De Standaard

België Europees jobkampioe­n bij groene transitie

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © jk

Heel de EU wint als ze doet wat is afgesproke­n in het klimaatakk­oord van Parijs. Zowel het bbp als de werkgelege­nheid groeit.

Als Europa tegen 2030 de transitie maakt naar een koolstofar­me economie, zal geen enkel Europees land zoveel nieuwe banen creëren als België. Dat besluit Eurofound, de Europese Stichting tot verbeterin­g van de levens en arbeidsoms­tandighede­n (waarin ook de Commissie is vertegenwo­ordigd), uit een nieuwe studie.

Op basis van modellen maakten de onderzoeke­rs een analyse van de mogelijke effecten op het bbp en de arbeidsmar­kt als de Europese lidstaten hun economie zouden hervormen in lijn met de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs. Drie jaar geleden spraken de wereldleid­ers in de Franse hoofdstad af om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Maar daarvoor moeten we veel minder afhankelij­k worden van fossiele brandstoff­en om de economie draaiende te houden.

Die transitie vergt grote investerin­gen in nieuwe technologi­e. Ook in België woedt het debat over de betaalbaar­heid ervan.

Maar, zo berekenden de onderzoeke­rs van Eurofound, door te investeren in de transitie naar een De productie en installati­e van groeneener­giebronnen, zoals een

groene economie zal Europa geen geld verliezen, maar zijn bbp net met 1,1 procent doen stijgen tegenover een business as usualscena­rio. Het Belgische bbp zou zelfs met meer dan 2 procent groeien, blijkt uit het rapport. Alleen Letland en Malta winnen meer.

Laagste inkomensgr­oep

Bovendien zouden er ook heel wat banen bijkomen in Europa (+0,5 procent tegenover business as usual). België toont zich zelfs kampioen met bijna 1 procent ex tra banen. Europa is een nettoimpor­teur van fossiele brandstoff­en, waardoor er in die sector minder banen verloren gaan dan er zouden bijkomen in de bouw en de productie van hernieuwba­re energiebro­nnen – in de veronderst­elling dat die hier worden gemaakt. ‘Veel van de gecreëerde werkgelege­nheid zit bij de laagste en middelste inkomensgr­oep’, staat in het rapport.

De modellen in het onderzoek gaan er wel van uit dat werknemers zich moeiteloos aanpassen leveren flink wat banen op.

Financieri­ng vinden is geen probleem, veronderst­ellen onderzoeke­rs

aan het nieuwe soort job. Het is niet de enige assumptie die de onderzoeke­rs maken. Ze veronderst­ellen ook dat alle nodige middelen beschikbaa­r zullen zijn voor de financieri­ng van de groene omwentelin­g.

 ??  ?? warmtepomp,
warmtepomp,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium