De Standaard

Ook de VN mogen zich weleens verontschu­ldigen

Niet ‘België’ maar de Belgische elite moet dekolonise­ren, benadrukt LUDO DE WITTE, de grote mijnbedrij­ven, de katholieke kerk en de monarchie voorop.

-

Onafhankel­ijke experts hebben op vraag van de VN de mensenrech­ten van AfroEurope­anen in België tegen het licht gehouden. De voorlopige conclusies luiden dat AfroEurope­anen in ons land lijden onder racisme en discrimina­ties, mensenrech­tenschendi­ngen die ‘endemisch’ zijn. Ze verwijzen naar de beelden van Leopold II in de publieke ruimte en de dekolonise­ring van het AfricaMuse­um in Tervuren, die niet ver genoeg gaat. Hoewel 60 procent van de AfroEurope­anen een diploma middelbaar onderwijs heeft, hebben ze vier keer meer kans om werkloos te zijn dan het nationale gemiddelde. Discrimina­ties op de woningmark­t, populistis­che hate speech en verdoken racisme bij de politie zijn andere pijnpunten.

De experts vinden dat de grondoorza­ak moet worden aangepakt: ‘Een gebrek aan erkenning van de ware omvang van het geweld en het onrecht [veroorzaak­t door] de kolonisati­e.’ Ze formuleren een 35tal aanbevelin­gen. Wat het meest in het oog springt, is de dringende vraag aan de regering om ‘verontschu­ldigingen voor de gruwel van de kolonisati­e’ aan te bieden. Parallel vraagt de werkgroep om een ‘Waarheidsc­ommissie’ op te richten die het Belgische optreden in Congo, Rwanda en Burundi tegen het licht houdt. Andere voorstelle­n zijn data inzamelen over discrimina­ties, schoolboek­en aanbieden die het koloniale verleden correct voorstelle­n en racial profi

ling aanpakken.

Dwangarbei­d en repressie

Professor Elikia M’Bokolo (Kinshasa/Parijs), specialist in het Belgische kolonialis­me, stelt met goede argumenten dat niet ‘België’ maar de Belgische elite zich moet verontschu­ldigen voor de koloniale mis daden. Dat geldt zeker voor de grootbedri­jven, met Umicore voorop, dat onder de naam Union Minière (UM) een eeuw lang de grondstoff­en van Katanga exploiteer­de. Het leverde superwinst­en op, mede dankzij dwangarbei­d (toch de eerste decennia). En zo nodig met repressie: bij een grote staking tegen de hongerlone­n in het oorlogsjaa­r 1941 schoot het koloniale leger een honderdtal stakers dood. Voorts organiseer­de UM de afscheidin­g van het rijke Katanga van het centrale gezag, met als doel de verzwakkin­g en uiteindeli­jk ook de val van de centrale regering van Patrice Lumumba.

Ook de katholieke kerk zit op de schopstoel, want ondanks de ziekenzorg en het veralgemee­nde maar rudimentai­re basisonder­wijs, legitimeer­de de kerk de koloniale misda den. Missionari­s, soldaat en koloniaal ambtenaar waren zes handen op één buik – wat verklaart waarom na de onafhankel­ijkheid tijdens chaotische opstanden tientallen missionari­ssen als ‘collaborat­eurs’ werden vermoord.

Last but not least komt de monarchie in beeld. Onder het bewind van Leopold II kwam volgens onderzoeke­rs Léon de Saint Moulin en Jan

De familieLum­umba is nooit officieel vergoed voor de rol van de Belgische elite in de moord op de premier

Vansina een tot twee derde van de bevolking om. En zijn we vergeten dat de parlementa­ire commissieL­umumba aantoonde dat koning Boudewijn in een brief aan Belgische topofficie­ren op bedekte wijze zijn goedkeurin­g gaf aan de plannen om de Congolese premier Patrice Lumumba te vermoorden? Verontschu­ldigingen van het establishm­ent moeten gepaard gaan met herstelbet­alingen. Zo is de familieLum­umba nooit officieel vergoed voor de rol van de Belgische elite in de moord op de premier.

Grondstoff­enroof

De kolonisati­e verklaart het hedendaags­e racisme, stelt de werkgroep. Maar een even belangrijk­e factor is het neokolonia­lisme. De ongelijke machtsverh­oudingen tussen de laatkapita­listische machten en de kolonies van weleer leiden ertoe dat het Noorden elk jaar 1.300 miljard dollar in de ontwikkeli­ngslanden pompt, en 3.300 miljard dollar uit het Zuiden zuigt (2012 als voorbeeld), dankzij grondstoff­enroof, interesttr­ansfers, kapitaalvl­ucht en ongelijke ruil. Die uitbuiting wordt gehandhaaf­d met militaire interventi­es, financiële druk en steun aan lokale potentaten en krijgshere­n die de grondstoff­entrafiek naar het Noorden gaande houden.

Apple, Samsung, Sony, Mercedes en Volkswagen beweren niet te weten waar het kobalt in hun producten vandaan komt. Amnesty Internatio­nal pikt dat niet: ‘Bedrijven die 125 miljard dollar winst maken, zijn ongeloofwa­ardig als ze beweren dat ze niet kunnen nagaan waar de basisgrond­stoffen in hun productiek­eten vandaan komen.’ De rechtvaard­iging rust op een racistisch substraat, verbeeld met de retoriek van ‘humanitair­e’ interventi­es en een ‘zekunnen hetnietatt­itude’ in de humaninter­estreporta­ges van de massamedia.

Een kritische kijk op het neokolonia­lisme is essentieel om de problemen van het Zuiden te onttrekken aan racistisch­e ‘verklaring­en’. Zijn migranten luie gelukzoeke­rs? Of zijn ze het slachtoffe­rs van de massale inbeslagna­me van landbouwgr­onden in het Zuiden door de agroindust­rie? Van de verwoestij­ning van WestAfrika, omdat we er decenniala­ng het aardnotenb­ekken hebben uitgeput? Van de vrijhandel­sakkoorden die we het Zuiden opleggen, zodat Europa goedkope producten kan exporteren, wat de lokale industrie kapotmaakt? Van de droogtes, overstromi­ngen en lege waterbassi­ns ten gevolge van de klimaatver­andering – waarvoor de ontwikkeld­e landen de historisch­e verantwoor­delijkheid dragen?

De geloofwaar­digheid van de VN zou vergroten, mocht de organisati­e zelf excuses aanbieden voor haar rol in de coverup van die koloniale misdaden, of erger, voor haar aandeel daarin. Denk aan de rol van de VN in de omverwerpi­ng van de eerste Congolese regering van Patrice Lumumba (Zie daarover mijn boek Crisis in

Kongo). Denk ook aan de ontstellen­d zwakke VNonderzoe­ken over de moord op Lumumba (17 januari 1961) en die op zijn Burundese evenknie en geestverwa­nt Louis Rwagasore (13 oktober 1961, in Burundi). De rol van de Belgische elites in die misdaden is uit beeld gehouden.

 ?? © blg ?? De afgezette premier Patrice Lumumba bij zijn arrestatie eind 1960. Enkele weken later werd hij vermoord.
© blg De afgezette premier Patrice Lumumba bij zijn arrestatie eind 1960. Enkele weken later werd hij vermoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium