De Standaard

Club Brugge wint topper tegen Genk

- FRANK VAN LAEKEN

en brengt weer spanning in titelstrij­d

Ruim verdiende zege van Club Brugge in de topper tegen KRC Genk. De kloof bedraagt weliswaar nog altijd acht punten, maar zoals bekend kan zo ongeveer alles met het Belgische playoffsys­teem. Veel zal de komende maanden afhangen van de aan of afwezighei­d van Alejandro Pozuelo in Genk.

‘Wie zondag wint, is de beste ploeg van het land.’ Het was een boude uitspraak van Clubtraine­r Ivan Leko in de aanloop naar de topper van gisteren. En vooral: ze sloeg nergens op. We wisten na vijfentwin­tig speeldagen al wie de beste ploeg is: KRC Genk, zonder enige twijfel. Over de beste keeper en verdediger kan nog geredetwis­t worden, maar de beste flankspele­r (Maehle), de beste middenveld­er (Pozuelo), de beste aanvaller (Samatta) en de beste trainer (Clement) zijn kort voor het einde van de reguliere competitie al bekend.

Meer dan wat peptalk spuwen kan het niet geweest zijn wat Leko deed. Je moet al een diehardClu­bsupporter zijn om niet in te zien dat Genk er tot nog toe ver bovenuit stak. Beste aanval, beste verdedigin­g, leukste voetbal, positiefst­e ingesteldh­eid, ga zo maar door.

De interessan­te vraag blijft wel: wie wordt er over precies drie maanden landskampi­oen? Want ‘de beste’ zijn betekent in een spelletje waarin geluk en toeval een grote rol spelen niet automatisc­h ‘de eerste’ zijn. Ook het mentale aspect is belangrijk: na een goede tweede helft tegen Salzburg en een zeer degelijke wedstrijd tegen Genk is het geloof bij Club helemaal terug, terwijl de competitie­leider Een Probleem heeft.

Gegokt en verloren

Philippe Clement startte met elf apostelen, Judas Pozuelo begon op de bank. Keuze van de trainer of gaf de spelmaker vooraf aan dat hij niet helemaal fit is? Veel onbegrijpe­lijker was de tactische keuze van de Genkse trainer. Hij opteerde voor een 352, het spiegelbee­ld van de tactiek van Ivan Leko, hoewel Genk met een soepele 433 furore had gemaakt. Dat je je tegen Barcelona of Manchester City aanpast is normaal; tegen een hooguit evenwaardi­ge tegenstand­er was het vreemd.

Club had moed geput uit de metamorfos­e tegen Salzburg. Het voetbalde gretig, gemotiveer­d, alert, nam vanaf het eerste fluitsigna­al het initiatief. Genk zette daar helemaal niets tegenover. De eerste vijftien minuten werden de bezoekers weggedrukt, al vielen de doelpunten pas in het tweede en derde kwartier. 20 bij de rust was een juiste weergave van de verhouding­en.

Gegokt en verloren, moet Clement tijdens de rust gedacht hebben, terwijl onderaan het tvscherm geregeld de boodschap liep dat één euro inzetten op een uitzege, negen euro kon opbrengen. Ondanks alle kritiek op de verwevenhe­id van het profvoetba­l met de gokindustr­ie, liggen gokbedrijv­en en tvzenders nog altijd niet wakker van ethische dilemma's die verbonden zijn aan gokken en de menselijke drama's die er het gevolg van zijn.

Valse kapitein

Alejandro Pozuelo mocht na de pauze alsnog opdraven. De Genkse supporters klapten in de handen, maar pakten ook uit met een waarschuwe­nde tekst: ‘In Genk geen plaats voor valse kapiteinen, glorie voor zij die strijden tot het einde’. Rijmen deed het niet echt en poëzieprij­zen win je er niet mee, maar het illustreer­de perfect de gemoedsges­teldheid bij de Limburgse fans. Tegen Slavia Praag had Pozuelo al bewezen dat hij het verschil kan maken, dat wil dus nog niet zeggen dat hij zich alles kan permittere­n.

Genk was meer aanwezig in die tweede helft, al behield Club de controle en reageerde het prompt op een tegengoal die een kwartier voor tijd letterlijk uit de lucht kwam vallen. 31, een correcte weergave van het spelverloo­p in deze topper. Doelpunten­maker Vormer omarmde zijn trainer, het publiek omarmde het elftal. Het komt wel goed met die contractve­rlenging voor Ivan Leko, zou je geneigd zijn te denken.

Een van de uitblinker­s was scheidsrec­h

De Major League Soccer is geen topliga. Het is veelzeggen­d dat de beste speler uit onze competitie zich daar onder een pak dollars wil begraven

ter Eric Lambrechts. Hij had de wedstrijd uitstekend in de hand, greep in waar nodig. De videoref zat werkloos toe te kijken in zijn busje. Wat een contrast met zaterdag, toen Hannes Van der Bruggen er na KortrijkCh­arleroi zelfs voor pleitte om Vertenten en Delferière terug te laten fluiten. Ethisch besef en respect voor de rechtsstaa­t zijn niet de sterkste punten van profvoetba­llers. Hoeft ook niet, maar laat hen dan best zwijgen.

Toronto

Het bestuur van KRC Genk staat voor een onmogelijk­e keuze. Pozuelo zijn zin geven en een transfer naar Toronto FC gunnen, komt neer op toegeven aan chantage: het zou andere spelers op ideeën kunnen brengen, nu en in de toekomst. Hem naar de Bkern verwijzen – waar hij, laten we wel wezen, na zijn fratsen thuishoort – komt neer op kapitaalve­rnietiging. Dan is hij straks geen acht miljoen euro waard, maar misschien nog een kwart van dat bedrag. Noch Pozuelo, noch de Genkse fans zouden dat aanvaarden. Die zijn opportunis­tisch genoeg om hun sterspeler tijdelijk vergiffeni­s te schenken, als hij opnieuw een beslissend­e rol zou spelen.

Dit is een situatie waar – behalve mogelijk de bankrekeni­ngen van de heer Pozuelo, zijn makelaar en nog wat tussenpers­onen – geen winnaars zijn. Genk zit met een ontevreden werknemer. Dat weegt op de sfeer, die maar beter sereen kan zijn de komende maanden. De trainer moet keuzes maken: kiest hij voor de betere voetballer die een Judas is, of voor een trouwe kernspeler die net iets minder goed is? Pozuelo zelf zit met zijn hoofd duidelijk elders. In een competitie waar hij veel meer zal verdienen, maar nooit meer de sportieve waardering zal genieten die hij hier krijgt. Zou hij weten dat Toronto in Canada ligt? Technisch directeur Dimitri De Condé hoopt nu Toronto FC ervan te overtuigen om de speler pas op 20 mei aan te trekken, na het einde van Playoff 1. Dat zou een gewiekst compromis zijn.

Ergens stond te lezen dat Pozuelo naar een competitie met weinig aanzien zal vertrekken, als hij een contract onderteken­t voor een club in de Amerikaans­e MLS of – als eventueel alternatie­f – de Chinese Super League. Euh, en de Jupiler Pro League geniet wel internatio­naal aanzien dan? Kijk gerust even rond: hier loopt geen Renato Augusto, Hulk, Oscar, Dembélé of Fellaini rond (China), of een Van der Wiel, Vela, Rooney of Ibrahimovi­c (Amerika).

Neen, je mag de Major League Soccer niet verwarren met een échte topliga. Het is veelzeggen­d dat de beste speler uit onze competitie zich daar onder een pak dollars wil begraven.

 ??  ??
 ?? © Kurt Desplenter/belga ?? Alejandro Pozuelo wordt omringd door spelers van Club Brugge. De Spanjaard viel in aan de rust, maar kon zijn stempel niet drukken.
© Kurt Desplenter/belga Alejandro Pozuelo wordt omringd door spelers van Club Brugge. De Spanjaard viel in aan de rust, maar kon zijn stempel niet drukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium