De Standaard

De eindstrijd van het kalifaat

De laatste vierkante kilometer van IS

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

LARNACA I Het kleine Syrische dorp Baghouz langs de Eufraat, nabij de Iraakse grens, telde tien jaar geleden negenduize­nd zielen. Nu staat het op de wereldkaar­t als de plek waar Islamitisc­he Staat zijn eindstrijd uitvecht als ‘staat’. De belegeraar­s zijn troepen van de ‘Syrische Democratis­che Krachten’ (SDF), overwegend Koerden, die massaal worden ondersteun­d door Amerikaans­e bombardeme­nten.

Als een ‘hel waarin overal bommen en kogels’ rondvliege­n, zo beschrijve­n de duizenden vluchtelin­gen van de voorbije week die laatste vierkante kilometer kalifaat. De vluchtelin­gen die buiten geraken, zijn streekbewo­ners die in het nauw werden gedreven door het slotoffens­ief tegen IS, maar vooral ook buitenland­se vrouwen en kinderen die ooit tot de ‘ISfamilies’ behoorden. Er zitten ook jihadisten tussen die proberen te ontsnappen.

Het maakt de situatie rond Baghouz bijzonder complex. De SDF willen een einde maken aan het kalifaat, maar moeten tegelijk duizenden vluchtelin­gen ‘screenen’. De grote internatio­nale hulporgani­saties zijn door het gevaar en de chaos nog niet aanwezig. ‘Amerikaans­e christelij­ke vrijwillig­ers, truckers van oostelijke Syrische stammen aan het stuur van veevrachtw­agens’, zo beschrijft een journalist­e van het Franse persbureau AFP de ‘hulpverlen­ingsketen’ rond Baghouz.

Hoe de situatie binnen Baghouz is, is alleen bekend uit de verhalen van de vluchtelin­gen. De laatste ISstrijder­s hebben zich genesteld in een netwerk van tunnels en grotten, onder een grotendeel­s platgebomb­ardeerd dorp van huisjes en tenten. De schattinge­n over het aantal resterende jihadisten lopen tussen de vijfhonder­d en vijftienho­nderd, en zijn de laatsten van de meest overtuigde­n. Overgave lijkt geen optie.

Ze gebruiken ook naar schatting vijfhonder­d tot duizend burgers als ‘levend schild’. Zowel de Syriërs als de internatio­nale gemeenscha­p kijken bovendien reikhalzen­d uit hoeveel gijzelaars IS in zijn laatste bastion nog in leven heeft gehouden als mogelijke pasmunt. Is de Italiaanse priester Paolo Dall’Oglio (64) erbij, die in 2013 werd ontvoerd in Raqqa toen hij probeerde te bemiddelen? Leeft de Britse journalist John Cantlie (49), opgevoerd in ISvideo’s nog?

‘Gangsterse­kte’

Baghouz valt daarmee niet eenvoudigw­eg helemaal plat te bombardere­n, en ook dan zijn er nog die tunnels en grotten waarin moet worden gevochten. Commandant­en van de SDF klinken nochtans optimistis­ch. ‘In de komende dagen, zeer gauw, zullen we de wereld het goede nieuws verkondige­n van het militaire einde’ van Islamitisc­he Staat, zei Jiya Furat van de SDF dit weekeinde.

De ervaring leert dat die laatste dagen soms erg lang kunnen duren in de strijd tegen IS. Maar de ‘magie’ van het ‘kalifaat’, dat in juni 2014 zo protserig werd uitgeroepe­n door de Iraakse geestelijk­e Abu Bakr alBaghdadi, is duidelijk uitgewerkt. De tijden dat IS een grondgebie­d ter grootte van het Verenigd Koninkrijk controleer­de, eindigen weldra finaal aan de oevers van de Eufraat. Al sinds midden 2015 veroverde IS haast nergens nog terrein.

De ‘hulpverlen­ingsketen’? Truckers van Syrische stammen aan het stuur van veevrachtw­agens

IS gebruikt naar schatting vijfhonder­d tot duizend burgers als ‘levend schild’

Jarenlang kon IS intussen wel tienduizen­den moslims in Syrië, Irak en in de hele wereld begeestere­n. Dat is erg weinig, gemeten aan de tientallen miljoenen jongeren die alleen al in de Arabische wereld rondlopen, gefrustree­rd door onderdrukk­ing van corrupte overheden en werklooshe­id, maar de impact van IS was ongezien. Eender wie in de wereld een aanslag wilde plegen, werd prompt tot ‘strijder van het kalifaat’ verklaard.

Dat ‘kalifaat’ bestuurde steden, runde olievelden, hief belastinge­n, en voerde tegelijk wereldwijd propaganda met zijn stoet van video’s van onthoofdin­gen. De Jordaanse politoloog Rami Khoury, verbonden aan de American University of Beirut, sprak over ‘de grootste isla mistische, marginale gangsterse­kte ter wereld’.

‘Slapende cellen’

Komt IS nog terug? Sommige analisten voorspelle­n dat de terreurorg­anisatie nog gevaarlijk­er wordt nu ze ondergrond­s moet gaan. ‘Kalief’ AlBaghdadi zelf bevindt zich niet in Baghouz, er wordt naarstig naar hem gezocht. ‘Slapende cellen’ plegen intussen nog altijd aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad of het NoordSyris­che Manbij.

‘Deze lange oorlog zal niet gewonnen worden door militaire zeges op de vijand, maar pas wanneer we honderden miljoenen mensen een mogelijkhe­id geven tot een waardig leven in hun eigen huizen, zonder corrupte dictators, kolonisere­nde buren en aanvallend­e buitenland­se legers’, stelde politoloog Khoury al drie jaar geleden.

De situatie in het MiddenOost­en is er sinds de uitroeping van het ISkalifaat vanop de kansel in Mosul niet op verbeterd. In Syrië gaat de oorlog voort en houdt een bloedige dictatuur stand. Irak bestrijdt nog altijd de demonen van wijlen Saddam Hoessein en de even faliekante Amerikaans­e invasie van 2003. De situatie van de Palestijne­n gaat er alleen verder op achteruit, Jemen verhongert. Het enige lichtpunt: het ISkalifaat is aan zijn laatste meters toe.

 ??  ??
 ??  ?? Tussen de vijfhonder­d en vijftienho­nderd gestaalde jihadisten verschanse­n zich in tunnels en grotten onder het zwaar gebombarde­erde dorp
Tussen de vijfhonder­d en vijftienho­nderd gestaalde jihadisten verschanse­n zich in tunnels en grotten onder het zwaar gebombarde­erde dorp
 ??  ?? DS Infografie­k I Bron Reuters, BBC
DS Infografie­k I Bron Reuters, BBC
 ?? Baghouz. © afp ??
Baghouz. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium