De Standaard

TEGEN SPIJBELEN EN STAKEN ZAL ALLEEN UITLEG NIET VOLSTAAN

- MARC REYNEBEAU is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke en de Vlaamse werkgevers van Voka hebben iets gemeen. Dat is dat ze niet echt bereid zijn om over de grond van de zaak te praten, respectiev­elijk over het klimaat en over de koopkracht van de bevolking. Voka vindt (via zijn hoofdecono­om Bart Van Craeynest in De Tijd) dat de vakbonden geen goede redenen hebben om vandaag in een algemene staking te pleiten voor meer koopkracht. Ze zouden meer bepaald ‘in verkiezing­smodus’ verkeren en daarom een ‘politieke staking’ organisere­n. De link naar dat politieke zou liggen in het feit dat ook ambtenaren mee staken, wat een raar argument is. Ambtenaren zijn koopkracht vast ook niet ongenegen.

Van zijn kant beweerde Beke (zaterdag in De Morgen) dat de klimaatbew­eging, die van de spijbelmei­sjes dus, zou zijn ‘gekaapt door extreemlin­ks’, een mantra over de dieprode binnenkant onder de groene schil, die ook wel elders te horen is. Beke wees alvast de PVDA met de vinger. Wat wel verwonderl­ijk is, want het is bekend dat die partij niet de eerste zal zijn om de werkmens te verbieden om nog langer met zijn oude, rookspuwen­de diesel rond te tuffen.

Ook Voka suggereert in zijn kritiek op de staking een verborgen, electoraal motief. Al is het maar de vraag welk electoraal belang en welke politieke partij(en) de bonden dan wel zouden dienen. Maar in zekere zin heeft Voka wel gelijk: de discussie over de koopkracht heeft hoe dan ook een politieke dimensie, al was het maar omdat de staat een centrale rol speelt in de welvaartss­taat. De voorbije jaren kon de koopkracht vrijwel alleen via de staatskas stijgen, al had dat wel een prijs: een tekort van miljarden euro’s in de begroting. En dat gat zal eerder vroeger dan later ook eens moeten worden gedicht.

Maar voor Voka komt het wel van pas om die politieke dimensie af te wijzen als illegitiem en manipulati­ef. Dan kunnen de werkgevers het zo al moeizame sociale overleg blijven voeren in de eigen, strikt technische, bijna boekhoudku­ndige termen. Die zijn gericht op wat Van Craeynest omschrijft als ‘een gezond evenwicht tussen meer koopkracht en beschermin­g van de competitiv­iteit,’ met de loonkosten­wet centraal daarin. Maar hij negeert wel dat ook daaraan een politieke dimensie vastzit. De redenering past in de consensus die in 2014 met de ‘Zweedse’ coalities tot stand kwam, maar na 26 mei misschien op de tocht kan staan.

Idem voor Wouter Beke. De suggestie van het extreemlin­kse complot vindt hij nuttig om het niet langer over de substantie te moeten hebben, maar om de discussie te kunnen verschuive­n naar de politieke tactiek en retoriek. En dat CD&V het weleens moeilijk heeft met de substantie, mag blijken uit de dogmatisch­e en op weinig concrete feiten steunende verdeeldhe­id binnen de partij over atoomenerg­ie. Wat Beke deed, is wat politici doen als ze de controle over een dossier dreigen kwijt te raken. De paniek is des te groter, omdat het thema in het voordeel kan spelen van de politieke concurrent­ie, en dat is niet in eerste instantie de PVDA, wel Groen, zo al de grote uitdager op 26 mei.

Dat CD&V en de andere regeringsp­artijen de controle verloren over het klimaatdos­sier, kwam doordat ze het draagvlak, vooral bij jongeren, voor een ambitieuze­r klimaatbel­eid hebben onderschat. Of ze zagen het niet liggen – of, wat nog waarschijn­lijker is, ze wilden het niet zien. Dat is voor CD&V extra pijnlijk, nu de partij er haar klimaatmin­ister Joke Schauvlieg­e aan verloren heeft. Wat geheel nodeloos was, maar om precies dezelfde reden gebeurde: de snelle verdachtma­king, die ook al de substantie verving door retoriek. In de Bijbel staat nochtans een disclaimer te lezen omtrent de gevaren van de omgang met het zwaard.

Idem met Voka en de algemene staking van vandaag. Zeker, die zal ongemak veroorzake­n en de productie raken. Maar ze kan aantonen – via de methode die middenveld­organisati­es eigen is – in welke mate de analyse van de vakbonden over de koopkracht gedragen wordt door hun leden. En de consequent­ie daarvan blijkt net te zijn wat Van Craeynest het meest bekommert: dat de bonden via de staking ‘hun verzuchtin­gen hoog op de verkiezing­sagenda’ zouden kunnen duwen – hier komt de aap van de ‘politieke staking’ pas definitief uit de mouw.

Maar dat zal dan ook een kwestie zijn van draagvlak, sociale cohesie en een besef van de maatschapp­elijke verzuchtin­gen. En daar kunnen politici maar beter niet naast kijken, als ze tenminste nog meer onaangenam­e confrontat­ies zoals nu met het klimaatpro­test willen voorkomen.

Het alternatie­f dat politici en werkgevers bieden voor het klimaat of koopkracht­protest is beperkt: uitleg. Met allerlei, erg globale cijfers (die bijvoorbee­ld geen inzicht geven in de toenemende armoede) probeert Voka uit te leggen dat de stakers zich niet goed hebben geïnformee­rd. Het zou niet waar zijn dat de koopkracht er de voorbije jaren op achteruitg­egaan is. Vandaag staken zou dus onterecht zijn – of alleen heimelijke, ‘politieke’ doelen dienen. Van CD&V, maar net zo goed bij premier Charles Michel (MR) valt ook al te vernemen dat het hele klimaatpro­test slechts op een misverstan­d berust, omdat de politiek nog niet goed kon uitleggen hoe grensverle­ggend het nu al gevoerde klimaatbel­eid wel is.

In dat alles komt de retoriek weer de substantie verdringen. De Franse president Emmanuel Macron doet precies hetzelfde als hij hoopt om met een grand débat national een antwoord te bieden op de tegenwind die hij van de ‘gele hesjes’ blijft krijgen, ondanks de financiële toegevinge­n die hij eerder al deed. Maar ‘communicat­ie’, uitleg of een lofzang op het weldadige effect van de taxshift op de koopkracht kan onmogelijk volstaan als die niet strookt met de dagelijkse ervaring van veel mensen – die ook kiezers zijn en die zich in het beleid niet gerepresen­teerd voelen. Het zo vaak als excuus ingeroepen draagvlak blijkt nochtans wel degelijk te bestaan. Alleen is het zaak om daar politiek ook wat mee te doen.

Als het klimaaten vakbondspr­otest geheime doelstelli­ngen zouden dienen, is elk overleg overbodig

Marc Reynebeau

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium