De Standaard

Franse colère om #ligueduLOL

Niet om te lachen

- CORRY HANCKÉ VAN ONZE REDACTRICE

BRUSSEL I De pesterijen begonnen beetje bij beetje, vertelt journalist­e Capucine Piot aan het internetma­gazine Aufeminin. ‘Toen ik op mijn 21ste mijn eerste onzekere stappen in de journalist­iek en op Twitter zette, nam #LigueduLOL mij in het vizier. Er verschenen fotomontag­es die mij belachelij­k maakten of een overzicht van alle fouten die ik in tweets had begaan. Door het sloopwerk van de #LigueduLOL begon ik een hekel aan mezelf te krijgen. Door alle viezighede­n die over mij verschenen te lezen, was ik ervan overtuigd geraakt dat ik niets waard was.’ Toen Piot haar pesters vroeg om ermee op te houden, kreeg ze als antwoord dat het ‘maar om te lachen’ was. ‘Een van hen, met wie ik ooit een relatie had gehad, beweerde dat hij aids had om mij angst aan te jagen. Ik ben bibberend van de schrik naar de dokter gestapt.’

De onlinepest­erijen hebben jaren geduurd en het heeft Piot ook jaren gekost om te bekomen van de schade die ze hadden aangericht. ‘#LigueduLOL heeft mijn leven gemarkeerd’, besluit ze.

Extraverte millennial­s

Piot is een van de vele slachtoffe­rs van de groep journalist­en die het leuk vond om collega’s die zich in de sociale media blootgaven, te pesten. De lastercamp­agnes begonnen rond 2010 op Facebook en op Twitter. Ze waren vooral, maar niet uitsluiten­d, op vrouwen gericht. Ze richtten hun pijlen op de extraverte millennial­s in de media die hun privébesog­nes open en bloot op het internet plaatsten. ‘Hoe meer ik over mezelf en mijn relatie blogde, hoe meer munitie ik gaf om mij te raken’, vertelde Lucille Bellan op een podcast van France Culture dit weekeinde. De jonge filmjourna­liste schreef in haar blog over haar moeilijke scheiding en de nieuwe liefde in haar leven, die worstelde met zijn rol als ‘man’ in de samenlevin­g. Het was gefundenes Fressen voor de #LigueduLOL, die meestal met een kwinkslag het stel in de sociale media belachelij­k maakte of aanviel.

Bellan begon langzamerh­and te vermoeden wie achter die valse Twitteracc­ounts zat. Het waren collega’s uit de media, mannen die ze wel eens tegenkwam onderweg. ‘Het was dingue om te denken dat een groep journalist­en die wij ‘cool’ vonden en waarvoor we veel respect hadden, dit soort berichten zou verspreide­n’, zegt Bellan in de podcast.

Linkse coole knapen

De online boysclub bestond uit blitse knapen uit de public relations en jonge journalist­en die vooral in de progressie­ve of linkse media werkten, zoals de krant Libération, de online magazines Slate, Vice of de Huffington Post en het mu ziektijdsc­hrijft Inrocks. Achttien onder hen zijn vorige week ontslagen of gedegradee­rd. Dat is ruim acht jaar nadat de eerste pesterijen begonnen. De slachtoffe­rs hebben al die jaren niets gedaan omdat ze zich machteloos voelden. De tweets waren afkomstig van fictieve accounts, zodat het altijd gissen of puzzelen was naar de echte auteur van de stekelige opmerking of beledigend­e video. Het waren bovendien ‘coole’ invloedrij­ke journalist­en die je, als beginnende blogger, beter te vriend hield. Bellan vertelt in de podcast dat ze ooit naar de politie was gegaan en pas na twee jaar te horen kreeg dat er te weinig sporen waren om de daders te klissen.

De affaire kwam out in the open toen een vrouw twee weken geleden op Twitter iets mompelde over een bende feministen­vervolgers en een ander die schreef: ‘Ik ben het ook niet vergeten. De bende van LOL en haar dappere ridders. Ik spuug op hun gezicht’.

Amuseren

Het was de krant Libération die op onderzoek trok en ontdekte dat twee van haar redacteurs en twee van haar freelancer­s tot #LigueduLOL behoorden. De oprichter van het online machogroep­je was Vincent Glad, een freelance redacteur bij Libération.

‘Wij vonden dat iedereen die op het internet zichtbaar was, belachelij­k mocht worden gemaakt.’

VINCENT GLAD

Freelance redacteur Libération

Toen bekend werd waarvoor de #LigueduLOL eigenlijk stond, excuseerde Glad zich uitgebreid op Twitter. ‘Het was nooit de bedoeling om de vrouwen lastig te vallen. We wilden ons gewoon amuseren. Wij vonden dat iedereen die op het internet zichtbaar was, belachelij­k mocht worden gemaakt. Maar we hebben nooit beseft dat we het leven voor sommigen tot een hel hebben gemaakt. U verdient mijn excuses.’

Glad is niet de enige van het groepje die nu beweert dat hij zich nooit heeft gerealisee­rd dat de opmerkinge­n zo’n impact konden hebben.

De mannen die zich zo amuseerden op het internet, zullen waarschijn­lijk nooit voor de rechtbank komen. De meeste zaken zijn immers verjaard of zeer moeilijk aan te tonen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium