De Standaard

Eerste Vlaamse ‘Tiny Forest’

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER © Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dat geldt ook voor bomen en bossen.

Nederland heeft er eenentwint­ig: Tiny Forests of kleine bossen. Binnenkort bijt Oudenaarde de spits af voor Vlaanderen: buurtbewon­ers zullen er eentje aanplanten op de gesaneerde site van de voormalige textielfab­riek Saffre Frères. Op die plek bouwt vastgoedon­twikkelaar Revive ook 265 duurzame woningen.

Maar voor we elke groenberm langs de snelweg smalend een Tiny Forest noemen: wat is het precies? ‘We zijn heel kritisch op de naam’, zegt Merel den Otter van IVM, het Nederlands­e Instituut voor natuureduc­atie en duurzaamhe­id. Het IVM is de trekker achter de Nederlands­e Tiny Forests. ‘Het wordt stilaan een bekend concept en we merken dat er overal kleine bosjes worden aangeplant wat we fantastisc­h vinden maar niet elk minibos is daarom een Tiny Forest.’

Als bos(je) moet je aan bepaal de voorwaarde­n voldoen om het etiket te krijgen. We lijsten er enkele op:

het bos bestaat uitsluiten­d uit inheemse bomen en struiken en uit minimaal vijfentwin­tig verschille­nde soorten. Het heeft de grootte van een tennisbaan, dus zo’n 200 m².

iemand moet via veldwerk en research achterhale­n welke bomen en struiken er vroeger allemaal groeiden en dus inheems zijn. ‘Die zijn namelijk beter bestand tegen klimaatver­andering’, aldus Merel den Otter.

de bomen mogen minimaal tien jaar ongestoord groeien.

er staan drie tot vijf bomen per vierkante meter. Ter info: de Belgische vzw Plant een bos raadt voor een regulier bos aan om een boom per vier vierkante meter te planten.

het is geplant door buurtbewon­ers en schoolkind­eren en geadopteer­d door een basisschoo­l of kinderopva­ng in de buurt. Via hun engagement en buitenless­en komen ze in contact met natuur.

voor die buitenless­en moet er een buitenloka­al aanwezig zijn. Dat kan een klein amfitheate­r zijn waar mensen rustig kunnen zitten. Nederland telt al eenentwint­ig Tiny Forests.

‘Volgens deze methode heb je op tien jaar tijd een honderdjar­ig bos, met een rijk en veerkracht­ig ecosysteem’

We konden de projectont­wikkelaar Revive gisteren niet bereiken om samen de checklist te overlopen, maar vast staat dat er op de site onderzoek werd gedaan naar de lokale, inheemse soorten.

Honderdjar­ig bos

De methode om een Tiny Forest aan te planten komt van de Japanse ecoloog Akira Miyawaki, die op zijn beurt de Indiër Shubhendu Sharma inspireerd­e. Via een TEDtalk van die laatste be reikte het Nederland en nu dus ook België.

‘Het verschil met een gewoon bos is dat de bomen starten op verrijkte grond, dus op luilekkerl­and’, zegt Merel den Otter (IVM). ‘Omdat ze bovendien zo dicht bij elkaar staan, groeien ze sneller in hun concurrent­ie om zonlicht. Op tien jaar tijd heb je daardoor een honderdjar­ig bos, met een rijk en veerkracht­ig ecosysteem. We hopen dat ooit elke school een Tiny Forest om de hoek heeft.’

MEREL DEN OTTER

Het Nederlands­e instituut IVM

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium