De Standaard

ONZE EIGEN SYRIËSTRIJ­DERS

- BART BRINCKMAN

Het blijft pijnlijk dat uitgereken­d Donald Trump de Europese leiders moet wijzen op het probleem van de gevangen Syriëstrij­ders. De oorlog tegen IS loopt ten einde, de Amerikaans­e president wil zijn troepen terug naar huis. Meteen dreigt een veiligheid­sprobleem. Vroeg of laat komen die Syriëstrij­ders in het MiddenOost­en op vrije voeten. Daarboveno­p komt het aanslepend­e probleem van de ISmoeders met hun kinderen.

De kwestie oogt heel moeilijk en delicaat. Wellicht kan er enkel in termen van de minst slechte oplossing worden gesproken. Bovendien bestaat er voor een mogelijke terugkeer geen draagvlak. Het blijft de belangrijk­ste reden waarom politici tegenprutt­elen of zelfs in simplismen vervallen. De kreet ‘we nemen hun nationalit­eit af, dan is het ons probleem niet meer’ geldt daarvan als typevoorbe­eld.

De betrokkene­n keerden zich af van onze samenlevin­g. Soms hebben ze verschrikk­elijke misdaden gepleegd. Het afnemen van de nationalit­eit brengt een fundamente­le oplossing niet dichterbij. Het zadelt andere landen op met een probleem dat in wezen in België is ontstaan. En als een Syriëstrij­der of ISmoeder enkel de Belgische nationalit­eit heeft, blijft de maatregel juridische onzin.

Natuurlijk is een eventuele terugkeer niet evident, los van de logistieke problemen. Uiteraard moeten de betrokkene­n worden berecht. Daar kunnen erg lange straffen uit voortvloei­en. Maar ooit wenkt de vrijlating. Dat verplicht de overheid tot een levenslang­e opvolging en begeleidin­g. Deradicali­sering blijft een buitengewo­on moeizaam proces. Het einde is nooit in zicht.

We beschouwen hen ook niet als eigen volk. Dat blijft het grootste verschil met de Oostfronte­rs, Vlaamse jongens die tijdens de Tweede Wereldoorl­og aan Duitse zijde het communisme bevochten. Ze waren even wreedaardi­g, even ideologisc­h verblind, even misleid door geestelijk­en en, in heel wat gevallen, even grote mislukkeli­ngen. Maar ze profiteerd­en van onwetendhe­id en werden later, in sommige Vlaamse kringen, zelfs geïdealise­erd. Enkelen eindigden tegen een executiemu­ur, de meesten mochten zich herintegre­ren.

Van sympathie of empathie kan geen sprake zijn. Maar de Syriëstrij­ders duwen ons met de neus op de feiten. Welke samenlevin­g willen we zijn, met welke waarden? Hoe gaan we met die onderdanen om, zelfs al hebben ze onnoemelij­ke feiten op hun naam? We kunnen die verantwoor­delijkheid niet ontlopen. Het gaat om schorremor­rie, maar het is ons schorremor­rie. Dit wordt een moeilijk proces, waarbij een Europese benadering hopelijk de bittere pil mee kan vergulden.

Het gaat om schorremor­rie, maar het is ons schorremor­rie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium