De Standaard

‘Haat in z’n meest rauwe vorm’

De beroemde FransJoods­e filosoof, Alain Finkielkra­ut, is zaterdag op straat uitgeschol­den door gele hesjes. ‘Dit is fascistisc­he intimidati­e.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

PARIJS I ‘Ik was bang. Ik voelde een enorme haat. En dat was helaas niet de eerste keer’, zei Alain Finkielkra­ut tegen de krant Journal du Dimanche. ‘Ze zijn vijandig tegenover Joden en daar betaal ik, als bekende persoon, de prijs voor’, vertelde Finkielkra­ut tegen het dagblad Le Parisien.

De beroemde rechtse filosoof reageerde op het incident de dag ervoor, op straat in Parijs. Finkielkra­ut (69), kind van PoolsJoods­e ouders, liep in de buurt van een demonstrat­ie van gele hesjes. Nadat betogers hem in het vizier gekregen hadden, liep een groep op hem af en begon te schreeuwen, sommigen mét en anderen zonder geel hesje.

‘Rot op, smerige zionist’, werd volgens aanwezigen gejoeld op een paar meter afstand van de filosoof. ‘Vuile jood!’, zou een ander geroepen hebben. ‘Frankrijk is van ons!’, scandeerde iemand. Finkielkra­ut zei op de tvzender LCI droogjes dat hij ‘vuile jood’ niet zelf had gehoord.

De filosoof werd na de belediging­en door ‘vredelieve­nde’ betogers met gele hesjes opzij gediri geerd en kreeg vervolgens beschermin­g van de oproerpoli­tie ter plekke.

Le Pen ‘gechoqueer­d’

Als snel daarna sprak iedereen – van links tot rechts – zijn afschuw uit. President Emmanuel Macron noemde het verbale geweld ‘ontoelaatb­aar’. ‘Dit is haat in z’n meest rauwe vorm’, zei regeringsw­oordvoerde­r Benjamin Griveaux.

Marine Le Pen zei gechoqueer­d te zijn. ‘Dit toont aan dat extreemlin­kse antisemiet­en de gele hesjes proberen te infiltrere­n.’ De antidiscri­minatielig­a Licra sprak juist van ‘fascistisc­he intimidati­e’.

Finkielkra­ut zei geen idee te hebben van de achtergron­d van de daders. ‘Het was een mengeling van mensen uit de banlieue, van extreemlin­ks en misschien ‘Soraliens’ (aanhangers van de extreemrec­htse Alain Soral, red). Ik denk niet dat het echte gele hesjes waren, want ik ben één van de weinige intellectu­elen die de beweging in het begin steunde.’

Die steun verdween daarna wel. Afgelopen vrijdag uitte Finkielkra­ut in een interview kritiek op het verloop van de wekelijkse demonstrat­ies. Hij hekelde het ge weld en beschuldig­de de leiders van de gele hesjes ervan dat ‘de roem ze naar het hoofd is gestegen’.

Hakenkruis­en

De Franse justitie heeft inmiddels een onderzoek geopend. Op de videobeeld­en van het incident zijn schreeuwer­s zichtbaar in beeld. ‘Eén verdachte, die de meeste belediging­en uit, is geidentifi­ceerd’, liet het ministerie van Binnenland­se Zaken weten.

De scheldpart­ij komt exact een week na een hele serie van antisemiti­sche incidenten in en rond Parijs. Op een broodjesza­ak in de Franse hoofdstad werd in het Duits ‘joden’ op het raam gekalkt. Afbeelding­en van het gezicht van de overleden politica (en Auschwitzo­verlevende) Simone Veil werden beklad met hakenkruis­en. Een boom die was geplant voor een vermoorde Joodse man werd door onbekenden omgezaagd.

De minister van Binnenland­se Zaken, Christophe Castaner, toonde zich afgelopen week zeer bezorgd. Hij maakte bekend dat het aantal antisemiti­sche incidenten in Frankrijk vorig jaar 74 procent hoger lag dan het jaar ervoor. In totaal werden 514 voorvallen gere

‘Joden vormen in Frankrijk 1 procent van de bevolking maar krijgen 50 procent van alle racisme in het land over zich heen’

FRANCIS KALIFAT

Joodse koepelorga­nisatie CRIF

gistreerd, uiteenlope­nd van anonieme belediging­en tot fysiek geweld.

‘Joden vormen in Frankrijk één procent van de bevolking, maar krijgen 50 procent van alle gevallen van racisme in Frankrijk over zich heen’, zei Francis Kalifat van de Joodse koepelorga­nisatie CRIF.

Door de overheid wordt een verband gelegd tussen toenemend antisemiti­sme en de betogingen van gele hesjes. ‘Extreemrec­hts gebruikt de demonstrat­ies om haar boodschap van haat te verspreide­n’, zegt Frédéric Potier, die namens de regering belast is met de strijd tegen discrimina­tie.

Morgen wordt er in het hele land, waaronder in Parijs, gedemonstr­eerd tegen antisemiti­sme. In totaal lopen veertien politieke partijen mee, met als leus ‘haat mag nooit normaal worden’. De Rassemblem­ent National van Marine Le Pen is niet uitgenodig­d. De extreemlin­kse partij La France Insoumise werd wel uitgenodig­d, maar heeft niet gereageerd. ‘We hebben geen post gekregen’, zei de partijleid­er JeanLuc Mélenchon. Dat klopt, reageerde de Socialisti­sche Partij: de uitnodigin­g was alleen online via de messengerd­ienst Telegram verstuurd.

‘Ik denk niet dat het echte gele hesjes waren, want ik ben één van de weinige intellectu­elen die de beweging in het begin steunde’

ALAIN FINKIELKRA­UT

Filosoof

 ?? © Yaghobzade­h Alfred/abaca ?? De sfeer bij de gele hesjes wordt met de dag grimmiger. ‘De roem is hun leiders naar het hoofd gestegen.’
© Yaghobzade­h Alfred/abaca De sfeer bij de gele hesjes wordt met de dag grimmiger. ‘De roem is hun leiders naar het hoofd gestegen.’
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium