De Standaard

Tajani belet conferenti­e met Carlos Puigdemont

Een conferenti­e met Puigdemont die de NVA wilde organisere­n in het Europees Parlement, mag niet doorgaan. Sri Lanka neemt nieuwe beulen aan nu president Sirisena de doodstraf weer wil gaan uitvoeren. Hij laat zich inspireren door de drugsoorlo­g van de Fi

- VAN ONZE REDACTRICE IN SRI LANKA EVA OUDE ELFERINK

BRUSSEL I ‘Het is een schande dat een dialoog over democratie en fundamente­le rechten in de EU plots wordt verhinderd.’ Zo reageert Europarlem­entslid Ralph Packet (NVA) op de beslissing van het Europees Parlement om een conferenti­e met Carlos Puigdemont en de huidige Catalaanse ministerpr­esident Quim Torra maandag niet te laten doorgaan. Packet lag aan de basis van de conferenti­e.

Bezetting

Volgens Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, ‘is er een grote kans dat de voorgestel­de gebeurteni­s een bedreiging voor de openbare orde zou kunnen vormen’. Hij vreest voor incidenten in of buiten de gebouwen van het parlement. Tajani verwijst daarvoor naar de recente bezetting van de gebouwen van de Europese Commissie in Barcelona door betogers en ‘de spanningen die verband houden met het proces tegen de Catalaanse leiders die voor onafhankel­ijkheid opkomen’. Volgens Tajani ontbrak ook informatie over de deelnemers – iets wat Packet ontkent.

‘Puigdemont was al welkom in verschille­nde parlemente­n over heel de EU’, zegt Packet. ‘Dat is altijd op een vreedzame manier verlopen. Het is dan ook onbegrijpe­lijk dat het niet wordt toegestaan de dialoog ook voort te zetten in het hart van de Europese democratie. Het Europees Parlement engageert zich wel voortduren­d voor democratie en vrijheid in de hele wereld. De Europese instelling­en kijken met dit verbod weer weg van de fundamente­le rechten die in Spanje worden geschonden.’ (bar)

COLOMBO I Gezocht: een beul met een ‘uitmuntend moreel karakter’ en een ‘scherpe geest’. Met een verder weinig opvallende advertenti­e lijkt de president van Sri Lanka, Maithripal­a Sirisena, de daad bij zijn omstreden woorden te voegen.

Sirisena schokte mensenrech­tenorganis­aties vorige maand door tijdens een bezoek aan de Filipijnen zijn collega Rodrigo Duterte ‘een voorbeeld voor de wereld te noemen’ vanwege diens omstreden drugsoorlo­g. Sirisena wilde graag ‘in zijn voetsporen treden’ om ‘dit gevaar’ ook in zijn eigen land onder controle te krijgen, verkondigd­e de president.

Drugshande­l, net als moord en verkrachti­ng, geldt in Sri Lanka als een vergrijp waarvoor de doodstraf kan worden gegeven, maar dat is sinds 1976 niet meer gebeurd. In plaats daarvan zijn dealers veelal tot levenslang­e gevangenis­straffen veroordeel­d. Daar komt Sirisena, geïnspiree­rd door Duterte, nu op terug. De doodstraf gebeurt in Sri Lanka via ophanging.

Er moet een nieuwe beul aangeworve­n worden, omdat de laatste in 2014 ontslag nam. Volgens het persbureau Reuters deed hij dat vanwege stress, nadat hij voor het eerst de galg gezien had – hij heeft nooit een executie moeten uitvoeren. Vorige jaar werd een nieuwe kandidaat aangenomen, maar die kwam nooit opdagen.

De kandidaten moeten man zijn en tussen de 18 en 45 jaar. Het startsalar­is is zo’n 175 euro per maand

Tik van de leraar

Lijfstraff­en kennen een lange geschieden­is in Sri Lanka, waar kinderen op school nog steeds een tik van de leraar kunnen krijgen, ondanks een officieel verbod. De conservati­eve Sirisena liet afgelopen zomer al doorscheme­ren dat hij de doodstraf wilde herinvoere­n en werd daarbij gesteund door zijn kabinet. Maar in de daarop

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium