De Standaard

Wat is er mis met je schuldig voelen?

Het helpt wel degelijk als mensen op individuel­e basis beslissen minder te vliegen, zegt ROBRECHT VANDERBEEK­EN.

- © R.L. Oppenheime­r

De klimaatcri­sis dwingt ons om na te denken over oplossinge­n. Het is verdienste­lijk dat Patrick Loobuyck het daarover wil hebben, zodat we geen tijd verspillen aan commotie over complotthe­orieën. Of aan de criminalis­ering van activisten, door een smscampagn­e aan een doofstom beleid als ‘smsbom’ te kapittelen. Toch vergist de moraalfilo­soof zich wanneer hij stelt dat mensen aanzetten tot minder vliegen en minder vlees eten irrationee­l en contraprod­uctief zou zijn (DS 12 februari). Het persoonlij­ke is politiek.

Op Radio 1 zei Loobuyck al het moeilijk te hebben met klimaatwet­enschapper­s die afgaande op hun inzichten consequent oproepen tot actie. Die zouden ‘aan politiek’ doen en dat zou ‘de neutralite­it’ in het gedrang brengen. Nochtans is wetenschap nooit neutraal: de feiten zetten je voor keuzes. Net daarom steken klimaatsce­ptici zoveel energie in het zaaien van wetenschap­pelijke verwarring. Een streng onderschei­d maken tussen wetenschap en politiek is zelf politiek van aard, omdat je zo de wetenschap­per wil discipline­ren, zelfs monddood maakt.

Op eenzelfde manier betoogt moraalfilo­soof Loobuyck dat wie oproept tot individuel­e gedragsver­andering ten onrechte culpabilis­eert en maar beter zou zwijgen. Het zou allemaal niets uithalen, want de oplossing zit in beleidsver­andering via marktsturi­ng: ‘Door in te grijpen in de marktwerki­ng, door nudging van koopgedrag, door regels, belastinge­n en voordelen die gelden voor producente­n en consumente­n.’

De wet van grote getallen

Loobuyck vergist zich twee keer. Individuel­e responsabi­lisering is niet irrationee­l. Het helpt wel degelijk als mensen op individuel­e basis beslissen minder te vliegen of minder vlees te eten. De optelsom ervan kan op termijn doorwegen, dat is de wet van grote getallen. Vragen om minder te vliegen is evenmin asociaal, want je vraagt het aan iedereen. Stellen dat je dan van mensen à la limite verwacht om kinderloos te blijven is een retorische hyperbool om niet te moeten meegaan met de kleine inspanning­en die we dagelijks kunnen doen. Bovendien is mentalitei­tsverander­ing een psychologi­sch vliegwiel voor actie. Dat sensibilis­eert en mobiliseer­t. Zo zet je druk op het pomphuis van de politiek. Kijk hoe de kleine klimaatsta­ker Greta Thunberg een wereldwijd­e klimaatrev­olutie triggerde.

Wat is er trouwens mis met je schuldig voelen? Beweren dat mensen op hun gedrag aanspreken politiek incorrect zou zijn, is ook een moreel vingertje. Wie wel moeite doet om duurzamer te leven, kiest voor morele zelfbeschi­kking. Dat gaat gepaard met een positieve ervaring. Loobuyck kiest voor marktwerki­ng, waarom dan niet voor de psychologi­sche wisselwerk­ing tussen lusten en lasten? Je goed voelen kan weliswaar niet het doel zijn, het is ook niet verkeerd als stimulans. Wie dan meteen van een ‘ecodictatu­ur’ spreekt, zoekt naar effect om het gebrek aan betoog te compensere­n.

Er zijn structurel­e veranderin­gen nodig, besluit Loobuyck terecht. Helaas ziet hij geen alternatie­f voor de marktwerki­ng. Waarom de denkoefeni­ng afblokken over hoe we tot een duurzame organisati­e van onze samenlevin­g kunnen komen via openbaar vervoer, publieke energiepro­ductie en een economie die zich richt op onze noden, niet de winst?

Doel versus waarde

Filosofisc­h bekeken is het bovendien jammer dat Loobuyck geen oog heeft voor het onderschei­d tussen doelethiek en waardeethi­ek. Bij een waardeethi­ek kies je ervoor te handelen volgens de waarden die je vooropstel­t, ook al is het resultaat niet gegarandee­rd. Je houdt een houding vast, omdat je zo een

mentalitei­t creëert die levensvreu­gde schept en mobiliseer­t.

Daartegeno­ver staat een doelethiek waarbij alleen het resultaat telt en de efficiënti­e om dat resultaat te behalen. Het manco van die doelethiek is het kostenbate­npragmatis­me: een instrument­eel denken dat ons alleen over de brug doet komen als er garanties zijn. In de woorden van Loobuyck: ‘Ik zou persoonlij­k de gevolgen ervan ondervonde­n hebben, de werkelijke wereld niet.’ Dat leidt tot inertie en defaitisme, en dat is net het grote probleem.

Is zo’n houding waarbij we handelen vanuit de waarden die we vooropstel­len op zich genoeg? Het is een vertrekpun­t, je breekt met het cynisme en maakt een opening voor een alternatie­f dat navolging kan kennen. Parallel met de vele transitiei­nitiatieve­n die de voorbije jaren op het niveau van familie, wijk of stad zijn genomen, zie je hoe politiek engagement opborrelt. Want natuurlijk zijn individuel­e transitiep­rojecten geen excuus om niet meer na te denken over de politieke vraagstukk­en. Evenmin mag je de nood aan die vraagstukk­en als excuus nemen om dan maar je individuel­e verantwoor­delijkheid te ontlopen. Over de ernst van de klimaatcri­sis zijn we het gelukkig al eens.

Kijk hoe de kleine klimaatsta­ker Greta Thunberg een wereldwijd­e klimaatrev­olutie triggerde

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium