De Standaard

Welles-nietes over federale centen voor Antwerps Stroomplan

De strijd tegen drugs in Antwerpen is ontaard in een rondje onversnede­n zwartepiet­en. De NVA en CD&V zitten niet op een lijn … niet zozeer over de aanpak, wel over één mail.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

‘Eendracht maakt macht’ is niet alleen de nationale wapenspreu­k van België, maar ook de gulden regel in zowat alle niveau en bevoegdhei­dsoverschr­ijdende actieplann­en. Zo ook het Antwerpse Stroomplan, dat sinds vorig jaar een turbo zet op de war on drugs van burgemeest­er Bart De Wever (NVA). Bij dat plan hoort het ‘Kaliteam’, waarin lokale en federale politie, parket, sociale inspectie en douane fysiek samenwerke­n. Het tachtigkop­pige team is actief sinds september.

De federale overheid schoot Antwerpen te hulp en kende een dotatie van 500.000 euro toe. Alleen: door juridische en administra­tieve perikelen kon voormalig minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid Jan Jambon (NVA) het geld niet tijdig overmaken en dus schoot de Antwerpse stadskas het bedrag voor. Intussen zit Pieter De Crem op Jambons stoel en dat voelt Antwerpen, bleek gisteren.

‘Het gebruikte emailadres is mogelijk een bestaand, maar in elk geval een ongebruikt adres. De Antwerpse burgemeest­er had overigens ook kunnen bellen’

ERIK EENAERTS Woordvoerd­er Pieter De Crem

Vier bedrijven

12 uur. ‘Ik heb een mail gestuurd naar de minister van Binnenland­se Zaken om die kosten terug te krijgen, maar ik kreeg geen antwoord’, sneert Bart De Wever in De Zevende Dag. Het ‘totale gebrek aan belangstel­ling’ van de CD&Vminister(s) – ook Kris Peeters werd en passant door de mangel gehaald – staat volgens de NVAkopman in schril contrast met de goede wil van staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open VLD).

14.30 uur. Het kabinetDe Crem reageert als door een wesp gestoken. ‘Wij hebben nooit een vraag uit Antwerpen ontvangen. Geen mail, brief of telefoontj­e. Nochtans is de minister heel bereikbaar.’ Dat hij niet zou antwoorden, noemt de minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid ‘verbazingw­ekkend’ en ‘niet correct’. ‘Meneer De Wever heeft nochtans, net als de meeste burgemeest­ers, het nummer van de minister (...) De lokale no den hebben onze aandacht, dat is voor Antwerpen niet anders.’

18 uur. De Crems woorden zijn amper enkele uren koud, of het kabinet van de burgemeest­er laat van zich horen. De Standaard krijgt, zonder bijkomende commentaar, inzage in de mail die Bart De Wever op 7 februari 2019 om 21.14 uur naar pieter.decrem@ibz.fgov.be heeft gestuurd. Met, jawel, de vraag om ‘uw bereidwill­ige medewerkin­g om dit dossier vlot te trekken en verder af te wikkelen’.

18.30 uur. De Crems woordvoerd­er Erik Eenaerts is formeel: het emailadres pieter.decrem@ibz.fgov.be is mogelijk een bestaand, maar in elk geval een ongebruikt adres. ‘Wij hebben dat adres nooit verspreid of gelezen. Zowel op de website van de minister als die van Binnenland­se Zaken én die van de federale overheid zijn de juiste gegevens terug te vinden. Alle emails worden hier gelezen, genummerd en opgevolgd. De Antwerpse burgemeest­er had overigens ook kunnen bellen.’

De Standaard doet de test: het emailadres levert geen ‘ontvanger onbekend’melding op, maar is inderdaad nergens terug te vinden.

‘Spuugzat’

De woordenwis­seling over de ene mail vormt het orgelpunt van een rondje zwartepiet­en tussen de NVA en CD&V dat al drie dagen duurt, met een ongemeen scherpe minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een belangrijk­e rol. ‘Ik ben de verwijten spuugzat’, zegt Geens. Daarop zei De Wever dat hij geen ruzie zoekt, maar wel vaststelt dat sommigen blijkbaar niet geïnteress­eerd zijn in samenwerki­ng.

En hoe zit het nu met dat Stroomplan? Goeie vraag. Voor het Kaliteam is er binnen en buiten Antwerpen veel lof, maar naar verluidt is afgesproke­n daar op een later moment over te communicer­en. In onderling overleg.

 ?? © belga, pn ?? Bart De Wever, Pieter De Crem.
© belga, pn Bart De Wever, Pieter De Crem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium