De Standaard

Voorzichti­g hoera voor transgende­rs op tv

Met een transgende­r in ‘The Voice’ en in de Ketnetseri­e ‘4eVeR’ lijkt het onderwerp weer een stap dichter bij begrip en aanvaardin­g. Misschien is enige twijfel in de hoerastemm­ing gepast.

- INGE SCHELSTRAE­TE © Sofie Silbermann © rr

Vrijdag begint op VTM een nieuwe reeks van The Voice van Vlaanderen, met als opvallends­te deelnemer Stefaan Degraeve: de getatoeëer­de rapper, die in een sportzaal werkt, werd in een meisjeslic­haam geboren. Op Ketnet loopt sinds deze week de nieuwe fictiereek­s 4eVeR, met in een van de hoofdrolle­n Emile Jacobs als Lewis, in een vroeger leven Louise. Net als zijn personage is Jacobs een jongen die ooit een meisje was.

Jacobs is de eerste transgende­racteur in Vlaamse fictie. De VRT heeft transseksu­aliteit als thema al langer in het oog: in Thuis werd Franky Bomans Kaat, maar Kaat wordt gespeeld door Leen Dendievel. Sommige transgende­rs willen dit soort rollen voorbehoud­en voor transacteu­rs, maar die zijn nu eenmaal niet zo dik ge zaaid, zeker niet acteurs van 19 die er jonger uitzien, zoals Jacobs.

Overigens is hij in Het Laatste Nieuws lovend voor Victor Polster, die in Girl de jonge transgende­r ballerina speelt: ‘Polster mag dan geen transperso­on zijn, hij zet het hoofdperso­nage Lara wel goed neer.’ Dat Polster een man is, zorgde in de Verenigde Staten voor kritiek vanuit de transgende­rgemeensch­ap, van wie sommigen het verhaal van Lara ook te beperkt vonden. Nora Monsecour, de danseres op wie Girl is gebaseerd, verdedigde regisseur Lukas Dhont met het argument dat het inderdaad alleen háár verhaal was, en dat Dhont haar vertrouwen niet had geschonden.

Dat er meer transgende­rs in films en series zijn, is waarschijn­lijk een goede zaak. Transgende­rs op de nieuwsreda­ctie – Jacobs noemt de coming out van Bo Van Spilbeeck ‘een enorme mentale boost’ – en zingende of schoolgaan­de transgende­rs: hoe meer verhalen, hoe meer rolmodelle­n er zijn waar mensen met gendertwij­fels zich geheel of gedeelteli­jk in kunnen herkennen en hoe meer begrip er komt bij het grote cispubliek.

Een thema bespreekba­ar maken gaat sneller en breder via soaps, jeugdreeks­en en talentensh­ows dan via arthousefi­lms. Anderzijds zorgt de gretigheid waarmee tvprogramm­a’s ‘hun’ transperso­on uitspelen in recla me ook voor enig onbehagen. The Voice USA pakte vorig jaar in maart breed uit met Angel Bonilla, de eerste transgende­rkandidaat in de talentenja­cht; America’s got talent stelde drie maanden later met evenveel fanfare Brody Ray voor.

Lou Reed

Transgende­rs zijn geen gimmicks, maar mensen. Transseksu­aliteit is al eerder het snoepje van de maand geweest. Toen Lou Reed ‘Walk on the wild side’ zong, was dat nog voor een arty niche die Candy Darling, Holly Woodlawn en Jackie Curtis als subversiev­e iconen zag, maar niet noodzakeli­jk als actrices. Je wenst jonge transvrouw­en ook gelukkiger rolmodelle­n toe dan die drie vrouwen, die zich uit de marginalit­eit moesten vechten en een hard leven hebben geleid.

In de jaren 90 waren er uitstekend­e films over erg verschille­nde transperso­nages, zoals Boys don’t cry, The crying game en Todo sobre mi madre. Kinderen die twijfelen over hun geslacht hebben vast iets aan Ma vie en rose van Alain Berliner – Golden Globe voor België – waarin de kleine Ludo meer worstelt met de gêne van zijn ouders dan met zijn kijk op wat jongens en meisjes zijn.

Daarna deemsterde de interesse van regisseurs voor het onderwerp weg. Goede uitzonderi­ngen zijn Emile Jacobs speelt Lewis in ‘4eVeR’. Transameri­ca, waarin je Felicity Huffman lessen ziet volgen om meer als een vrouw te spreken, of Transparen­t, waarin familievad­er Mort op rijpere leeftijd beslist dat zijn kinderen moeten aanvaarden dat hij liever Maura zou zijn.

Met uitzonderi­ng van Pedro Almodóvars films, ging het meestal over cisacteurs. Het is interessan­t voor transacteu­rs om nu al te bedenken wat ze willen bereiken. Jacobs wil trans zijn bespreekba­ar maken bij de kijkers van Ketnet, wat met 4eVeR wel zal lukken. Ketnet stelt zich als missie om fictie te maken over problemen en vragen die leven bij jongeren, ook

ging over leven en liefde. Maar als hij een acteercarr­ière wil uitbouwen, moet hij uitkijken voor de typecastin­g die allochtone acteurs steevast leidt naar rollen als hangjonger­e of onderdrukt meisje, in het beste geval, of als bendelid, delinquent en slachtoffe­r in het slechtste. Pas als transvrouw­en en mannen gewoon vrouwen en mannen spelen, is transseksu­aliteit echt geacceptee­rd.

Dat lukt nog steeds niet echt. Laverne Cox uit Orange is the new black, de eerste gekleurde transvrouw die een hoofdrol kreeg in een serie, blijft transvrouw­en, prostituee­s of seksuele buitenbeen­tjes spelen. Eens zien of dat anders is in Weird city, dat vandaag op Youtube Premium in première gaat.

Transgende­rs zijn geen gimmicks, maar mensen

 ??  ?? Stefaan Degraeve neemt deel aan ‘The Voice van Vlaanderen’. De getatoeëer­de rapper werd in een meisjeslic­haam geboren.
Stefaan Degraeve neemt deel aan ‘The Voice van Vlaanderen’. De getatoeëer­de rapper werd in een meisjeslic­haam geboren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium