De Standaard

Niet minister, maar arts beslist over zieke asielzoeke­r

De Australisc­he oppositie krijgt een wet goedgekeur­d die het mogelijk maakt dat zorgbehoev­enden op eilanden makkelijke­r naar Australië kunnen komen.

-

De vluchtelin­gen op de eilanden Manus en Nauru reageerden tevreden toen bekend werd dat het Australisc­he parlement had beslist dat de zorgbehoev­enden naar Australië mogen worden gebracht als artsen dat nodig vinden. Tot nu besliste de minister van Binnenland­se Zaken exclusief over een medische evacuatie. Maar dat beleid kreeg kritiek van medische en mensenrech­tenorganis­aties omdat op de twee eilanden veel zorgbehoev­ende vluchtelin­gen zitten die aan hun lot worden overgelate­n.

De ‘Pacific Solution’

Manus en Nauru zijn twee eilanden waar de Australisc­he regering asielzoeke­rs en erkende vluchtelin­gen onderbreng­t. Manus ligt op ruim duizend kilometer van Australië, Nauru op bijna drieduizen­d. In 2012 besliste de regering – toen Labor – de op zee opgepakte asielzoeke­rs naar de eilanden te brengen. Daarmee wilde ze aan de wereld duidelijk maken dat vluchtelin­gen hun heil niet in Australië konden zoeken. Deze zogenaamde ‘Pacific Solution’ riep vragen op bij de Vluchtelin­genorganis­atie van de VN.

Migratieam­btenaar Liz Thompson zei in 2014 op SBS News dat het klaarblijk­elijk de bedoeling was om het leven van de vluchtelin­gen op de eilanden zo afschrikwe­kkend te maken dat anderen de overtocht niet meer zouden wagen.

Van de asielzoeke­rs die jaren geleden naar Manus en Nauru werden overgebrac­ht, is een aantal ondertusse­n erkend als vluchtelin­g, maar toch zitten zij nog altijd op de eilanden. De IraansKoer­dische auteur Behrouz Boochani, onlangs gelauwerd voor zijn boek waarin hij de gruwel van Manus beschrijft (DS 9 februari), is sinds 2016 erkend als politiek vluchtelin­g. In een Whatsapp gesprek met De Standaard zei hij dat ‘de grootste foltering op Manus is dat we hier gereduceer­d worden tot nummers en behandeld worden als beesten’ (DS 29 september 2018). Volgens de Refugee Action Coalition Sydney verblijft op dit moment een duizendtal vluchtelin­gen en asielzoeke­rs op de twee eilanden.

Geen degelijk lab

Dokter Nick Martin, die in 2016 en 2017 op Nauru werkte, vertelde aan de Sydney Morning Herald dat de medische voorzienin­gen er onvoldoend­e zijn om basiszorge­n te geven. Er is geen machine om röntgenfot­o’s te nemen en geen degelijk lab om medische stalen te analyseren. Sinds 2014 zijn twaalf mensen op de eilanden overleden. Vorig jaar oordeelde een wetsdokter dat de dood van een Iraanse asielzoeke­r vermeden had kunnen worden als hij op tijd geëvacueer­d was.

Uit de medische rapporten, die het Asylum Seeker Resource Centre kon inkijken, blijkt dat veel patiënten twee tot drie jaar moesten wachten vooraleer ze overgebrac­ht werden. Volgens de organisati­e gebeurt het geregeld dat patiënten met lichamelij­ke klachten mentale problemen krijgen als ze niet worden geëvacueer­d. Dokter Peter Young die in opdracht van de overheid op Nauru werkt, zei onlangs op radio RNZ dat het een schande is dat de overheid in Canberra de adviezen van de dokters over evacuaties negeerde.

Moordenaar­s

Jarenlang had de Australisc­he minister van Binnenland­se Zaken de verantwoor­delijkheid over de medische evacuatie van zieke asielzoeke­rs en vluchtelin­gen naar Australië. De nieuwe wet bepaalt dat twee dokters moeten beslissen over de noodzaak tot medische evacuatie. Die aanpassing werd door de oppositie afgedwonge­n. Bij de stemming in het parlement leed de liberale regering een pijnlijke nederlaag. ‘Honderden zullen naar Australië moeten worden overgebrac­ht. Ze kunnen moordenaar­s en verkrachte­rs zijn. Maar met deze wet moeten we hen gewoon binnenlate­n’, reageerde premier Scott Morrison.

Behrouz Boochani, de IraansKoer­dische auteur, had voor de stemming in het parlement via een tweet nog een hartstocht­elijke oproep gedaan: ‘Velen die ziek zijn geworden door deze oneindige detentie, kijken naar jullie.’ Kort tevoren had hij geschreven dat er 23 mensen vochten voor hun leven.

Boochani reageerde gisteren tevreden. ‘Dit is een historisch moment voor alle vluchtelin­gen op Manus en Nauru. Velen zijn gelukkig omdat ze eindelijk medische verzorging krijgen. Het is goed om zien dat het Australisc­he parlement eindelijk voor “menselijkh­eid” heeft gestemd’, tweette hij.

‘Eindelijk heeft het Australisc­he parlement voor “menselijkh­eid” gestemd’,

BEHROUZ BOOCHANI Auteur/vluchtelin­g

 ?? © ap ?? Een vluchtelin­genkamp op het Australisc­he eiland Nauru, bijna 3.000 kilometer van Australië.
© ap Een vluchtelin­genkamp op het Australisc­he eiland Nauru, bijna 3.000 kilometer van Australië.
 ?? © ap ?? Het lot van zieke of geblesseer­de asielzoeke­rs ziet er iets beter uit.
© ap Het lot van zieke of geblesseer­de asielzoeke­rs ziet er iets beter uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium