De Standaard

El Chapo wacht levenslang

-

De Mexicaanse kartelbaas Joaquín Guzmán is door de jury schuldig verklaard.

Een jury in New York heeft de Mexicaanse kartelbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán schuldig verklaard op tien aanklachte­n. El Chapo is onder meer schuldig bevonden aan grootschal­ige drugshande­l, moord, witwassen van geld en het leiden van het Sinaloakar­tel, een criminele organisati­e. Hij riskeert een levenslang­e gevangenis­straf.

Volgens de aanklagers was de drugsbaron verantwoor­delijk voor de smokkel van minimaal tweehonder­d ton cocaïne, heroïne, marihuana en methamfeta­mine naar de Verenigde Staten.

Guzmán, een van de belangrijk­ste figuren in de Mexicaanse drugsoorlo­gen, werd in 2017 uitgelever­d aan de Verenigde Staten. Het jaar ervoor werd hij in Mexico gearrestee­rd nadat hij uit een zwaarbevei­ligde gevangenis was ontsnapt. Eerder werden hooggeplaa­tste kartelfigu­ren al uitgelever­d, maar Guzmán is de eerste die berecht wordt.

Tijdens het proces doken herhaaldel­ijk details op over het leven van Guzmán. Zo zou hij zich ook schuldig gemaakt hebben aan de verkrachti­ng van jonge gedrogeerd­e tieners. Een van de meest explosieve getuigenis­sen was die van Alex Cifuentes Villa, een Colombiaan­se drugsbaron die van 2007 tot 2013 nauw samenwerkt­e met El Chapo. Die verklaarde dat de Mexicaanse oudpreside­nt Enrique Peña Nieto een afkoopsom van 100 miljoen dollar zou aanvaard hebben om de klopjacht op Guzmán te staken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium