De Standaard

Boeken dicht voor basisinkom­en?

- KORNEEL DELBEKE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘Nu we de resultaten kennen, zijn alle grote partijen – ook die van mij – tegen een universeel basisinkom­en. Ik denk dat de zaak gesloten is.’ In een interview met de nieuwswebs­ite EurActiv.com liet de Finse minister van Financiën, Petteri Orpo, gisteren duidelijk verstaan dat het idee van een basisinkom­en, waarbij ieder individu onvoorwaar­delijk eenzelfde inkomen krijgt, geen toekomst heeft in zijn land. Vorige week waren de (voorlopige) resultaten bekendgema­akt van een experiment bij Finse werklozen die twee jaar lang ‘gratis’ 560 euro per maand kregen. ‘Wij willen voorwaarde­lijkheid in onze sociale zekerheid’, besloot Orpo. Voor wat, hoort wat.

Nochtans waren de Finnen enthousias­te voorlopers om te experiment­eren met een basisinkom­en, een idee uit de 18de eeuw dat opnieuw aandacht krijgt door de groeiende ongelijkhe­id binnen landen en de vrees voor robots die onze banen zouden afsnoepen.

Aan ambitie ontbrak het de onderzoeke­rs van het ministerie van Volksgezon­dheid alvast niet, toen ze het onderzoek voorbereid­den: ze wilden 10.000 Finnen, werkloos of aan de slag, maandelijk­s 800 euro geven, zonder daar verplichti­ngen tegenover te zetten. Een ‘echt’ basisinkom­en dus, voor iedereen – of hij nu Jeff Bezos heet of onder een brug slaapt.

Maar dat vond de regering toch wat te gek. Ze beperkte het budget tot 20 miljoen euro. Uiteindeli­jk kregen 2.000 (alleen) werkloze Finnen een maandelijk­s bedrag van 560 euro. ‘Politici zijn net kleine jongens met speelgoeda­utootjes, die verveeld raken en iets anders willen doen’, hekelde hoofdonder­zoeker Olli Kangas al voor de start van het experiment. Het was de regering nooit te doen om de mensen te ‘bevrijden’ of hun welzijn te verbeteren, zoals pleitbezor­gers van een basisinkom­en hadden gehoopt. De regering wou enkel en alleen bekijken of ze met het ‘gratis geld’ de Finse werkzaamhe­idsgraad kon opkrikken. Die is lager dan gemiddeld in de EU.

Wat bleek? Er was amper effect. De werklozen die onvoorwaar­delijk ‘gratis’ geld kregen (en dat mochten houden als ze een baan vonden), gingen niet sneller aan de slag dan de werkloze Finnen die een uitkering kregen en dat inkomen (deels) konden verliezen als ze niet genoeg naar werk zochten. Opvallend: de werklozen met een basisinkom­en vonden ook niet trager een baan dan zij die met de stok werden aangespoor­d. En bovendien gaf de eerste groep nog eens aan zich beter te voelen en minder stress te ervaren. ‘Dat verbaast me niet’, reageerde Orpo, lid van de liberaalco­nservatiev­e Nationale Coalitiepa­rtij. ‘Ze kregen minder met bureaucrat­ie te maken.’

Maar dat argument kan de Finse minister van Financiën niet vermurwen. ‘Alleen het welzijn verbeterde, de werkzaamhe­idsgraad niet. Als je echt meer mensen aan de slag wil krijgen, dan kan dat alleen door de uitkeringe­n voorwaarde­lijk te maken’, zei Orpo. En dus is het debat over het basisinkom­en voor hem een ‘gesloten zaak’.

Ons lijkt het eerder wishful thinking van de man die naar eigen zeggen nooit voorstande­r was.

Finse regering wou enkel en alleen kijken of ze lage werkzaamhe­id kon opkrikken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium