De Standaard

Red de jaguar en de ocelot, stop de noodtoesta­nd

-

Het was, zoals Donald Trump zelf voorspelde, niet lang wachten op de eerste rechtszake­n tegen zijn beslissing om op basis van een ‘noodtoesta­nd’ zijn muur tussen Mexico en de VS te kunnen bouwen. Trump zet met die noodtoesta­nd het Congres buitenspel. Hij wil acht miljard dollar bijeenspro­kkelen door reeds toegewezen budgetten voor Defensie (onder meer het budget voor huizen voor militairen) aan te wenden. De beslissing is omstreden, omdat er van een noodtoesta­nd geen sprake is. In 2017 was het aantal immigrante­n op het laagste punt in 40 jaar. De muur is echter Trumps favoriete symbooldos­sier.

Democraten in het Congres willen het manoeuvre van Trump via een resolutie tegenhoude­n, maar het is onzeker of ze voldoende Republikei­nen kunnen overtuigen. Sommige Republikei­nen willen de bevoegdhed­en van het Congres verdedigen, anderen blijven, ook nu, trouw aan Trump.

Het is druk op het gerechteli­jke pad. Zo stapt de procureurg­eneraal van Californië naar de rechter om het plan tegen te houden. Hij baseert zich op Trumps uitspraak dat ‘hij dit niet hoeft te doen, de muur voltooien kan ook op langere termijn’ – waarmee de president zichzelf tegensprak over het bestaan van een noodtoesta­nd. De vijf andere klachten komen van belangenve­renigingen, zoals het Centrum voor Biologisch­e Diversitei­t. Dat zegt dat de muur het einde kan betekenen van de jaguar, de ocelot en andere bedreigde diersoorte­n in de VS. Andere argumenten dat Trump zijn boekje te buiten gaat, zijn van meer grondwette­lijke aard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium