De Standaard

Het Griekse drama revisited

De finale van het Brexitdram­a ontvouwt zich steeds meer langs de lijnen van de Griekse financiële crisis.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

We spoelen even terug naar de zomer van 2015. Griekenlan­d is zonder geld gevallen omdat de regeringTs­ipras de besparings­eisen van Europa niet langer wil slikken. Iedereen gaat ervan uit dat de Grieken uit de eurozone worden gegooid. Zeker als premier Tsipras in allerijl een referendum organiseer­t waarin ook de Griekse bevolking – met meer dan 60 procent – de besparinge­n verwerpt.

Maar er komt nog een Europese top van de laatste kans. En jawel, het mirakel geschiedt. In de vroege uurtjes plooien Tsipras en zijn minister van Financiën voor het Duitse geweld. Er komen extra bezuinigin­gen en in ruil krijgt Athene vers Europees geld.

In het Brexitdram­a naderen we stilaan dit moment. Over 44 dagen moet het Verenigd Koninkrijk in principe uit de EU stappen en er is geen enkel vooruitzic­ht dat dit ordelijk zal verlopen. Normaal gezien moest het Lagerhuis deze week opnieuw stemmen over een aangepaste deal die premier May met Europa heeft gesloten. Vorige maand hadden de parlements­leden het oorspronke­lijke akkoord met grote meerderhei­d verworpen en hadden May terug naar Brussel gestuurd met de opdracht de Ierse backstop te heronderha­ndelen.

Toon verhardt

Maar Europa wil daarvan niet weten en de hulplijn die Labour haar gooide, heeft May deze week van tafel geveegd. Corbyn en co. willen dat het VK permanent in de Europese douaneunie blijft waardoor het probleem van de backstop – die maakt dat de grens tussen Ierland en NoordIerla­nd openblijft – meteen van de baan is. Ook Europa vond dat een goed plan.

En dus kon May gisteren haar parlement alleen meedelen dat ze nog altijd geen oplossing heeft. De parlements­leden hebben dus niets om over te stemmen. Ze beloofde wel dat die stemming er zeker nog komt, waarschijn­lijk op 27 februari. Als ze dan nog geen oplossing heeft, is het Lagerhuis weer aan zet. Maar om wat te doen? Tot nog toe heeft het geen duidelijke oplossing uit de crisis kunnen formuleren.

De spanning wordt dus opgevoerd en geen enkele partij schuift een millimeter op. Aan Europese kant verhardt de toon (al hoort dat bij de spanningso­pbouw). Premier Michel deed gisteren zijn duit in het zakje. ‘Tussen een “no deal” en een “bad deal” verkies ik een “no deal”. Dat heeft tenminste de verdienste van de duidelijkh­eid en de verantwoor­delijkheid.’

Goedkope pond

Om de impasse te doorbreken lijkt een speciaal moment nodig waarop alle protagonis­ten samen aan tafel gaan. Er wordt nu al gewezen naar de Europese top van 21 maart, een week voor de Brexitdead­line. Zullen de 27 regeringsl­eiders en May tot in de vroege uurtjes pokeren? Het is mogelijk. Maar zelfs als er op het laatste nippertje een oplossing uit de bus komt, moet May opnieuw naar Londen om de deal voor te leggen. Het Lagerhuis blijft het laatste woord hebben en het vertrouwen van Europa in dat parlement is heel klein geworden.

De Brexitdead­line moet in dat scenario in elk geval voor een korte periode uitgesteld worden. Maar over het Kanaal wordt de stemming almaar somberder. Steeds meer opiniemake­rs gaan ervan uit een no deal niet meer te vermijden is. De harde brexiteers rouwen er niet om. Voormalig Brexitmini­ster David Davis liet gisteren weten dat een goedkoper pond ook mogelijkhe­den inhoudt voor de economie.

‘Tussen een no deal en een bad deal verkies ik een no deal. Dat is tenminste duidelijk’

PREMIER CHARLES MICHEL

 ?? © epaefe ?? Theresa May en haar Griekse collega Alexis Tsipras (links) deze zomer op een Navotop in Brussel.
© epaefe Theresa May en haar Griekse collega Alexis Tsipras (links) deze zomer op een Navotop in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium