald Trump is niet tevreden met het compromis van de Republikei­nse en Democratis­che onderhande­laars over de bouw van een muur aan de grens met Mexico. ‘Ik moet het nog bestuderen, maar ik ben niet blij’, zei Trump, die eraan toevoegde dat hij niet denkt dat de federale administra­tie opnieuw zal worden stilgelegd.

Trump is niet tevreden omdat hij slechts een fractie van het gevraagde budget krijgt voor de bouw van de muur om clandestie­ne migratie vanuit Mexico tegen te houden. Hij liet uitschijne­n wel andere financieri­ngsbronnen te vinden. ‘We zullen de muur afwerken’, herhaalde hij.

Volgens verschille­nde Amerikaans­e media komt er geen muur, wel een extra hek van 90 kilometer op de grens tussen Texas en Mexico. Kostprijs: 1,37 miljard in plaats van 5,7 miljard dollar, het bedrag dat president Trump wou uitgeven aan de muur.

Verscheide­ne Republikei­nse afgevaardi­gden verklaarde­n gisteren dat ze ervan uitgaan dat Trump het akkoord effectief zal tekenen.

Voor vrijdag 15 februari moest er een akkoord zijn over de begroting, anders zou de overheid weer gedeelteli­jk in shutdown gaan. Dat betekent dat honderddui­zenden ambtenaren moeten werken zonder betaald te worden of verplicht thuis moeten blijven.

Verder wordt bij het principeak­koord de controle bij grensdoorg­angen verbeterd met nieuwe technologi­sche middelen en komen er extra grenswacht­en. Ook wordt er meer geld uitgetrokk­en voor humanitair­e hulp aan migranten bij de grens, een eis van de Democraten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium