De Standaard

Een plaat voor de paparazzi

- NICK DE LEU

Een terreuraan­slag, een overleden ex en een afgebroken verloving op minder dan twee jaar tijd: geen toeval dat Ariana Grande op haar jongste twee albumcover­s onderstebo­ven staat. ‘Thank u, next’ toont dat ‘een verhaal’ voor popalbums belangrijk­er is dan ooit.

In 2010 debuteerde Ariana Grande in de Nickelodeo­nreeks Victorious. Ze speelde er Cat, een roodharige zangstuden­te in het kunstonder­wijs. Het was een bijrol waar een toen 17jarige Grande een schattig maar dommig meisje met een straffe stem speelde. Dat leverde niet meteen de beste acteerpres­tatie op – daarvoor tekende niemand in die reeks – maar Grande maakte wel deel uit van een Nickelodeo­nleger met muziekambi­ties. Dat draaide anders uit: de namen van Victoria Justice, Miranda Cosgrove en Jennette McCurdy zeggen u wellicht weinig. Maar het dommige meisje schopte het wél tot wereldster: geen enkele Youtubevid­eo bereikte sneller 100 miljoen views dan Grandes jongste single ‘Thank u, next’.

Dat succes is deels te wijten aan Grandes persoonlij­kheid: die is zowat het tegendeel van haar toenmalige personage. De jongste jaren mat de Amerikaans­e zich een reputatie van ‘no fucks given’ aan. Ze gaf geen krimp toen ze voor haar derde album Dangerous woman in een latex bunnypak kroop en daarvoor kritiek kreeg: ze was niet ‘sexy’ voor anderen, maar voor zichzelf, en toen conservati­ef Amerika steigerde omdat een bewakingsv­ideo haar betrapte toen ze in een bakkerij aan een donut likte en die teruglegde, haalde ze haar schouders op omdat er belangrijk­er zaken zijn.

Maar het leven bleef Grande maar met citroenen opzadelen. Op 22 mei 2017 blies een terrorist zichzelf op na haar concert in de Manchester Arena. 22 mensen kwamen om, 500 anderen raakten gewond. In augustus 2018 werd haar borst betast door een bisschop toen ze ‘Natural woman’ kwam brengen op Aretha Franklins begrafenis. In september overleed haar ex, rapper Mac Miller, na een overdosis. En in oktober brak ze haar verloving met komiek Pete Davidson af, na een korte maar fel gemediatis­eerde relatie. Ga er maar aan staan.

Bevreemden­de hybride

Grande reageerde met haar stembanden. Voor Sweetener

(2018) nam ze zelf de schrijfteu­gels in handen. Dat resulteerd­e in minder mierzoete, soms schelle pop die niet altijd even goed bij haar indrukwekk­ende sopraanste­m paste – op ‘Problem’ klonk het ooit alsof een zwerm spreeuwen in een vliegtuigm­otor verstrikt raakte. Met producer Pharrell Williams werd Sweetener een interessan­te, maar bijwijlen bevreemden­de hybride tussen pop, hiphop en ballads. ‘No tears left to cry’, een parabel van een meisje dat leeggehuil­d is maar toch het hoofd rechthoudt,

Ariana Grande mat zich de jongste jaren een reputatie aan van

miste nipt de nummer Amerikaans­e charts.

Maar met opvolger ‘Thank u, next’ was het wel prijs. Grande schreef de single ná Sweetener en de breuk met Davidson. Nog geen half jaar later had ze al een nieuw album klaar – al kreeg ze daarvoor de hulp van gemiddeld vijf extra schrijvers per track. En toch klinkt Thank u, next coherenter. Zo is er ‘Nasa’, een zuivere popsong zoals er op Sweetener te weinig stonden. In het tedere ‘Imagine’ caprioleer­t Grandes stem zonder te verzanden in de soms zielloze krachtpats­erij van oudere songs. En ‘Thank u, 1 in de next’ schopte het met zijn kurkdroge uitwuifboo­dschap aan expartners al tot hashtag van een generatie.

In die song rekent Grande het meest expliciet af met haar bekende exen. Ze noemt rapper Big Sean, danser Ricky Alvarez, Miller en Davidson bij naam. Elders doet ze dat subtieler, met her en der kruimels – fans schrijven nu hele websites bij elkaar om die aan elkaar te koppelen. Zo stond ‘Imagine’ ook op Millers arm getatoeëer­d – dat het nummer over een voorgoed onbereikba­re liefde gaat, kan geen toeval zijn. ‘Nasa’ gaat over ruimte nodig hebben, maar was ook het opschrift van een sweater die Davidson vaak droeg. ‘Ghosting’ verwijst niet expliciet naar Miller, maar samplet wel diens ‘2009’. En zo gaat het maar door: dat deze plaat 22 dagen en 5 maanden na Sweetener uitkomt, verwijst naar de Manchester­aanslag op … 22/5.

Daardoor leest Thank u, next haast als een sleutelrom­an in paparazziv­orm. Daarmee staat Grande niet alleen: Taylor Swift koketteert al zes albums met songs over haar bekende exen, en Beyoncés Lemonade was één grote onthul

ling over de ontrouw van manlief

friends with benefitsre­latie.

Dan liever ‘Needy’, een r&bsong waarin Grande ‘sorry not sorry’ zegt voor haar wisselvall­ige emotionele toestand. ‘I’ma scream and shout for what I love/ passionate but I don’t give no fucks/ you can go ahead and call me selfish/ but after all this damage, I can’t help it’, zingt ze. Haar stem klinkt er breekbaar en vastberade­n tegelijk, de tegenpool van het hoge, technisch perfecte geluid dat ze in haar begindagen liet horen. Het maakt de ster plots écht van vlees en bloed.

‘Thank u, next’ ¨¨¨èè.

Grande staat niet alleen: Taylor Swift koketteert al zes albums met songs over haar bekende exen, en Beyoncés ‘Lemonade’ was één grote onthulling over de ontrouw van manlief JayZ

 ??  ?? ‘no fucks given’.
‘no fucks given’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium