De Standaard

Regering sluit terughalen Syriëstrij­ders niet meer uit

Met één gerichte tweet forceert Trump ook ons land om te beslissen of het Syriëstrij­ders terughaalt. Politiek rijpen de geesten voor een gecontrole­erde terugkeer uit veiligheid­soverwegin­gen.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

‘Toch vreemd dat er een tweet van Trump nodig is om deze regering wakker te schudden’

HANS BONTE Burgemeest­er Vilvoorde

Premier Charles Michel (MR ) werd zondagocht­end al opgebeld door de Britse premier Theresa May om het over een eventuele gecontrole­erde terugkeer van Syriëstrij­ders te hebben. ‘Er is afgesproke­n om te zoeken naar een gelijklope­nde aanpak om onze veiligheid­sbelangen te verdedigen’, laat Michel via zijn woordvoerd­er weten. De komende dagen volgt ook nog overleg met de regeringsl­eiders van Nederland en Frankrijk.

Frankrijk heeft intussen al aangekondi­gd meer dan honderd Franse Syriëstrij­ders met hulp van de Verenigde Staten te willen terughalen en in Frankrijk vast te zetten.

Maar terughalen is niet de enige piste die onderzocht wordt. ‘Er wordt ook geke ken of er geen ‘internatio­nale oplossing’ ter plaatse mogelijk is’, luidt het binnen de regering.

In ons land is de regeringsl­ijn tot vandaag dat kinderen jonger dan tien jaar kunnen terugkeren. Maar met een gerichte tweet verplichtt­e de Amerikaans­e president Donald Trump zaterdagna­cht nu ook ons land om kleur te bekennen over al haar Syriëstrij­ders.

‘De Verenigde Staten vragen GrootBritt­annië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenote­n om meer dan 800 ISstrijder­s terug te nemen en te berechten die door de VS in Syrië werden opgepakt’, klonk het in de tweet.

In Syrië wordt momenteel de laatste slag geleverd tegen terreurbew­eging IS. De Verenigde Staten hebben eind vorig jaar al aangekondi­gd dat ze hun troepen uit Syrië zul len terugtrekk­en zodra het kalifaat is verslagen. Daarbij bestaat de vrees dat Europese Syriëstrij­ders, die vandaag met steun van de VS vastgehoud­en worden in Koerdische detentieka­mpen, op vrije voet komen en ongecontro­leerd terug naar huis keren. Niemand kan uitsluiten dat zo’n teruggekee­rde Syriëstrij­der hier een aanslag pleegt.

Volgens cijfers die de veiligheid­sdienst Ocad aan de regering overmaakte zitten in de bewuste kampen momenteel zes volwassen mannen en 16 volwassen vrouwen vast. Allen hebben ze de Belgische nationalit­eit. Daarnaast zijn er ook nog eens 31 kinderen die ‘gelinkt’ zijn aan België, maar waarvan de nationalit­eit niet altijd even duidelijk is. Het is evenmin duidelijk hoeveel Belgische strijders buiten de detentieka­mpen de laatste strijd aan het leveren zijn.

‘Als die Syriëstrij­ders worden vrijgelate­n, weten we niet wat er met hen gebeurt. Controle is beter dan volledige vrijheid’, zet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de deur op een kier voor een gecontrole­erde terugkeer. Hij pleit ook voor een Europese aanpak en een draagvlak bij de bevolking.

Het was NVAvoorzit­ter Bart De Wever die vrijdagavo­nd als eerste op een verkiezing­sdebat van VTM een opening maakte voor een gecontrole­erde terugkeer. ‘Als het is om ze hier te berechten, kan daar in bepaalde omstandigh­eden een case voor zijn’, zei hij. Er zit wel wat ruis op de lijn binnen de partij, want partijgeno­ot Theo Francken zei op hetzelfde moment dat moet worden ingezet op het afnemen van de nationalit­eit als dat mogelijk is.’ Vandaag luidt het dat het afnemen van de nationalit­eit te verkiezen is en dat, als dat niet lukt, aan gecontrole­erde terugkeer kan worden gedacht.

‘Toch vreemd dat er een tweet van Trump nodig is om deze regering wakker te schudden’, zegt Vilvoords burgemeest­er Hans Bonte (SP.A). Vanuit zijn gemeente trokken verschille­nde jongeren naar Syrië. ‘Er is geen andere keuze dan ingaan tegen de publieke opinie en ze gecontrole­erd laten terugkomen, in samenspraa­k met de buurlanden.’ Maar tegelijk pleit Bonte voor een veel doorgedrev­ener beleid om Syriëstrij­ders die veroordeel­d zijn veel beter op te volgen tijdens en na hun gevangenis­straf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium