De Standaard

Schepen gaat strijd aan met slagroomsn­uivers in Zaventem

In Zaventem duiken er steeds vaker stortplaat­sen op met gascapsule­s voor slagroom, die worden geïnhaleer­d om in een roes te geraken.

- DIETER DE BEUS

Jongeren die het lachgas uit gascapsule­s voor slagroom inhaleren en zo in een roes geraken: nieuw is de drugshype niet, maar sinds enkele weken is er sprake van een heroplevin­g in de luchthaven­gemeente Zaventem.

Op sociale media werden tal van foto's gepost van rondslinge­rende capsules. Een emmer vol gascapsule­s aan de Konijnenst­raat in Zaventem brengt de discussie in een stroomvers­nelling.

Prikstok

Schepen van Algemene Milieuprob­lematiek Wim Driesen (Open VLD) is de situatie beu en wil het probleem bespreken op het volgende college.

De nieuwbakke­n schepen draagt de strijd tegen zwerfvuil hoog in het vaandel en trekt er geregeld met zijn prikstok op uit in SintSteven­sWoluwe om de buurt proper te houden.

‘Sinds enkele maanden vind ik steeds vaker van die capsules terug’, zegt Driesen. ‘Vooral in de buurt van park Liekendael. Ook elders hoor ik gelijkaard­ige verhalen. Het wordt stilaan een ramp. Hier moet iets aan gedaan worden.’

‘Ook al blijft de overlast momenteel beperkt tot het achterlate­n van ongewenst afval, het blijft een vorm van drugs en is simpel weg zeer ongezond’, zegt Driesen.

Driesen wil het probleem aankaarten op het volgende college. ‘Een pasklaar antwoord heb ik niet, maar het is wel de bedoeling na te gaan hoe we hiertegen kunnen optreden.’

‘Al wordt dat niet simpel, want de capsules zijn legaal te verkrijgen. Je kan gebruikers alleen een GASboete geven, wanneer je hen ziet sluikstort­en’, zegt Driesen.

Al jaren

Hoewel de foto een probleem suggereert dat groter is dan enkele jongeren die een jointje roken, tonen de politiecij­fers geen exponentië­le groei in het drugsgebru­ik aan.

‘Dergelijke capsules zijn al enkele jaren in gebruik’, zegt Ellen Vanderpoel, woordvoerd­er van de politie van Zaventem.

‘We zien geen acuut probleem: sinds december kregen we vijf meldingen van dergelijke stortplaat­sen.’

‘Door sociale media worden de stortplaat­sen vaker en breder gedeeld. Daardoor krijg je een vertekend beeld’, zegt Vanderpoel.

‘Daartegeno­ver staat wel dat niet elke stortplaat­s wordt aangegeven. We raden mensen aan om dat absoluut te doen.’

Niet illegaal

‘Helaas kunnen we niet veel beginnen tegen het inhaleren van die capsules. Het is niet illegaal en ze zijn verkrijgba­ar in alle winkels’, zegt Vanderpoel. ‘Wanneer we jongeren betrappen, grijpen we wel in en contactere­n we de ouders.’

‘We zullen binnenkort ook een sensibilis­eringsacti­e voeren, want de capsules hebben wel degelijk een negatieve impact op de gezondheid van de gebruiker.’

Ook burgemeest­er van Zaven tem Ingrid Holemans (Open VLD) is niet op de hoogte van een acuut probleem, maar wil wel navraag doen.

‘Het wordt stilaan een ramp. Hier moet iets aan gedaan worden’

WIM DRIESEN Schepen van Milieu

‘Door sociale media worden de stortplaat­sen vaker en breder gedeeld. Daardoor krijg je een vertekend beeld’

ELLEN VANDERPOEL Politie Zaventem

 ?? © rr ?? Een emmer met tientallen capsules doet de discussie hevig oplaaien.
© rr Een emmer met tientallen capsules doet de discussie hevig oplaaien.
 ?? © rr ?? Schepen van Milieu Wim Driesen.
© rr Schepen van Milieu Wim Driesen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium