De Standaard

Leuvense laserogen voor zelfrijden­de auto’s

Het Leuvense Xenomatix loopt voorop in de race van de zelfrijden­de wagen. Het maakt een lidarsyste­em waarmee de auto’s kunnen ‘kijken’. Het bedrijf haalde zopas 5 miljoen euro kapitaal op. ‘Wij zitten in de kopgroep.’

- VAN ONZE REDACTEUR © Bart Dewaele KARSTEN LEMMENS

Filip Geuens: ‘We zijn op alle deuren gaan kloppen in Vlaanderen. Maar ‘Het is hier een beetje LEUVEN I MacGyverac­htig, niet?’, grapt Filip Geuens. We staan in een grote hal in de rand van Leuven. Tafels liggen bezaaid met elektronis­che apparatuur. Kabels en schroevend­raaiers liggen kriskras door elkaar. Wat verderop is de vloer bedekt door een groot, wit vlak met bollen erop. Om de Leuvense hightech radars te kalibreren, waarvan er eentje op het dak van een grote Volvo gemonteerd staat.

‘De autofabrik­anten zijn nu aan het kiezen voor welke technologi­e ze willen gaan’, zegt Geuens. ‘En wij zitten mee in de kopgroep.’ Hij heeft het over lidarsyste­men, een technologi­e waarbij computers de wereld kunnen visualiser­en. Xenomatix, het bedrijf waarvan Geuens de ceo is, wil er de autowereld mee veroveren. In ja nuari haalde het er 5 miljoen euro investerin­gskapitaal voor op.

Uit de garage

Lidartechn­ologie vergaarde bekendheid door de veel gefotograf­eerde zelfrijden­de auto’s van Google. Boven op hun dak staat steevast een opvallende, ronddraaie­nde cilinder. Die verspreidt 64 laserstral­en in duizenden puntjes over de omgeving, en door hun weerkaatsi­ng genereert het systeem een gedetaille­erde 3Dweergave van de omgeving. Zo kan de auto ‘zien’. Zo’n lidarsyste­em is echter peperduur, en erg groot. Hoe goed het ook werkt, veel autofabrik­anten beschouwde­n het daarom als ongeschikt voor hun zelfrijden­de dromen.

Maar dat was buiten Dirk Van Dyck, professor aan de Universite­it Antwerpen, en de Leuvense ingenieur en ondernemer Johan Van den Bossche gerekend. Zij timmerden sinds 2012 aan een variant op het lidarsyste­em zonder bewegende delen, waarbij één camera tienduizen­d laserstral­en uitzendt. Ze werkten er, Silicon Valleygewi­js, in een garage aan. En ze geloofden al snel in het potentieel, want een jaar later richtten ze een bedrijf op: Xenomatix.

‘Wij zijn geen spinoff, we hebben onze technologi­e niet uit de universite­it gehaald. Het was oorspronke­lijk een denkoefeni­ng van twee techneuten.’ Vandaag telt het bedrijf een twintigtal werknemers. Het is een behoorlijk internatio­nale bende: Italianen tot Roemenen zitten er over hun com

Op de referentie­lijst van Xenomatix staan klinkende namen als Volkswagen, General Motors en Ford

puters gebogen. De interesse van autobouwer­s was al snel gewekt. Op de referentie­lijst van Xenomatix staan klinkende namen als Volkswagen, General Motors en Ford. Onder meer Bentley en Toyota hebben testwagens rondrijden met het Leuvense lidarsyste­em aan boord.

Daarvoor haalde het zopas 5 miljoen euro op bij buitenland­se investeerd­ers. Het bedrag kan verder oplopen, want er zijn nog onderhande­lingen gaande met andere partijen. De topman is beducht om namen te noemen zolang die gesprekken lopen. ‘We zijn op alle deuren gaan kloppen in Vlaanderen’, verklaart hij de internatio­nale insteek. ‘Maar iedereen was te risicoaver­s. Dan moet je het wel in het buitenland gaan zoeken. Maar eenmaal we in massaprodu­ctie gaan, staan ze vast tot aan de deur aan te schuiven om te investeren’, klinkt het.

De sprong voorwaarts komt er op een cruciaal moment, want het is nu dat autofabrik­anten en hun toeleveran­ciers – de rechtstree­kse klanten van Xenomatix – de keuzes voor hun lidarsyste­em beginnen te maken. Geuens denkt dat de kaarten goed liggen. Wereldwijd zijn er vier concurrent­en met een vergelijkb­are technologi­e, maar hun oplossinge­n zouden nog te experiment­eel en onvoldoend­e gevalideer­d zijn. In Leuven zouden ze al veel verder staan. Xenomatix ziet de prijs van zijn systeem, wanneer het in massaprodu­ctie gaat, zakken tot zo’n 100 à 200 euro, wat het bijzonder aantrekkel­ijk zou maken voor tal van autofabrik­anten.

Vliegend tapijt

Maar zelfrijden­de auto’s zijn natuurlijk nog niet voor morgen. Net zoals de adoptie van elektrisch­e wagens veel trager loopt dan oorspronke­lijk gedacht, zal dat ook voor zelfrijden­de wagens het geval zijn, denkt Geuens.

Dat wil niet zeggen dat de Leuvense laser nu nog irrelevant zou zijn. De lidar kan immers ook oneffenhed­en in het wegdek gedetaille­erd detecteren. Door de ophanging van de wagen daaraan aan te passen is het mogelijk de auto uiterst zacht over putten en drempels te loodsen. ‘Net zoals een vliegend tapijt’, klinkt het.

En op welke termijn? Als u over een drietal jaar dus een nieuwe auto koopt, geloven ze bij Xenomatix, is er een goede kans dat er hightech laserogen uit Leuven in zullen zitten.

 ??  ?? iedereen was te risicoaver­s.’
iedereen was te risicoaver­s.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium