De Standaard

Zelf gevangenis­sen bouwen goedkoper dan met privésecto­r

-

BRUSSEL I Via de private sector gevangenis­sen bouwen en uitbaten kost veel meer dan wanneer de overheid dat zelf doet. Dat stelt het Rekenhof in een kritisch rapport. De gebouwen van de privésecto­r zijn wel luxueuzer en de dienstverl­ening beter, maar het prijskaart­je is er ook naar. Kostte de bouw van de klassieke gevangenis van Hasselt nog 133.000 euro per gedetineer­de, dan is dat in Beveren 312.000 euro.

Het consortium Interbuild­BAM ontwierp en bouwde de nieuwste gevangenis­sen in Beveren, LeuzeenHai­naut en Marche én baat ze ook uit. De overheid betaalt er elk jaar voor – in 2017 was dat 39 miljoen – en na 25 jaar worden ze eigendom van de staat. Waarom op die manier? Het zou goedkoper zijn, de bouw zou sneller verlopen en de kwaliteit zou beter zijn.

Sneller stonden de gevangenis­sen er in elk geval. Maar goedkoper zijn ze allesbehal­ve. Per m2 kost Beveren 40 procent meer dan Hasselt. En wanneer je de prijs per gedetineer­de bekijkt, blijkt dat die meer dan dubbel zo hoog ligt.

Het Rekenhof wijst er wel op dat de recentste gevangenis­sen beter gebouwd zijn, meer ruimte bieden en ook een betere dienstverl­ening hebben. Toch is het Rekenhof kritisch voor de regering, omdat die vooraf nooit echt heeft berekend hoeveel alles zou kosten en omdat de controle ontoereike­nd is, waardoor niet zeker is of de overheid niet te veel betaalt. Groen is vernietige­nd. Volgens Kamerlid Stefaan Van Hecke moet alles weer in handen van de overheid komen. ‘De cijfers tonen aan dat de blinde ideologisc­he keuze voor de privé zich nu wreekt.’ (fem)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium