De Standaard

Middenklas­se in de knel

Het welzijn in België is nog steeds lager dan vóór de crisis. Vooral de middenklas­se zit minder goed in haar vel.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © hh/Sijmen Hendriks

De Belgische bevolking is er de afgelopen tien jaar qua welzijn niet op vooruitgeg­aan. Op basis van nietmateri­ële kenmerken zoals gezondheid, levensstan­daard, sociale contacten en arbeidssit­uatie heeft het land grosso modo geen stappen vooruit gezet. Dat toont de ‘Welzijn Hier en Nu’indicator van het Federaal Planbureau. De indicator klokte in 2017 af op 0,6, ruim onder het hoogste punt dat in 2008 werd bereikt.

‘Bij het uitbreken van de financiële crisis daalde het welzijn van de Belgen aanzienlij­k’, stelt het rapport vast. ‘Die daling is vooral te wijten aan de minder goede gezondheid­stoestand van de Belgen, en meer bepaald de mentale gezondheid. Vanaf 2015 stijgt het welzijn van de Belgen, maar onvoldoend­e om het niveau van vóór de crisis opnieuw te bereiken.’

De indicator is het resultaat van pogingen om niet alleen de materiële economisch­e vooruitgan­g te meten, maar om er ook achter te komen hoe de bevolking er werkelijk aan toe is. De economisch­e groei, die wordt uitgedrukt via het bruto binnenland­s product (bbp), geeft alleen aan hoeveel welvarende­r België is geworden. Voor een echt totaalplaa­tje zijn aanvullend­e indicatore­n nodig. Over die indicatore­n publiceert het Planbureau jaarlijks een rapport. Gisteren verscheen een nieuwe editie.

Daarin wordt vastgestel­d dat het welzijn zich voor verschille­nde bevolkings­groepen niet op dezelfde manier heeft ontwikkeld. Bij de lagere inkomensgr­oepen nam de materiële ontbering af en het opleidings­niveau toe. De rijken zagen hun gezondheid­stoestand verbeteren. Maar de middenklas­se ging erop achteruit, vooral door een slechtere gezondheid. Dat kan te maken hebben met een toename van het aantal mentale aandoening­en zoals stress, burnout of depressie.

Armoederis­ico stijgt

Uit de 67 andere aanvullend­e indicatore­n die het Planbureau in kaart brengt, komt een genuanceer­d beeld tevoorschi­jn. Om sommige vlakken gaat het heel goed, op andere juist niet. De indicatore­n zijn gebaseerd op de duurzame ontwikkeli­ngsdoelen (SDG’s) van de VN.

We worden steeds ouder, het verkeer wordt veiliger, we roken minder, maken vaker een opleiding af, verbruiken minder water en meer hernieuwba­re energie. Er is steeds meer biologisch­e landbouw, de blootstell­ing aan fijn stof en stikstofox­iden daalt gestaag, evenals de uitstoot van broeikasga­ssen. Minder goed gaat het met het armoederis­ico. Dat stijgt langzaam maar zeker. Ook het aantal Belgen dat gebrekkig gehuisvest is, blijft hoog. Indicatore­n die manifest de verkeerde kant op gaan, zijn het aantal leefloners (verdubbeld sinds 2003), het aantal gevallen van depressie (hoger dan ooit), langdurige arbeidsong­eschikthei­d (stijgende trend), en de weidevogel­populatie (gehalveerd in 25 jaar).

We worden steeds ouder, het verkeer wordt veiliger, we roken minder, maken vaker een opleiding af, verbruiken minder water en meer hernieuwba­re energie

 ??  ?? Een eenzame grutto. De weidevogel­populatie, een van de indicatore­n die de verkeerde kant op gaan, is in 25 jaar gehalveerd.
Een eenzame grutto. De weidevogel­populatie, een van de indicatore­n die de verkeerde kant op gaan, is in 25 jaar gehalveerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium