De Standaard

Telenet komt met tvbundel zonder decoder

- DOMINIQUE DECKMYN © rr

Telenet lanceert een bundel voor mensen die nog wel tvprogramm­a’s bekijken, maar een tvdecoder, of zelfs een tvtoestel, overbodig vinden.

Het percentage Vlamingen met een digitaal tvabonneme­nt daalt langzaam, bleek vorige week nog eens uit de cijfers van de Digimeter: van 86 procent in 2015 naar 83 procent nu. Ook in Vlaanderen zijn er steeds meer mensen – al zijn ze dus nog niet echt talrijk – die een traditione­el tvabonneme­nt geen noodzaak meer vinden. Ze bezitten misschien niet eens een tvtoestel, maar pikken wel graag een internatio­nale of Vlaamse topserie mee op hun smartphone. Voor hen heeft Telenet nu een apart abonnement.

Yugo bundelt een vast internet abonnement, twee mobiele abonnement­en (met elk 20 gigabyte data en 150 belminuten), 20 tvzenders (live en tot 7 dagen uitgesteld) en het Telenet Playaanbod van films en series (waaronder HBOreeksen als Game of thrones), voor 100 euro per maand.

Met dat aanbod hoopt Telenet klanten te behouden (en aan te trekken) die anders geneigd zouden zijn om hun tvdistribu­teur vaarwel te zeggen. ‘Dit is nog geen massamarkt’, zei Telenetbaa­s John Porter bij de voorstelli­ng van de nieuwe formule. ‘Maar het is er wel tijd voor.’

Compromiss­en

Tv kijken zonder een decoder betekent dat een paar compromiss­en nodig zijn. Je kijkt via de Yugoapp. Wil je toch eens op een groot scherm kijken, dan moet je de video naar je tv streamen via een Chromecast of Apple TV. Pro gramma’s opnemen is niet mogelijk, toch niet op je eigen toestel. Je kunt wel een uitzending 60 dagen lang ‘bewaren’ op de servers van Telenet, maar na die 60 dagen verdwijnt het programma onherroepe­lijk.

Wat ook ontbreekt, is het gebruikeli­jke aanbod digitale kabelzende­rs. Je moet het stellen met 20 kanalen: de grote Vlaamse kanalen van VRT, Medialaan en SBS, plus een paar buitenbeen­tjes als Vice, Discovery, MTV en Fox. Maar de formule heeft ook voordelen. Wie een Yugoabonne­ment neemt, kan onbeperkt naar tv en naar de series op Play kijken via zijn mobiele verbinding, zonder dat dit afgaat van zijn 20 GBdatalimi­et. Voorlopig is Yugo alleen een smartphone­app, op iPhone en Android. Die zal vanaf volgende week dinsdag beschikbaa­r zijn. Later volgt ook een website en een tabletvers­ie van de app. De Yugoapp biedt 20 Vlaamse zenders aan, in combinatie met het eigen Playabonne­ment met films en series.

‘Dit is nog geen massamarkt, maar het is er wel tijd voor’

JOHN PORTER Ceo van Telenet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium