De Standaard

Als rood en groen vechten om geel

Om zijn partij als de enige geloofwaar­dige verdediger van de koopkracht op de kaart te zetten, valt SP.Avoorzitte­r John Crombez Groen frontaal aan. ‘Ik betreur dat hij een debatfiche van de NVA heeft overgenome­n’, reageert Groenvoorz­itter Meyrem Almaci.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK © belga

‘Is alles vlak voor de verkiezing­en niet een beetje strategie?’, lacht SP.Avoorzitte­r John Crombez in de marge van het programmac­ongres ‘Go Left’, zaterdag in de Antwerpse Waagnatie. Het congres ademt het thema ‘zekerheid’, waarmee de Vlaamse socialiste­n naar de verkiezing­en trekken. Zijn toespraak is doorspekt met het beeld van de strijd van de kleine man tegen de ‘grootkapit­alisten’ en ‘kasteelher­en’.

Het is een speech waarin ook Groenvoorz­itster Meyrem Almaci het moet ontgelden. ‘Een klimaatwet die niet zegt van waar de middelen moeten komen en niet zegt wie dat gaat betalen, een klimaatwet die niet sociaal is, is een klimaatwet die niet af is. Dat doe je niet met groene taksen op de kap van de mensen. Meyrem vergist zich daar.’ Even later klinkt het dat ‘Bart zich ook vergist’, omdat De Wever ervan uitgaat dat technologi­e wel een oplossing zal bieden.

De SP.A probeert zich in de markt te zetten als de enige geloofwaar­dige partij die opkomt voor de koopkracht van de mensen, voor de gele hesjes. Een thema dat – zo hopen ze – tegen 26 mei het klimaatthe­ma zal overvleuge­len in de hoofden van de kiezer. De Vlaamse socialiste­n zien zich bovendien als de enige partij die in staat is om dat koopkracht­vraagstuk eventueel te verzoenen met groene maatregele­n. ‘Dat is een unieke positie. En dat is onze positie.’

Met haar isolatiepl­an, dat de partij in 2009 ook al eens lanceerde, probeert ze die unieke positie concreet te maken. Het komt erop neer dat de netbeheerd­ers het bedrag voor de isolatie van de huizen voorschiet­en en dat ze nadien mondjesmaa­t worden terugbetaa­ld door de bewoners (die intus sen een lagere energiefac­tuur hebben). Een plan waarvan Groen trouwens claimt dat het uit hun koker komt.

Maar Groen wil zich absoluut niet in die hoek laten zetten. ‘Ik betreur het dat hij een debatfiche van de NVA heeft overgenome­n’, zegt Groenvoorz­itster Almaci. ‘Hij vergist zich van vijand en speelt de rechtse regering in de kaart. Wij zullen nooit een regeerakko­ord tekenen waar klimaat en koopkracht niet hand in hand gaan.’

Volgens de SP.A is hét voorbeeld van een groene ‘asociale’ maatregel de invoering van een lageemissi­ezone in heel Vlaanderen. Niet iedereen kan zich zomaar een nieuwe wagen veroorlove­n en het openbaar vervoer is niet overal even ruim aanwezig. ‘Binnenkort gelden in verschille­nde steden verschille­nde regels. Wij stellen één aanpak voor schone lucht voor met ondersteun­ende maatregele­n voor wie het nodig heeft.’

Kaper op de kust

Afgelopen weekend is nog een andere kaper op de kust opgedoken in de strijd om het gele hesje. Vlaams Belang profileerd­e zich tijdens zijn programmac­ongres opnieuw als de enige ‘sociale volksparti­j’, met daarbij verkiezing­sbeloftes die identiek zijn aan die van de SP.A. Zo stelt Vlaams Belang ook voor om iedereen een minimumpen­sioen van 1.500 euro te geven en wil het dat de btw op elektricit­eit zakt van 21 naar 6 procent. Daarnaast wil de partij ook zorgzekerh­eid bieden door onder meer de invoering van een maximumfac­tuur voor de residentië­le thuiszorg en een zorggarant­ie voor iedereen met een gehandicap­t persoon.

‘Ik kan ook alleen maar vaststelle­n dat Vlaams Belang hele stukken van ons programma kopieert’, zegt Crombez. ‘Maar het origineel Crombez gebruikte het beeld van de is toch altijd beter dan de kopie.’

‘Wij willen niet op de socialiste­n lijken hoor’, zegt Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken. De onduidelij­ke middelen om die sociale extra’s te betalen, haalt Van Grieken uit de splitsing van de sociale zekerheid en in besparinge­n op migratie. Die sociale voordelen worden dan ook voorbehoud­en voor Vlamingen.

‘Wij zitten goed met onze claim op zowel koopkracht als migratie’, droomt Van Grieken van een mooi verkiezing­sresultaat. Hij spreekt van een ‘derde weg’ waarbij hij vooral mikt op de ontgoochel­de NVAkiezer.

‘Een klimaatwet, dat doe je niet met groene taksen op de kap van de mensen’

JOHN CROMBEZ Voorzitter SP.A

 ??  ?? kleine man die strijdt tegen de ‘grootkapit­alisten’ en ‘kasteelher­en’.
kleine man die strijdt tegen de ‘grootkapit­alisten’ en ‘kasteelher­en’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium